Překvapení víkendu podle dat: Real Sociedad potřebuje v boji o LM body s Atlétikem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení víkendu podle dat: Real Sociedad potřebuje v boji o LM body s Atlétikem

Na podzim Real Sociedad s Atlétikem remizoval 1:1.
Na podzim Real Sociedad s Atlétikem remizoval 1:1.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto každý pátek přináší ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Atlético Madrid – Real Sociedad, neděle 19:00

Realu Sociedad se v květnu pod vedením 51letého španělského kouče Imanola Alguacila povedl husarský kousek. Hned zkraje měsíce na svém stadionu nejprve porazil Real Madrid a následně si všechny tři body odvezl také z Camp Nou. Rozhodně se navíc nejednalo o žádnou shodu náhod, neboť v obou utkáních si tým ze San Sebastianu vytvořil výrazně vyšší počet nebezpečných brankových příležitostí a dohromady nastřílel čtyři branky.

I díky dvěma cenným triumfům prodloužil svou sérii bez prohry už na sedm utkání a dvě kola před koncem LaLigy má podle matematických modelů 95 % šanci na přímý postup do skupinové fáze Ligy mistrů. Barcelonu s Realem už Alguacil porazil, může se mu to samé o víkendu podařit také v utkání s dalším jistým účastníkem příštího ročníku nejprestižnější klubové soutěže?

Data napovídají, že rozhodně ano. Zásluhy za výbornou defenzivní hru bývají sice v médiích mnohem častěji připisovány trenérovi Atlétika Diegu Simeonemu, nicméně jeho protějšku se v aktuální sezoně směrem dozadu daří velmi podobně.

Zatímco Atlético svým soupeřům povoluje průměrně 0,91 očekávaných branek na zápas, Real Sociedad je na tom s hodnotou 0,87 dokonce ještě o fous lépe. Na stejné úrovni se mimochodem pohybuje ještě Real Madrid. V podstatě to znamená, že všechny tyto týmy pustí soupeře do podobného objemu nebezpečných brankových příležitostí, což je pro výrazně ekonomicky slabší klub skvělá vizitka.

Přestože bude Sociedad čelit třetímu nejlepšímu útoku ligy, datová analýza ukazuje, že tým má velký potenciál otupit největší zbraně Atlétika. Těmi jsou v právě probíhající sezoně zejména rychlý přechod do útoku (víc brejků za zápas zaznamená už jen Bilbao) a standardní situace, zejména pak rohové kopy. Sociedad je ovšem podle povoleného xG v průměru na jeden roh, což je nejobjektivnější ukazatel kvality jejich bránění, druhým nejlepším týmem soutěže za Mallorkou.

Žádná z obvyklých opor San Sebastianu by neměla o víkendu na hřišti chybět, zatímco výčet zraněných hráčů Atlétika je poměrně vysoký. Do utkání by neměli zasáhnout Morata, Depay, Lemar, Llorente, v zadních řadách zase Simeone nemůže počítat s Mandavou, Savičem nebo gólmanem Oblakem.

Valenciennes – Grenoble, pátek 20:45

Boj o záchranu ve druhé nejvyšší francouzské soutěži skýtá stále obrovský náboj. Dvě kola před koncem mají jistotu sestupu Niort a Nimes, k nim se velmi brzy připojí další dva týmy, a to ze sedmi možných kandidátů. Jedním z nich je Valenciennes, které má na první sestupovou pozici náskok pouhého jednoho bodu a na svém hřišti přivítá osmý Grenoble. Ten už sice hraje pouze o umístění, tudíž je možné, že bude základní sestavou rotovat, pokud však nastoupí se silným kádrem, bude to mít Valenciennes i navzdory výhodě domácího prostředí obtížné.

Kvalitativně se totiž opravdu jedná o jeden z nejhorších celků Ligue 2 a sestup by z hlediska dat nebyl vůbec ničím překvapivým. Společně s Annecy má nejhorší útok soutěže, který si vytváří průměrně pouze 0,85 xG na zápas a zároveň druhou nejpropustnější obranu za sestoupivším Niortem. Hře týmu nepomáhají ani špatné výkony nezkušeného Stefana Bajiče, který patří mezi nejhorší ligové gólmany.

Grenoble potřebuje body...
Grenoble potřebuje body...Livesport

Grenoble je sice směrem dopředu schopnější jen nepatrně, má však výrazně lépe fungující obranu a především pak obrovskou oporu mezi třemi tyčemi. Brice Maubleu bývá sice často kritizován za svou rozehrávku, ovšem v modelech hodnotících kvalitu chytání je jasným gólmanským vítězem sezony. Data ukazují, že když by na jeho místě stál byť jen průměrný brankář Ligue 2, velmi pravděpodobně by se teď Grenoble pohyboval v sestupovém pásmu.

Universitatea Craiova 1948 – FC Voluntari, pátek 19:00

O titulu šampiona i sestupujících týmech je sice v rumunské nejvyšší soutěži rozhodnuto, stále však zbývá určit tým, který si vybojuje zbývající místo v předkole Evropské konferenční ligy. Ze skupiny o titul to mohou stále být buď CFR Kluž, nebo Universitatea Craiova, záleží na tom, kdo z nich se umístí na konečné třetí příčce. Onen tým si pak zahraje o postup s jedním ze dvojice Universitatea Craiova 1948 – Voluntari, kteří se spolu střetnou v semifinále play off o EKL jako dva nejlepší celky skupiny o udržení.

Sázkové kanceláře se před startem utkání staví na stranu Craiovy, nicméně oba týmy v průběhu sezony podávají velmi podobné výkony a podrobná analýza ukazuje, že by za delší konec mohlo tahat Voluntari. Tomu se zpravidla vůbec nedaří proti soupeřům, kteří si své šance vytvářejí především pomocí centrů, ovšem Craiova je jejich přesným opakem. Ráda hraje po zemi a často se dostává ke střelám ze zpětných přihrávek ve vápně nebo krátkých prostrčení okolo šestnáctky.

Zároveň se ukazuje, že má sama velké problémy s bráněním centrů ze strany i z hloubky, což je právě účinná ofenzivní zbraň Voluntari. Hra ve vzduchu je jeho velkou předností, což ukazuje také při rohových kopech, v nichž je třetím nejefektivnějším mužstvem aktuálního ročníku. Craiova naopak rohy brání nejhůř v lize. Ve vzájemném souboji by se tak hosté mohli dostat do řady zajímavých příležitostí.