Události La Ligy: Andulky odlétly do druhé ligy, stejnou cestou se může vydat šest klubů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události La Ligy: Andulky odlétly do druhé ligy, stejnou cestou se může vydat šest klubů
Fotbalisté Espanyolu nezvládli závěr duelu s Valencií a s La Ligou se loučí.
Fotbalisté Espanyolu nezvládli závěr duelu s Valencií a s La Ligou se loučí.
AFP
Zatímco Elche a Espanyol už daly La Lize sbohem, dalších šest španělských klubů žije v nejistotě. Ta po dvou porážkách panovala i v Barceloně, kde vystřídalo mistrovskou kocovinu povedené loučení s legendami. Oči pro pláč zůstanou dost možná i fanouškům Bilbaa, které si nechává proplout pohárovou Evropu mezi prsty. Co dalšího se událo na Pyrenejském poloostrově?

Camp Nou o víkendu hostil poslední zápas sezony a zároveň jedno velké loučení. Barcelonskému svatostánku totiž dali sbohem Sergio Busquets a Jordi Alba, dvě stěžejní postavy veleúspěšné éry katalánského klubu.

Oba Španělé si svůj závěrečný tanec na ikonickém "pódiu" užili naplno – Barca se probrala z mistrovské kocoviny a po dvou předešlých porážkách zvítězila 3:0. Zásadní roli ve vydařené rozlučce sehrál Ansu Fati, který hned dvakrát překonal v této sezoně debutujícího Slováka v bráne Mallorky Dominika Greifa.

S dresem Barcelony se rozloučily dvě legendy.
@FCBarcelona

Oči pro pláč dost možná zůstanou také příznivcům a hráčům Bilbaa. Athletic totiž z posledních sedmi zápasů vytěžil pouhé čtyři body a pomalu dal sbohem evropským pohárům. Aktuálně má sice baskický klub stejně bodů jako sedmá Osasuna, k duelu 38. kola ovšem cestuje do Madridu.

Zatímco bratři Iñaki a Nico Williamsové budou bojovat o důležité body proti Realu Madrid, celek z Pamplony čeká další hladový vlčák – o místenku v Konferenční lize se popere v přímém souboji s Gironou. Na poslední pohárové místo má ostatně spadeno i Vallecano či Sevilla. Andalusané si však svou vstupenku do Evropy mohou zajistit už ve středu, kdy budou usilovat o sedmé vítězství v Evropské lize.

Tabulka La Ligy před závěrečným kolem.
Livesport

O patro výše se rozsekla otázka o Lize mistrů. Sen o milionářské soutěži se rozplynul Villarrealu. Žlutou ponorku potopila porážka s Vallecanem a o "ušatý pohár" si tak zahraje Real Sociedad. Ten si účast mezi smetánkou zajistil navzdory porážce s Atléticem Madrid, které i nadále pokukuje po druhém místě tabulky.

To nejdůležitější se však odehrává na samotném chvostu La Ligy. Nejvyšší španělské soutěži dal po Elche sbohem i Espanyol. Andulky odsoudil k "odletu" o patro níže pozdní gól Netopýrů, kteří se naopak před závěrečným kolem přiblížili vytoužené záchraně.

Stejně jako pět dalších týmů však ani slavná značka nic jistého nemá. Rozloučit se s prvoligovou příslušností stále může i 13. Cádiz...

Závěrečné kolo La Ligy.
Livesport

Hráč kola

Další skvělý výkon zaznamenal Antoine Griezmann, který se v souboji se svým bývalým klubem postaral už ve 37. minutě o úvodní branku. Z respektu k Realu Sociedad francouzský útočník neslavil ani po změně stran, když přidal k trefě i asistenci. "Grizzy" se v probíhající sezoně podílel už na 29 ligových gólech, čímž překonal své osobní maximum ze sezony 2017/18.

Bilance Antoineho Griezmanna v aktuálním ročníku La Ligy.
Livesport

Gól kola

Nebyl to gól, na který se bude vzpomínat kvůli jeho kráse. Ale dost možná sehraje zásadní roli v historii Getafe. Madridský klub totiž v 90. minutě dokonal na svém stadionu obrat proti Osasuně, zvítězil 2:1 a díky dvojité snaze Jaimeho Maty získal veledůležité tři body. Azulones se rázem vyhoupli ze sestupové pozice až na 14. místo a na průběžnou 18. příčku odsunuli Valladolid, na jehož hřišti mohou v případě zisku bodu o víkendu stvrdit svou záchranu.