Espaňol přišel o naději na záchranu v nastaveném čase. Real Sociedad má jistou Ligu mistrů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Espaňol přišel o naději na záchranu v nastaveném čase. Real Sociedad má jistou Ligu mistrů
Real Sociedad si v příští sezoně zahraje Ligu mistrů.
Real Sociedad si v příští sezoně zahraje Ligu mistrů.AFP
V tabulce předposlední Espaňol pouze remizoval ve 37. kole LaLigy ve Valencii 2:2 a v příští sezoně tak bude hrát o soutěž níže. Na poslední nesestupovou příčku totiž ztrácí už nedosažitelné čtyři body. Zato Real Sociedad v letošním ročníku porazil kromě jiných také Barcelonu a Real Madrid. Na jiný madridský klub – Atlético – sice nestačil a prohrál s ním 1:2, ale jelikož nebodoval ani jeho pronásledovatel Villarreal, udrželi svěřenci trenéra Imanola Alguacila (51) čtvrtou pozici. Ta jim zaručuje účast v Lize mistrů v příští sezoně.

Almería – Valladolid 0:0

Domácí jasně určovali tempo zápasu, vlastní neschopností proměňovat šance ale pohrdli možností předčasně se zachránit v nejvyšší soutěži. Hrdinou utkání se stal hostující gólman Jordi Masip, který pochytal všechny soupeřovy pokusy. Před posledním kolem je situace v tabulce tak vyrovnaná, že na 18. pozici znamenající sestup může skončit ještě šest týmů.

Hodnocení hráčů v zápase Almería – Valladolid.
Hodnocení hráčů v zápase Almería – Valladolid.Livesport

Bilbao – Elche 0:1

Už s jistotou sestupující hosté neprohráli počtvrté za sebou, což je jejich nejlepší série v sezoně. O překvapivý triumf se jediným gólem postaral v druhé minutě nastavení Lucas Boyé. Baskové naopak prohráli již čtvrté z posledních pěti klání a do posledního zápasu aktuálního ročníku španělské nejvyšší soutěže budou vstupovat z osmé příčky.

Atlético Madrid – Real Sociedad 2:1

O úvodní branku utkání se ve 37. minutě postaral Antoine Griezmann, který však příliš neslavil, jelikož právě v týmu ze San Sebastiánu svou kariéru začínal. Francouzský útočník po změně stran přidal i asistenci a podílel se již na 29 ligových gólech, čímž překonal své osobní maximum ze sezony 2017/18. Baskové sice přišli o sérii sedmi zápasů bez prohry, ale díky zaváhání Villarrealu si před závěrečným kolem zajistili účast v Lize mistrů.

Statistiky zápasu Atl. Madrid – Real Sociedad.
Statistiky zápasu Atl. Madrid – Real Sociedad.Livesport

Barcelona – Mallorca 3:0

Barcelona nepřipustila drama, když od samého začátku kontrolovala průběh domácího střetnutí s Mallorkou a nakonec vyhrála 3:0. Hned v první minutě otevřel skóre Ansu Fati, který ještě do poločasu překonal v této sezoně debutujícího Dominika Greifa i podruhé.

Hodnocení hráčů v zápase Barcelona – Mallorca.
Hodnocení hráčů v zápase Barcelona – Mallorca.Livesport

Katalánci opticky zcela dominovali, k čemuž přispělo i brzké vyloučení v týmu hostů, a poslední ligový zápas Sergia Busquetse a Jordiho Alby na Camp Nou snadno dotáhli k zisku všech bodů.

Cádiz – Celta Vigo 1:0

Jedinou branku utkání, v němž sudí udělil hned 14 žlutých karet, vsítil v 53. minutě Rubén Sobrino. Piráti se díky triumfu odlepili od sestupových pozic, na které momentálně mají náskok dvou bodů. Stále tak sice mohou zamířit do druhé ligy, ze šesti ohrožených týmů však budou do posledního kola vstupovat společně s Getafe a Valencií v nejlepší pozici.

Getafe – Osasuna 2:1

Hosté šli brzy do vedení, ještě do poločasu však Juanmi Latasa srovnal a obrat dokonal v závěru Jaime Mata. Madridský celek se tak vyhoupl až na 14. příčku, záchranu však stále jistou nemá. Celek z Pamplony navzdory porážce uhájil sedmou příčku zajišťující předkolo Konferenční ligy.

Getafe mělo jasnou převahu.
Getafe mělo jasnou převahu.Opta by Stats Perform

Girona – Betis 1:2

Domácí sice poslal do vedení obránce Miguel Gutiérrez, po změně stran ovšem hosté zásluhou dvou branek Borji Iglesiase duel otočili. Klub z Andalusie si tak definitivně zajistil účast v Evropské lize, naopak Gironistes si účast v pohárech zkomplikovali, ale před závěrečným kolem díky ztrátě konkurentů stále živí naději.

Hodnocení hráčů v zápase Girona – Betis.
Hodnocení hráčů v zápase Girona – Betis.Livesport

Valencia – Espaňol 2:2

V úvodu zápasu ale nic nenasvědčovalo tomu, že by měly všechny tři body opustit stadion Mestalla. Většina nebezpečných akcí se totiž odehrávala před vápnem týmu z Barcelony. Los Che měli nicméně problémy s přesností střelby, díky čemuž zůstávala obrana Andulek dlouho nepřekonaná.

Gólový účet zápasu otevřel ve 38. minutě doklepnutím do odkryté sítě Diego López, ke kterému nešťastně vyrazil balon brankář Fernando Pacheco. Hned vzápětí se ale prosadili také hosté, za které prudkou hlavičkou srovnal nepohlídaný César Montes.

César Montes slaví gól v síti Valencie.
César Montes slaví gól v síti Valencie.AFP

Netopýři pokračovali v aktivní hře i po přestávce. Přízemní střelou k levé tyči se prezentoval záložník Nico González, ale brankář Pacheco byl na jeho ránu připraven. Gól tak v 50. minutě slavil na druhé straně o poločase příchozí Braithwaite, který stál ve správný čas na správném místě a z bezprostřední blízkosti uklidil odražený míč mezi tři tyče.

Bianconegros zatlačili celek z Barcelony do pokutového území a šli si dychtivě za vyrovnáním. Toho se nakonec dočkali v nastaveném čase, kdy se do vápna Andulek vydal s balonem Lino. Mladý brazilec nepohrdl množstvím prostoru, kterého se mu dostalo a chladnokrevně zamířil k levé tyči.

Vallecano – Villarreal 2:1

Fotbalisté Villarrealu se prohrou připravili o šanci probojovat se do Ligy mistrů a sezonu už s jistotou zakončí na páté příčce zaručující účast v Evropské lize. Utkání začalo ve vlažném tempu a do přestávky nebyla k vidění jediná výraznější gólová příležitost. Skóre otevřel až po necelé hodině hry Raúl de Tomás, na jehož trefu navázal o sedm minut později Isi Palazón. Branka Giovaniho Lo Celsa z 83. minuty už na výsledku nic nezměnila.

Tabulka LaLigy.
Tabulka LaLigy.Livesport