Události La Ligy: Netopýři nad propastí. Dolétnou si v těžkém programu pro záchranu?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události La Ligy: Netopýři nad propastí. Dolétnou si v těžkém programu pro záchranu?
Samu Castillejo vstřelil ve 24 ligových zápasech za Valencii čtyři branky.
Samu Castillejo vstřelil ve 24 ligových zápasech za Valencii čtyři branky.valenciacf.com
Ve španělské La Lize zbývá odehrát už jen šest kol, což může a zároveň nemusí být dobrou zprávou pro fotbalisty Valencie. Klub s ohromnou tradicí a hned šesti ligovými tituly totiž hazarduje nad propastí. Netopýři jsou pouhé dva body od sestupových pozic a ve zbývajícím programu je čekají hned tři týmy z aktuální elitní šestky – Betis, Villarreal a Real Madrid. No, Los Che nečeká vůbec snadný úkol.

Už to vypadalo, že s teplým počasím zavítala na jih Španělska i dobrá nálada. Valencie dvakrát za sebou vyhrála a na chvíli se vzdálila sestupovým vodám na rozdíl pěti bodů. Po víkendu je však všechno zase jinak. Netopýři ztratili vedení v Cádizu, prohráli 1:2 a umožnili tak o pár hodin později Espanyolu, aby se opět přiblížil na dostřel. Aktuálně tak oba týmy na 17. a 18. příčce dělí dva body

Los Che se celkově trápí, jejich hra není zrovna oku lahodící a takřka na všech postech je hodně prostoru ke zlepšení. Dlouhodobým problémem je však z pohledu Valencie koncovka. Už přes 10 let hledají na jihu Španělska střelce, který nasází v La Lize přes 20 branek. Naposledy se to v sezoně 2012/2013 podařilo Robertu Soldadovi, po němž přišlo neúrodné období s jednou výjimkou – ročník 2017/2018 zakončil s 16 brankami na kontě Rodrigo.

Valencie aktuálně nemá spolehlivého střelce.
Valencie aktuálně nemá spolehlivého střelce.Livesport / @valenciacf_en

Zatímco minulou sezonu měl jihošpanělský celek alespoň dva střelce po 11 brankách, Goncala Guedese a Carlose Solera, momentálně je na tom o poznání hůře. Zmínění kanonýři odešli za lepším, první jmenovaný přes Wolves do Benfiky, druhý do PSG, a "plán Cavani" vůbec nevyšel.

"Chtěl jsem si zahrát španělskou ligu a Valencie mi to umožnila. Říkal jsem to už dříve, musíte jít někam, kde vás budou milovat a budou vám prokazovat lásku. U toho vše začíná, právě tak získáváme nadšení a entusiasmus," tvrdil před letním příchodem do Valencie uruguayský útočník. Angažmá ve třetím největším španělském městě mu však vůbec nevychází. I vinnou zranění stihl Cavani v dresu Netopýrů vstřelit pět ligových gólů během 21 zápasů.

Posledních šest zápasů Valencie v aktuální sezoně.
Posledních šest zápasů Valencie v aktuální sezoně.Livesport

I tak je bývalý elitní útočník Neapole či PSG společně s aktuálně zraněným Justinem Kluivertem nejlepším střelcem svého týmu. A to je zkrátka málo.

Elitní trio si zastřílelo

V posledních kolech byli ve Španělsku zvyklí na zaváhání favoritů, tentokrát však bylo elitní trio na pozoru. Jako první šel do akce Real, který si i díky hattricku Karima Benzemy poradil s Almeríou 4:2. Tesně po skončení zápasu na Santiago Bernabéu zahájila své snažení Barcelona. Suverénní lídr La Ligy přivítal na Camp Nou Betis a vůbec to nevypadalo, že první tým tabulky hostí šestý. Blaugranas vedli i díky červené kartě soupeře rychle 3:0 a poklidné vítězství si pohlídali (4:0). O největší gólovou show se o uplynulém víkendu postaralo Atlético, které díky produktivnímu duu Antoine Griezmann, José María Giménez zvítězilo 5:2.

Výsledky 32. kola La Ligy.
Výsledky 32. kola La Ligy.Livesport

Bilbao = bratři Williamsovi

Pozornost si zaslouží rovněž v Baskicku. Za tamní Bilbao nastupují bratři Nico a Iñaki Williamsové. Jeden Španěl, druhý Ghaňan, oba střelci. Asi tak by se dali odchovanci Athleticu nejvýstižněji popsat. V jejich případě v současnosti platí, že vstřelili šest z posledních sedmi ligových gólů Los Leones a zároveň se podíleli (gólem či asistencí) na téměř třetině všech gólů svého týmu.

Bratři Iňaki a Nico Williamsové se podíleli na 21 brankách Bilbaa.
Bratři Iňaki a Nico Williamsové se podíleli na 21 brankách Bilbaa.Livesport / @Williaaams45

Taty přiblížil Evropu

O posledním dubnovém dnu potvrdil úctyhodnou formu i Taty Castellanos. Argentinec z Girony, který týden předtím složil čtyřmi góly Real Madrid, se prosadil už ve třetím utkání po sobě. Tentokrát svou trefou dodal Kataláncům klid v Andalusii. Gironistes zvítězili 2:0, utnuli raketový vzestup Sevilly, která do té doby sedm soutěžních zápasů v řadě neprohrála, a navíc udělali krok k pohárové Evropě, do níž se v případě výhry Bílého baletu ve finále Copa del Rey podívá i sedmý celek španělské soutěže. Právě na Bilbao ztrácí Girona už jen tři body.

Hráč kola

Skvělých individuálních výkonů bylo v uplynulém kole k vidění hned několik, jeden však výrazně vyčníval. Hlavní roli v orchestru Los Blancos sehrál francouzský kanonýr Benzema, který ještě před pauzou nastřílel hattrick, díky čemuž se s 236 góly posunul na čtvrtou příčku v historických tabulkách kanonýrů nejvyšší španělské soutěže. Držitel Zlatého míče těžil u prvních dvou branek ze skvělé individuální práce Brazilce Viníciuse Júniora, respektive jeho krajana Rodryga. Třetí gól pak kapitán Realu přidal po faulu na Lucase Vázqueze ze značky pokutového kopu.

Gól kola

Divoká přestřelka se odehrála na Estadio José Zorrilla, kde přivítal domácí Valladollid rozjeté Atlético. Los Colchoneros o vítězství rozhodli již v první půli, kdy během 18 minut nasázeli tři branky. Tečku za utkáním však udělal až v nastaveném čase po individuální akci skórující Memphis Depay. Nizozemec se nejprve nevědomky zbavil dotírajícího obránce, který dostal křeč, aby si následně vychutnal jeho dva spoluhráče a vstřelil čtvrtou branku v osmém ligovém zápase za madridský velkoklub.