Vinícius s Valverdem režírovali výhru Realu Madrid nad Osasunou, Mallorca udolala Granadu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Vinícius s Valverdem režírovali výhru Realu Madrid nad Osasunou, Mallorca udolala Granadu
Vinícius v zápase proti Osasuně.
Vinícius v zápase proti Osasuně.AFP
Fotbalisté Realu Madrid zvítězili ve 29. kole La Ligy na hřišti Osasuny 4:2, a opět tak potvrdili dlouholetou dominanci proti týmu z Pamplony. Strategické plány domácích narušil již ve čtvrté minutě trestuhodným zaváháním Alejandro Catena (29), které následně potrestal v zápase dvougólový Vinícius Júnior (23). Velký podíl na výhře Bílého baletu pak měl i Federico Valverde (25), jenž asistoval třem různým střelcům Madriďanů. Osasuna tak v této sezoně nezískala proti žádnému celku z první pětky ani bod, a na úspěch tedy musí počkat proti méně věhlasnějším soupeřům.

Osasuna – Real Madrid 2:4

Tým z Pamplony prohrál z předešlých pěti klání pouze proti Gironě, za což vděčil především fantastické formě Anteho Budimira. Chorvatský kanonýr vstřelil hned pět z posledních šesti gólů Osasuny, kterou dotáhl až na 10. místo tabulky. Proti Bílému baletu se však domácím dlouhodobě vůbec nedařilo. Lídr španělské soutěže totiž ve vzájemném utkání padl naposledy v lednu 2011 a v aktuálním ligovém ročníku navíc nebodoval stále jen jedinkrát.

K prodloužení této úctyhodné série vykročili fotbalisté Realu hned ve čtvrté minutě. S míčem si nezdravě dlouho pohrával Catena. Toho využil Vinícius Júnior, který stopera soupeře dokázal odzbrojit a po samostatném úniku zakončil nechytatelně do protipohybu Sergia Herrery. Vyrovnání na sebe nenechalo dlouho čekat a neměl ho na svědomí nikdo jiný než Budimir. Ten se po rohovém kopu nejlépe zorientoval ve vápně a z bezprostřední blízkosti napálil balon mezi nohama Daniela Carvajala do sítě.

Statisiky zápasu.
Statisiky zápasu.Opta by Stats Perform

Kapitán Los Blancos si spravil chuť o chvíli později. Naběhl si totiž na přihrávku Valverdeho a z krkolomné pozice z úrovně penalty střelou šajtlí proměnil Herreru v pouhého diváka. V závěru prvního dějství se prezentoval ukázkovou robinzonádou Andrij Lunin, jenž tak vystavil stopku vydařenému obstřelu Josého Manuela Arnáize.

Po návratu ze šaten pojistil Realu vedení ve stále otevřeném zápase Brahim Díaz. Vše začalo u brankáře Lunina, který dlouhým výkopem našel hlavu Valverdeho. Uruguayský záložník prodloužil míč za sebe do běhu právě Díazovi, a ten se tváří v tvář Herrerovi nemýlil. Valverde měl prsty také v další trefě hostujícího celku. Dokázal totiž usměrnit prudký pas z kopačky Antonia Rüdigera přímo na rozběhnutého Viníciuse Júniora, jenž z ostrého úhlu se štěstím prostřelil Herreru. V nastaveném čase ještě upravil konečné skóre Iker Muňoz, který napálil balon do sítě mezi nohama Lunina.

Statistiky hráče.
Statistiky hráče.Opta by Stats Perform

Mallorca – Granada 1:0

Domácí se hned od úvodního hvizdu chopili taktovky, nicméně do větších příležitostí se propracovat nedokázali. První střelecký pokus si zapsal až Cyle Larin, ale z otočky se mu povedlo pozdravit pouze diváky v ochozech. V nadějnější pozici se ocitl Vedat Muriqi. Ten ranou z hranice vápna pořádně protáhl Augusta Batallu, kterému zákrok ztížil jeho kolega z obrany Bruno Mendéz, jenž dělovku kosovského snajpra nebezpečně tečoval.

Hned po návratu ze šaten přetlačil Larin v souboji tělo na tělo nedůrazného Kamila Piatkovského, aby následně oslovil dobíhajícho Muriqiho. Přihrávka kanadského útočníka však postrádala razanci. Z toho těžil Batalla, jenž se vrhl pod nohy Muriqiho a celou šanci zmařil. Následně se při standardní situaci prosadil hlavou Raíllo, ale tomu zkazil radost zdvižený praporek pomezního.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Přehlídka neproměněných příležitostí ze strany Mallorky nebrala konce. Po rychlém protiútoku si zopakovali spolupráci Larin s Muriqim. Druhý jmenovaný však ze záklonu nedokázal zacílit do odkryté branky, kterou trestuhodně přestřelil. Aktivní přístup Pirátů přinesl ovoce až v 85. minutě. Po rohovém kopu se totiž vyšplhal nejvýše do vzduchu kapitán Raíllo a hlavou pokořil jinak bezchybného Batallu.

Getafe – Girona 1:0

Úvodní minuty nabídly opatrný fotbal, který nevedl k žádným gólovým příležitostem. První výraznější šanci ke skórování měli ve 20. minutě hosté, avšak Iván Martín z nadějné pozici zamířil vedle. O 10 minut později na sebe poprvé v utkání upozornil Greenwood, jehož projektil ale hostující branku minul. Ve 33. minutě už se domácí dočkali.

Mladíček Santiago obdržel parádní průnikový pas od Ilaixe Moriby a svým premiérovým zásahem ve španělské nejvyšší soutěži otevřel skóre. V závěru úvodního dějství byl dvakrát blízko vyrovnání ukrajinský kanonýr Arťom Dovbyk, který však ani jeden ze svých pokusů nedokázal usměrnit mezi tři tyče.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Úvod druhého poločasu rozkouskovala ošetřování několika hráčů. Zápas se znovu začal více rozjíždět až okolo 60. minuty, kdy se hned do několika střeleckých příležitostí dostal aktivní Dovbyk. Do hry Blanquivermells se ale začala vkrádat nervozita a snahy o vyrovnání kazil narůstající počet nepřesností.

Ty způsobovaly, že nebezpečnějším týmem bylo Getafe, které mohl v 80. minutě poslat do dvougólového vedení Jaime Mata, proti jehož zakončení z bezprostřední blízkosti však skvěle zasáhl gólman Paulo Gazzaniga. O pět minut později mohl vyrovnat Dovbyk, jenže ani jeho další šance brankou neskončila.

Bilbao – Alavés 2:0

Úvodní radost vypukla už v páté minutě, kdy obdržel pas za obranou Iňaki Williams, nepohlídal si ale ofsajdovou linii, a jeho gól tak nemohl být uznán. Na druhé straně měl obrovskou šanci Jon Guridi, jehož hlavička skončila na nohách Unaie Simóna. Nakonec to byl domácí Nico Williams, který se jako první významně zapsal do děje zápasu, když po jeho faulu kopal Alavés penaltu.

Ránu Luise Rioji ovšem perfektně vychytal Simón. Z následného protiútoku pak Nico Williams napravil svou reputaci, když naservíroval míč před odkrytou branku Guruzetovi, jenž otevřel skóre. Brzy se navíc Bilbao mohlo radovat i z druhé branky, jelikož Iňaki Williams sklepl dlouhý centr opět Guruzetovi, který se z hranice vápna znovu nemýlil.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Krátce po pauze předvedli zdařilou spolupráci bratři Williamsové, Iňaki ale nasměroval centr Nica pouze do rukou gólmana. Jinak domácí celek nabízel spíše udržovací fotbal a ten k mnoha šancím nevedl. Výjimku tvořilo zakončení Iňakiho Williamse, který z první zamířil přímo na Antonia Siveru.

Tabulka La Ligy