Xavi chválí zázračné mladíky: Yamal a Cubarsí mohou definovat celou éru světového fotbalu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Xavi chválí zázračné mladíky: Yamal a Cubarsí mohou definovat celou éru světového fotbalu

Pau Cubarsí a Lamine Yamal patří mezi největší talenty světového fotbalu.
Pau Cubarsí a Lamine Yamal patří mezi největší talenty světového fotbalu.AFP
Trenér Barcelony Xavi Hernández (44) v pátek prohlásil, že dospívající hvězdy Lamine Yamal (16) a Pau Cubarsí (17) by mohly definovat novou éru světového fotbalu. Yamal oslnil v úterním přátelském utkání proti Brazílii, zatímco Cubarsí debutoval za La Roja minulý týden proti Kolumbii a následně se taktéž představil proti pětinásobným vítězům mistrovství světa.

Oba mladíci se stali klíčovými pilíři obrozené Barcelony, která se poprvé po čtyřech letech probojovala do čtvrtfinále Ligy mistrů a stále živí naděje na obhajobu titulu v La Lize. Šestnáctiletý Yamal je nejmladším španělským hráčem a střelcem v historii, sedmnáctiletý Cubarsi je pro změnu nejmladším obráncem, který kdy hrál za svou zemi.

"Musí si udržet úroveň. Barcelona je na nejvyšší příčce světového fotbalu," řekl Xavi na tiskové konferenci před sobotním ligovým střetnutím s Las Palmas. "Mnozí se na elitní úroveň dostali, ale udržet se na ní je velmi těžké. Oni to však mohou dokázat, mají všechno - správnou mentalitu i schopnosti a myslím, že se díváme na dva hráče, kteří mohou definovat éru nejen v rámci klubu, ale dokonce i ve světovém fotbale," dodal.

Porovnání obou hráčů.
Porovnání obou hráčů.Opta by Stats Perform

V případě Yamala vyzdvihl Xavi, že je mladík na svůj věk velmi klidný a vyspělý, přestože se mu dostává hodně místa v záři reflektorů. "Vidím ho jako veselého kluka, vtipálka, užívá si to čím dál víc a troufám si tvrdit, že je šťastný," popsal trenér katalánského celku.

Barcelona ztrácí na vedoucí Real Madrid osm bodů, ale před jeho nedělním zápasem s Athletikem Bilbao může snížit ztrátu na pouhých pět. Poté čeká Barcelonu další zápas v Lize mistrů, a to 10. dubna ve francouzské metropoli proti Paris Saint-Germain.

Aktuální tabulka La Ligy. (29.3.)
Aktuální tabulka La Ligy. (29.3.)Livesport

"Větší starosti mi dělá Las Palmas než zápas s PSG, který je za pěkných pár dní," přiznal Xavi. "Soustředíme se na zítřek, je důležité získat tři body, abychom zvýšili tlak na Real Madrid," uzavřel cílevědomě.