Barcelona je po čtyřech letech ve čtvrtfinále LM, Arsenal vyřadil Porto až na penalty

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Barcelona je po čtyřech letech ve čtvrtfinále LM, Arsenal vyřadil Porto až na penalty
Aktualizováno
Fermín López slaví gól Barcelony.
Fermín López slaví gól Barcelony.Profimedia
Barcelona porazila v odvetě osmifinále Ligy mistrů Neapol 3:1 a díky nerozhodnému výsledku z prvního zápasu postoupila poprvé od roku 2020 do čtvrtfinále. Katalánci zasadili soupeři dvojitý úder v rozmezí 15. a 17. minuty, kdy přetavili dvě asistence Raphinhy (27) v rozhodující náskok. Napínavý duel byl k vidění v Londýně, Arsenal po 90. minutách vedl 1:0 a utkání s Portem došlo do penalt. Tam vyhrál domácí tým v poměru 4:2.

Barcelona – Neapol 3:1

Hosté přicestovali do Katalánska s otevřenou obranou, čehož Barcelona náležitě využila. Chvíli před uplynutím čtvrthodiny hry narýsoval Raphinha dokonalý pas na Fermína Lópeze a mladý Španěl se ze středu šestnáctky nemohl mýlit.

Brazilec se o dvě minuty později podílel i na druhé trefě Blaugranas, když jeho ránu do tyče dorazil do sítě Joao Cancelo. Domácí se v Lize mistrů ujali dvougólového vedení takto rychle poprvé od roku 2009.

Tak vypadal Lópezův zásah.
Tak vypadal Lópezův zásah.Opta by Stats Perform

Příliš dlouho jim ovšem nevydrželo, protože ve 30. minutě předvedla precizní kombinační akci i Neapol a Amir Rrahmani přízemní střelou snížil. Chvíli poté se navíc musel předvést také Marc-André ter Stegen, který konečky prstů vyrazil hlavičku Mattea Politana.

Do druhého poločasu vletěli aktivněji hosté, když nejdříve pálil těsně mimo Chviča Kvaracchelija a nedlouho po něm se marně dožadoval penalty Victor Osimhen. Naděje italského klubu na vyrovnání pak několikrát podržel gólman Alex Meret, jenž vychytal jak pokus aktivního Raphinhy, tak hlavičku Sergiho Roberta po rohovém kopu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Řada neproměněných šancí mohla domácí mrzet, protože v 80. minutě málem srovnal stav z malého vápna hlavičkující Jesper Lindström. Definitivní pojistku tak přidal Robert Lewandowski, jemuž naservíroval balon před odkrytou bránu Roberto.

Calzonovi svěřenci neprolomili smůlu v zakončení ani chvíli před koncem, jelikož Mathias Olivera trefil břevno.

Arsenal – Porto 1:0 (4:2 pen.)

Hosté i v odvetném utkání zvolili stejnou taktiku, která je dovedla k těsnému náskoku. Většinu času trávili před vlastním brankářem, takže se Kanonýrům nedařilo dostat se do vyložených šancí. Jedna z mála přišla ve 13. minutě, když Bukayo Saka podnikl sólový výlet do šestnáctky, kde i vypálil.

Namířil však pouze do míst, kde Diogo Costa bez problémů zasáhl. Portugalci se spoléhali na rychlé protiútoky. Z jednoho mohl gólovou radost vytěžit Evanilson, jenže proti pumelici skvěle zareagoval Raya.

Schylovalo se k remízové první půli, v závěru poločasu ale začaroval Ödegaard. Kapitán Arsenalu ukázal fantastické vedení míče a vysunul Trossarda, jenž z úhlu obstřelil Costu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Nabuzení Kanonýři chtěli hned v úvodu druhého dějství přidat další zásah, který by otočil celkové skóre. Draci ovšem vzorně bránili a Londýňanům se nedařilo najít cestu k zakončení. Až v 58. minutě propadl centr ze strany k Declanu Riceovi, jehož volej na čáře vykopl Pepe.

Po chvíli, kdy se hra zklidnila, zvýšil Kai Havertz tlak a donutil Costu k chybě. Míč se tak dostal k Ödegaardovi, jenž jej lobem poslal mezi tři tyče. Sudí ovšem gól neuznal kvůli Němcově srážce s brankářem. V závěru na hřiště nastoupil Gabriel Jesus, což nabudilo celý tým. Po pár sekundách se Brazilec ocitl sám před Costou, z úhlu však gólmana nepřekonal.

Portugalský celek přežil nápor Kanonýrů a vydržel až do prodloužení. V něm si překvapivě vytvořili první šanci právě hosté, když se uvolnil Mehdi Taremi a vypálil. Jeho rána ale proletěla nad bránou. Největší příležitost na druhé strana začala opět u Ödegaarda, jenž uvolnil Eddieho Nketiaha, který ještě předal Sakovi.

Hráčské hodnocení.
Hráčské hodnocení.Livesport

Anglický křídelník však nevypálil z první, a tak obránci dokázali střelu zblokovat. V penaltovém rozstřelu Raya lapil dva portugalské pokusy, zatímco Londýňané skórovali při každém kopu.

Gunners tak doma zvrátili nepovedený zápas v Portu až po penaltách a zajistili si postup do čtvrtfinále. Svého soupeře se dozví při losu, který je na programu 15. března v Nyonu.