Sparta v Lize mistrů: Jak do základní skupiny? O Evropu bojují Slavia i Plzeň

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
České kluby v evropských pohárech: Spartě může pomoct Inter, ukončí Bohemians čekání?
Sparta a Slavia mají velkou šanci, že stráví podzim v evropských pohárech.
Sparta a Slavia mají velkou šanci, že stráví podzim v evropských pohárech.AC Sparta Praha
Sparta ukončila devítileté čekání na titul a po dvouleté pauze se znovu podívá do Ligy mistrů. Tedy alespoň do jejího předkola. O začátku své evropské cesty má jasno i Slavia, která bude díky triumfu v domácím poháru usilovat o Evropskou ligu. O další patro níže si pak zahraje Viktoria Plzeň, k níž se připojí úspěšnější v honbě za čtvrtým místem FORTUNA:LIGY – Bohemians, nebo Slovácko. Jak to bude s nasazením a možnými soupeři českých týmů?

Sparta Praha

Sparta je zase českým šampionem. Co to znamená? Obrovská úleva, ale taky evropský závazek. Letenští se totiž díky prvenství ve FORTUNA:LIZE podívají po dvouleté přestávce znovu do Ligy mistrů. O milionářskou soutěž se pokusí stejně jako v letech 2014, 2015, 2016 a právě 2021.

Všechna výše zmíněná snažení skončila už v předkole. Sparta si základní skupinu Ligy mistrů zahrála naposledy v sezoně 2005/2006, kdy na Letné přivítala Ajax, Thun a Arsenal.

Aktuálně se soubor vedený trenérem Brianem Priskem nachází ve druhém předkole mistrovské části, kde figuruje díky svému koeficientu mezi nasazenými. Je však více než pravděpodobné, že nakonec proklouzne do třetího – stane se tak tehdy, zajistí-li si Inter, jakožto finalista aktuálního ročníku Ligy mistrů (stejně jako Manchester City), účast v základní skupině díky umístění v domácí soutěži.

Inter si zajistí LM, pokud v Serii A skončí do 4. místa.
Inter si zajistí LM, pokud v Serii A skončí do 4. místa.Livesport

V možné konkurenci Dinama Záhřeb, Kodaně či Galatasaraye ovšem Letenští o status nasazeného přijdou. Ani tak zoufat nemusí, ve hře jsou totiž i přijatelnější soupeři jako Slovan Bratislava, či Karabach.

Sparťanská cesta do základní skupiny Ligy mistrů tak nejspíš povede přes úspěšné absolvování 3. a 4. předkola. To by znamenalo, že parta vedená kapitánem Ladislavem Krejčím musí úspěšně zvládnout dva dvojzápasy.

V případě neúspěchu ve 3. předkole zamíří Sparta do 4. předkola Evropské ligy. Neuspěje-li ani tehdy, čeká na ni skupinová fáze Konferenční ligy. Pokud Inter nezklame, má čerstvý mistr české ligy podzim v Evropě zaručený – zahraje si skupinu EKL.

Slavia Praha

Slavia sice v lize na svého městského rivala po dlouhé době nestačila, ale zadařilo se jí na pohárové scéně. Právě ve finále MOL Cupu totiž Spartu porazila a zajistila si tak místenku do bojů o Evropskou ligu, které s největší pravděpodobností zahájí ve 3. předkole.

Sešívané nečeká snadná práce ani ve "druhém patře", narazí totiž na poražený tým z nemistrovské části 2. předkola Ligy mistrů. V něm se představí vicemistři Řecka (Panathinaikos), Belgie (Antverpy, Royal Union SG nebo Genk), Ukrajiny (Šachtar, Dnipro nebo Zorja Luhansk) či Švýcarska (Servette Ženeva nebo Lugano). Slavia by měla být společně s vítězem Řeckého poháru (AEK Atény nebo PAOK) v této fázi nasazená.

V play off o Evropskou ligu pak může na tým trenéra Jindřicha Trpišovského čekat i další silný soupeř, například LASK Linec, či PSV Eindhoven.

Pokud by český vicemistr a vítěz poháru ve 3. předkole EL neuspěl, dostane šanci na nápravu v posledním předkole Konferenční ligy. Skupinu některé z evropských pohárových soutěží si tedy zahraje tehdy, pokud porazí alespoň jednoho ze dvou soupeřů.

Viktoria Plzeň

Viktoria byla prvním českým týmem, který měl jistotu, o jakou soutěž bude na startu příští sezony bojovat. Díky umístění na třetí příčce FORTUNA:LIGY čeká na Plzeň boj o Konferenční ligu.

V jejím 2. předkole bude nasazená. Stejně tak by měla být nasazená i v dalších dvou fázích. Cesta do základní skupiny tak v jejím případě povede přes tři úspěšné dvojzápasy.

Možným soupeřem Západočechů může být na úvod třeba švédské Hammarby nebo polský Pogoň Štětín.

Bohemians, nebo Slovácko

O účast v základní skupině Konferenční ligy bude usilovat rovněž tým, který nakonec obsadí v domácí soutěži 4. příčku. Na rozdíl od Plzně by ale Bohemians i Slovácko nebyly mezi nasazenými celky. Už ve 2. předkole tak může čtvrtý český zástupce narazit na FC Bruggy, Legii Varšava nebo Spartak Trnava.

Pro úspěšnou misi, tedy účast v základní skupině EKL, bude v případě Klokanů, nebo celku z Uherského Hradiště třeba vyřadit tři soupeře.

Bohemians čekají na účast v pohárové Evropě dlouhých 36 let, naposledy hráli Pohár UEFA v říjnu roku 1987 a v jeho prvním kole vypadli s belgickým Beverenem. Slovácko má naopak čerstvou zkušenost – ve stále probíhající sezoně se nakonec prokousalo do základní skupiny Konferenční ligy, kde zdatně konkurovalo francouzskému Nice, německému Kolínu a srbskému Partizanu.