Finále Ligy mistrů v číslech. Haalandovo rekordní gólové sucho a De Bruyneho smůla

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Finále Ligy mistrů v číslech. Haalandovo rekordní gólové sucho a De Bruyneho smůla
Erling Haaland se v nejdůležitějších bitvách střelecky zadrhl.
Erling Haaland se v nejdůležitějších bitvách střelecky zadrhl.Profimedia
Obvyklí hrdinové tentokrát zůstali v ústraní, finále fotbalové Ligy mistrů mezi Manchesterem City a Interem Milán rozhodl v sobotu "dělník pole" Rodri (26). Španěl, který minulých pět sezon v evropských pohárech odehrál bez jediné trefy… Jaké byly další zajímavosti istanbulského vrcholu sezony?

2

Ani Řím, ani Londýn. City se svým triumfem stali už druhými vítězi soutěže ze stejného města, po třech vítězstvích United. Manchester tak napodobil několikanásobný úspěch milánských klubů AC a Interu. Sky Blues zároveň vyhrál elitní evropskou klubovou soutěž jako šestý anglický tým. V minulosti se to povedlo Aston Ville, Chelsea, Liverpoolu, Manchesteru United a Nottinghamu.

3

V letošní sezoně evropských pohárů měly všechny ve finále zastoupení z italské ligy. Jenže ani jeden z nich neuspěl. Nejdřív AS Řím podlehl v Evropské lize Seville, pak Fiorentina v Evropské konferenční lize v Praze nestačila na West Ham a Inter nezvládl boj o trofej proti Manchesteru City. Vůbec poprvé v historii tak v jednom ročníku tvořily poražené tři týmy z jedné země.

4

Tolikrát po sobě skončilo finále Ligy mistrů výsledkem 1:0. Což je víc případů, než ke kolika došlo ve všech předešlých 27 zápasech o stejnou trofej. Nejtěsnějším skóre 1:0 dopadly před rokem 2019 pouhé tři finálové zápasy…

9

Pouze tolik doteků s míčem měl v prvním poločase duelu s Interem norský kanonýr City Erling Haaland. Bylo to nejméně ze všech hráčů v zahajovacích sestavách. Haaland vyslal na branku jedinou střelu a v Lize mistrů (jejímž se stal s 12 trefami nejlepším střelcem) se neprosadil už potřetí za sebou, což se mu dosud v kariéře nikdy nestalo.

35

Tolik minut odehrál Kevin de Bruyne, než ho zranění stehenního svalu donutilo vystřídat. Belgický špílmachr City přitom nedohrál ani svůj první duel o nejprestižnější klubovou trofej v kariéře. Před dvěma lety se srazil s tehdejším stoperem Chelsea Antoniem Rüdigerem a trávník opustil po hodině hry se zlomeným nosem a očnicí. City jeho nápady tenkrát chyběly a prohráli 0:1.

300

Tolikátou výhrou na lavičce City byl pro kouče Pepa Guardiolu úspěch v sobotním finále. Potřeboval na to pouhých 413 utkání a vytvořil tak rekord mezi trenéry anglických klubů. Doposud držel maximum José Mourinho, jenž dosáhl této hranice ve 493 zápasech. Guardiola se také stal prvním koučem v historii, který dosáhl treble se dvěma různými kluby (Barcelona a Man. City).