Konečně se mě lidé přestanou ptát, jestli se City vyhraju Ligu mistrů, ulevil si Guardiola

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Konečně se mě lidé přestanou ptát, jestli se City vyhraju Ligu mistrů, ulevil si Guardiola

Pep Guardiola po vítězství v Lize mistrů s Manchesterem City.
Pep Guardiola po vítězství v Lize mistrů s Manchesterem City.Reuters
Podle trenéra fotbalistů Manchesteru City Pepa Guardioly (52) bylo napsáno ve hvězdách, že jeho svěřenci letos poprvé v klubové historii ovládnou Ligu mistrů. Španělský kouč po sobotním vítězství 1:0 nad Interem Milán chválil italského soupeře, finále v Istanbulu označil za hod mincí, protože mohlo skončit i jinak.

City navázali na letošní triumfy v anglické lize a Anglickém poháru a v sezoně zkompletovali cenný treble. Dokázali to jako osmý evropský klub v historii a druhý v Anglii po městském rivalovi Manchesteru United, který tři trofeje vybojoval v roce 1999.

"Myslím, že bylo napsáno ve hvězdách, že v této sezoně patří Liga mistrů nám. A my to dokázali," řekl v televizním rozhovoru Guardiola. Jako kouč vyhrál elitní soutěž potřetí, v letech 2009 a 2011 uspěl na lavičce Barcelony. "Jsem samozřejmě spokojený. Tuhle zatracenou trofej je fakt těžké získat," doplnil zkušený trenér, jenž s Katalánci před 14 lety také slavil treble.

Guardiola ocenil Edersona

Inter ve finále dokázal dlouho eliminovat ofenzivní sílu favorita v čele s kanonýrem Erlingem Haalandem. Jednu z mála šancí City ale proměnil v 68. minutě záložník Rodri. V závěru manchesterský tým podržel brankář Ederson famózním zákrokem proti hlavičce střídajícího Romela Lukaka z bezprostřední blízkosti.

"Věděli jsme, že to bude náročné utkání. Především proto, že Inter je výborný soupeř. O poločase jsem říkal hráčům, aby byli trpěliví. Musíte mít i štěstí. Kdyby Ederson nepředvedl ten zákrok na konci, mohlo to skončit remízou a následovalo by prodloužení. Tato soutěž je jako hod mincí," prohlásil Guardiola.

V Istanbulu se odehrála defenzivní bitva.
V Istanbulu se odehrála defenzivní bitva.Opta by Stats Perform

City dovedl do finále Ligy mistrů podruhé. Zatímco před dvěma lety jeho mužstvo podlehlo Chelsea 0:1, nyní už uspělo, byť si nepočínalo suverénně. "Myslím, že jsme bránili lépe v šestnáctce než tehdy. Máme čtyři plnohodnotné střední obránce. I když uděláme chyby, tak cítíme, že jsme vzadu pevní. Neodehráli jsme špatný zápas, možná jsme byli trošku úzkostliví v první půli, ale celkově to nebylo tak zlé," mínil Guardiola.

"Vyhrát tuhle soutěž a treble je hrozně těžké. Proto není důležité, jak jsme hráli, ale že jsme to dokázali. Nechceme zmizet po jednom vítězství v Lize mistrů jako některé týmy v minulosti. Takže musíme dál tvrdě pracovat. Je to velká úleva pro celý klub. Konečně se mě lidé přestanou ptát, jestli se City vyhraju Ligu mistrů. Snad také konečně dostaneme i adekvátní kredit za úspěchy v Anglii. Získat pět titulů za posledních pět let je něco výjimečného," dodal bývalý záložník.

Přehled zápasu Manchester City – Inter 1:0