Real Madrid oslavil v Lize mistrů výhru v Braze, blízko postupu je také Bayern

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Real Madrid oslavil v Lize mistrů výhru v Braze, blízko postupu je také Bayern

Aktualizováno
Real Madrid slaví výhru 2:1.
Real Madrid slaví výhru 2:1.AFP
Hráči Bayernu Mnichov ve třetím zápase skupiny A Ligy mistrů naplnili očekávání, porazili Galatasaray 3:1 a výrazně se přiblížili postupu do další fáze. Stejně na tom je další gigant Real Madrid, který zvítězili v Braze 2:1 a vyhrál i třetí zápas. Manchester United udolal Kodaň 1:0 a získal první body, ale měl namále. Hosté totiž v úplném závěru neproměnili penaltu.

Galatasaray – Bayern 1:3

Navzdory sympatickému výkonu domácích, kteří celou úvodní půli favorita přehrávali, se jako první v osmé minutě prosadili hosté z Bavorska. Leroy Sané oslovil volného Comana, jenž uklidil míč na zadní tyč. Krátce nato tým z Istanbulu málem vyrovnal, jenže akrobatické zakončení Kerema Aktürkoglua fantasticky zneškodnil Sven Ulreich. Turecký útočník neuspěl ani o pár okamžiků později, kdy zblízka trestuhodně přestřelil odkrytou bránu.

Po několika dalších zahozených šancích se Galatasaray dočkal vyrovnání ve 30. minutě. Mauro Icardi byl v šestnáctce Bayernu nedovoleně poslán k zemi a sám Argentinec nařízenou penaltu ve stylu Antonína Panenky bezpečně proměnil. Hvězdný kanonýr mohl v posledních vteřinách poločasu skórovat i podruhé, nebezpečnou přízemní ránu však poslal těsně vedle.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Mnichovští na tempu příliš nepřidali ani po změně stran a s neúnavným presinkem Turků si nadále nevěděli rady. Po necelé hodině zápasu si centr ze standardní situace našel Lucas Torreira, jenž ovšem hlavičkoval jen do boční sítě. Následně si ojedinělou možnost vypracovali i hosté, jenže s prudkým pokusem Saného si Fernando Muslera poradil.

Zkušený domácí kapitán však v 73. minutě přece jen kapituloval. Tvrdou ránu zasadil Lvům Harry Kane, který nadvakrát procpal přihrávku Jamala Musialy do brány. O chvíli později si strůjci vítězného gólu role prohodili, když 20letý záložník přesně zamířil po zemi kolem bezmocného Muslery.

Inter – Salcburk 2:1

Jako první zahrozil v utkání rakouský outsider, prudká střela Oscara Gloukha zevnitř šestnáctky ale mířila jen do připraveného Yanna Sommera. Hráči Salcburku si drželi herní převahu, ta jim však nebyla moc platná, když se na konci úvodní dvacetiminutovky po perfektní kombinaci zjevil sám před brankářem Alexis Sánchez a svým zakončením poslal Nerazzurri do vedení.

Po necelé půlhodině se do vlastní brány málem trefil Amar Dedič, chybělo pár centimetrů a vedení domácích mohlo být dvougólové. Další šance pak ke smůle Interu zhatil zvednutý praporek pomezního rozhodčího pro ofsajdové postavení.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

V první velké příležitosti druhé půle selhala letní posila Carlos Augusto. Na druhé straně hřiště se naopak po vydařené akci dostal k zakončení Gloukh, jenž nasměroval balon nechytatelně do pravé šibenice. Hned v 64. minutě ale zbytečně fauloval v pokutovém území Lucas Gourna-Douath. K nařízené penaltě se postavil Calhanoglu a s přehledem vrátil Interu vedení.

Ani druhou šanci poté nevyužil Augusto, když z těžké pozice mířil hlavou pouze do rukavic brankáře hostí. Finální tečku za duelem mohl přinést Martínez, gól v jeho jubilejním 250. utkání za Inter mu ale sebral v samotném závěru zásah VAR.

Benfica – Real Sociedad 0:1

První šance střetnutí přišla po akci Juráska po křídle, následnou střelu Davida Nerese ale dokázal srazit jeden z obránců na roh. Dalšímu bývalému hráči pražské Slavie, konkrétně Musovi, pak zkazil gólovou radost pomezní rozhodčí a jeho zvednutý praporek.

Stejně tak se musel smířit s výrokem sudího na druhé straně hřiště Méndez, i jeho postavení bylo při vstřelené brance posouzeno jako ofsajdové. V posledních vteřinách první půle vyzkoušel štěstí z hranice šestnáctky Ander Barrenetxea, přízemní rána křídelníka hostů ovšem letěla pár centimetrů od pravé tyče.

Tabulka skupiny D.
Tabulka skupiny D.Livesport

I se startem druhého poločasu se pokračovalo v neproměňování šancí, pokus Martína Zubimendiho zastavil pozorný Anatolij Trubin. Hosté projevovali větší iniciativu a po hodině hry málem skóroval po individuální akci Takefusa Kubo. Přejít přes dva obránce se mu povedlo, zamířit mezi tři tyče už bohužel ne. To Méndez již střeleckou smůlu San Sebastianu prolomil. Míč mu připravil Barrenetxea do pozice na malém vápně, ze které se španělský záložník nemýlil.

Jen o moment později pak Kubo nastřelil břevno, David Neres na druhé straně zase pouze mířil do připraveného brankáře. I přes zvýšenou snahu se domácí do závěrečného hvizdu již nedokázali prosadit a ze zápasu odešli opět bez vstřelené branky či získaného bodu.

Braga – Real Madrid 1:2

Domácí začali na ikonickém stadionu vytesaném ve skále aktivně a již ve čtvrté minutě se dožadovali penalty, sudí Michael Oliver byl ovšem k jejich stížnostem hluchý. Bílý balet po čtvrthodině hry udeřil hned z první větší příležitosti, po brazilské spolupráci se i díky šťastné teči prosadil z bezprostřední blízkosti Rodrygo.

Téměř hned mohl přispěchat s odpovědí Al Musrati, dorážku po rohu ale odvrátil talentovaný Bellingham. O šance nebyla nouze ani na jedné straně, domácí však trápila nepřesnost v zakončení a Los Blancos zase především časté ofsajdové postavení. Po chybném výběhu gólmana ještě mohl z velké dálky skórovat Vinícius Júnior, jenže to by jeho rána musela mířit na bránu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Hned po pěti minutách druhé půle zahrozil Bellingham, střele mířené pod břevno ovšem vystavil stopku pozorný Matheus. S postupujícím časem se začala projevovat lepší fyzická i technická připravenost hráčů Realu Madrid, tlak stoupal a nakonec kulminoval ve vstřelenou branku z kopačky Bellinghama. Z dvougólového vedení se ovšem radovali pouhopouhé dvě minuty, s odpovědí v podobě rány na bližší tyč přispěchal Álvaro Djaló.

Ten mohl dokonce vyrovnat, Kepa Arrizabalaga si jeho střelu málem srazil do vlastní brány. Klid hostům mohl přinést Vinícius Júnior, jeho branku ovšem zhatil zvednutý praporek pomezního rozhodčího. Mrzet ho to ale nemuselo, neboť hráči Bragy již nedokázali v utkání skórovat.

Lens – PSV 1:1

Bouřlivá atmosféra na stadionu od úvodu motivovala domácí fotbalisty k ofenzivnímu snažení. Do slibné příležitosti se v osmé minutě dostal aktivní Deiver Machado, jehož pokusu však scházela potřebná razance a stala se snadnou kořistí brankáře.

PSV si výraznější šanci vybojovalo až ve 28. minutě, kdy Hirving Lozano kroucenou střelou na zadní tyč sice překonal bezmocného brankáře, k jeho smůle však míč doputoval právě jen do brankové konstrukce.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

V 55. minutě na chvíli utišila domácí fanoušky nádherná střela Bakayoka, která z úctyhodné vzdálenosti zamířila přesně do dolního rohu brány. Pro 20letého Belgičana to byla vůbec první trefa v Lize mistrů.

Loňský vicemistr Francie dlouho neotálel a jen o 10 minut později srovnal skóre po prudkém centru Przemyslawa Frankowského za obranu efektním sklepnutím na bližší tyč Wahi. Ztráta dvou bodů pro Lens znamenala přenechání první příčky v tabulce londýnskému Arsenalu, který v souběžně hraném utkání uspěl na hřišti Sevilly.

Manchester United – Kodaň 1:0

Domácí hráči jako by byli po úvodním loučení se zesnulým Sirem Bobbym Charltonem myšlenkami jinde a brzy pustili soupeře do velké šance. Diogo Goncalves po centru z pravé strany chytře mířil do protipohybu gólmana, balon ale zastavila tyč.

Rudí ďáblové zareagovali na kritický okamžik zvýšenou aktivitou demonstrovanou dominancí v držení míče, defenziva outsidera si však plnila své povinnosti znamenitě, a šance tak nepřicházely. V závěru úvodního dějství naopak opět zahrozili Kodaňští, když zpoza vápna napřáhl Elias Achouri a těsně minul bránu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

O poznání lépe mířil v 50. minutě Lukas Lerager, jenže jeho volej po přihrávce z pravé strany fantasticky zneškodnil Onana. Zahanbit se nechtěl nechat ani Kamil Grabara a krátce nato úchvatným reflexivním zákrokem zastavil na brankové čáře pokus střídajícího Christiana Eriksena. Další muž z lavičky Alejandro Garnacho se v 67. minutě dostal do samostatného úniku, jenže přes 70 tisíc diváků sledovalo pouze jeho přílišné předkopnutí míče, který nakonec skončil v rukavicích brankáře.

Radost tak fanouškům dopřál až Harry Maguire, který po rohovém kopu zůstal ve vápně, naskočil si na centr Eriksena a hlavou rozvlnil síť. Old Trafford pak v posledních vteřinách umlčel penaltový verdikt sudího ve prospěch dánského celku, Jordana Larssona ale skokem k levé tyči vychytal Onana.

Sevilla – Arsenal 1:2

Absence rychlosti obrany, v níž všem bylo přes 30 let, Arsenal poprvé zkusil využít v osmé minutě, kdy se po bleskovém protiútoku dostal do souboje s gólmanem Martinelli, Brazilec však trefil levou nohu Örjana Nylanda. Další emoce přinesl až moment po odehrané půlhodině, kdy na trávník usedl Bukayo Saka a vypadalo to, že se stejně jako v Lens brzy zranil.

Hvězdný Angličan ale zranění rozběhal a v nastavení sledoval první gólovou akci. Ta probíhala jako přes kopírák se situací z úvodu, přičemž tentokrát Martinelli po další krásné přihrávce Gabriela Jesuse zvolil kličku brankáři a střelu do odkryté sítě.

Arsenal veze ze Španělska všechny body.
Arsenal veze ze Španělska všechny body.AFP

Sám Gabriel Jesus mohl skórovat bleskově po změně stran díky chybnému autovému vhazování domácích, Nylanda však zblízka nepřehodil. Sebevědomím zkušeného útočníka to ale ani v nejmenším neotřáslo. V 53. minutě si totiž snadno poradil s naivně bránícím Jesúsem Navasem a obstřelem do pravého rohu zvýšil vedení favorita.

Sevilla si přímo ze hry šance nevytvářela, a tak si pomohla rohovým kopem. Po něm do vzduchu vyšplhal Nemanja Gudelj a razantní hlavičkou dal španělskému celku naději. Kopačky hostujících hráčů od Srbovy trefy svazovala nervozita, nicméně těsný náskok zvládli udržet.

Union Berlín – Neapol 0:1

Obraz hry vypadal od úvodních minut podle očekávání. Neapol častěji držela balon a Berlíňané spoléhali spíše na rychlé brejky. Jeden takový se zrodil ve 24. minutě, kdy radost domácích fanoušků ze vstřelené branky Robina Gosense překazil až následně zdvižený praporek pomezního rozhodčího.

Bídná bundesligová forma defenzivy nebyla na hráčích Unionu znát, jelikož v první půli nedovolili italskému mistrovi jedinou střelu na bránu.

Tabulka skupiny C.
Tabulka skupiny C.Livesport

Neapol v 65. minutě uštědřila svému soupeři tvrdou lekci z produktivity, když dokázala proměnit hned první pokus směřující mezi tři tyče. Šikovný Gruzínec Chviča Kvaracchelija se na levé straně odpoutal od bránícího hráče a přesnou přihrávkou vybídl k úvodní brance Raspadoriho.

Ve snaze zvrátit vývoj utkání poslal trenér Urs Fischer v 70. minutě na trávník hned tři nové tváře, mezi kterými nechyběl ani český reprezentant Alex Král. Ani taktické plány kouče však vyrovnávací gól nepřinesly a klub z německé metropole nadále zůstal na dně tabulky.