Trpaslík šokuje Evropu. Někteří hráči měli slzy v očích, říká Da Silva z Klaksvíku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Trpaslík šokuje Evropu. Někteří hráči měli slzy v očích, říká Da Silva z Klaksvíku

Obrovská faerská radost po postupu.
Obrovská faerská radost po postupu.Profimedia
Dánský obránce Patrick da Silva (28) pomohl Klaksvíku zapsat se do historie. Faerský celek ve středu ve druhém předkole Ligy mistrů senzačně vyřadil švédský BK Häcken a z jeho fotbalistů jsou hrdinové. Trpaslík má jistou skupiny Evropské konferenční ligy a celý příběh se tak může ještě vylepšit. "Byl to neuvěřitelný pocit," těžko hledal Da Silva slova po postupu.

Velmi vyrovnaný zápas proti švédskému Häckenu rozhodl až penaltový rozstřel. Ve třetí sérii se prosadil právě osmadvacetiletý dánský obránce. "Bylo to obrovské drama od první do poslední minuty," řekl hráč faerského mistra.

Patrick da Silva (vpravo)
Patrick da Silva (vpravo)Adam Ihse/TT/Ritzau Scanpix

Vítězství bude pro Klaksvík znamenat dlouhý fotbalový podzim. Pokud v příštím kvalifikačním kole o Ligu mistrů prohrají, dostanou ještě šanci v Evropské lize. Pokud tam neuspějí, budou součástí skupinové fáze Konferenční Evropské ligy.

Pro faerský tým je více než působivé, že se dostal tak daleko. Je to také poprvé, co se faerský tým stal součástí skupinové fáze evropské soutěže. Radost po středečním zápase byla proto veliká.

"Atmosféra v týmu je naprosto úžasná a pro některé nesmírně dojemná. Zapsat se s faerským fotbalovým týmem do historie je obrovská věc a bylo to vidět i na mnoha hráčích Faerských ostrovů, kteří měli po zápase slzy v očích," navázal Patrick da Silva.

Osmadvacetiletý obránce si však nemyslí, že by z historického úspěchu byl nadšený jen on a tým. "Atmosféra na Faerských ostrovech je téměř hysterická. Myslím, že lidé momentálně nemluví o ničem jiném," dodal.

Jasný herní plán a týmový duch

Ačkoli byl Klaksvík v obou předkolech outsiderem, ve čtyřech zápasech inkasoval v základní hrací době pouze dvě branky.

"Hrajeme jednoduchý fotbal a jsme dobří v tom, co děláme. Nakopávané míče a následný boj o odražené balony – takhle útočíme. Zároveň prokazujeme velkou efektivitu před brankou," zdůraznil a nezapomněl pochválit své spoluhráče z obrany.

"V obraně jsme hodně dobří. Máme tři stopery, kteří vyhrávají všechny souboje v poli, což soupeři velmi narušuje hru."

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Pevná obrana a efektivní útok jsou klíčem k historickému úspěchu faerského týmu. Da Silva také zdůrazňuje, že ačkoli je v týmu několik amatérů, vůle a jednota jsou neuvěřitelně silné.

"Je to úplně jiná kultura. V (dánské) Superlize jsou vztahy mezi hráči velmi profesionální, zatímco na Faerských ostrovech jsou spíše rodinné. Trénujeme pětkrát týdně a hrajeme zápasy, takže i když má několik hráčů normální práci, jsme vždy připraveni," popisuje fungování klubu.

Budou dál překvapovat?

Klaksvík prošel čtyřmi kvalifikačními zápasy Ligy mistrů bez porážky, což je působivé vzhledem k tomu, že v žádném z nich nebyl zdaleka favoritem. V prvním předkole vyřadil maďarský Ferencváros po suverénní výhře 3:0 v Maďarsku. První zápas skončil 0:0 na Faerských ostrovech.

Ve středu přišla v Lize mistrů řada na BK Häcken. První zápas na domácí půdě skončil opět bez branek, zatímco ve Švédsku musely rozhodnout penalty. Základní hrací doba skončila remízou 2:2, po prodloužení to bylo dokonce 3:3. Klaksvík se nyní utká s norským týmem Molde. Ačkoli je Klaksvík opět outsiderem, doufá v další zázrak.

"V týmu není jediný člověk, který by nevěřil, že můžeme postoupit. Pokud se dobře připravíme a předvedeme stejný výkon jako v prvních dvou kolech, pak máme určitě šanci. Existuje možnost postoupit ještě dál. Na papíře je Molde pravděpodobně na stejné úrovni jako Häcken," uzavřel Da Silva.

O další překvapení se Klaksvík pokusí v úterý 8. srpna, kdy Molde zavítá na Faerské ostrovy.