Úspěch pro italský fotbal, v LM může mít až šest týmů. Němci jich mají na dosah pět

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Úspěch pro italský fotbal, v LM může mít až šest týmů. Němci jich mají na dosah pět
Evropská liga nabídla dvojzápas mezi AS Řím a AC Milán.
Evropská liga nabídla dvojzápas mezi AS Řím a AC Milán.Profimedia
Nejprestižnější evropská fotbalová soutěž, Liga mistrů, bude mít v příští sezoně minimálně pět účastníků z italské Serie A. Může jich však mít až šest, pokud Atalanta Bergamo nebo AS Řím ovládnou Evropskou ligu a neobsadí jednu z prvních čtyř příček v domácí soutěži. Blízko pětičlenné posádce, která v příští sezoně vypluje do vod nové Champions League, je i německá Bundesliga.

Liga mistrů se bude v příští sezoně hrát v novém formátu. Hlavní fáze se zúčastní 36 týmů, což je o čtyři více než v současné podobě. Italským týmům se v letošní sezoně na mezinárodní scéně daří. Zástupci Serie A si tak v ročníku 2023/2024 vysloužili nejvyšší koeficient 19,428 bodu. Týmy z německé Bundesligy a anglické Premier League mají 17,928, respektive 17,375.

"Není to náhoda, italský fotbal je na vysoké úrovni. Měli jsme období, kdy se kluby z naší ligy trápily, ale v posledních pěti nebo šesti letech se jim podařilo dojít v evropských soutěžích daleko. Týmy ze semifinále Evropské ligy mohou klidně hrát Ligu mistrů. Ne všechno je tu růžové, ale díky skvělé atmosféře, kterou jsme viděli na Olympijském stadionu a na San Siru, budou hráči chtít v Itálii hrát i nadále," řekl trenér AS Řím Daniele De Rossi po úspěšném vystoupení ve čtvrtfinále Evropské ligy.

Dvě nejlepší ligy mají pro příští sezonu v Lize mistrů jistotu pěti týmů a Bundesliga má největší šanci doplnit Italy. O triumf v evropských soutěžích se ucházejí ještě další tři německé kluby – Bayern Mnichov s Borussií Dortmund v Lize mistrů a Bayer Leverkusen v Evropské lize. Anglický koeficient může vylepšit pouze Aston Villa v ECL, zatímco francouzskou Ligue 1 stále reprezentují Paris St. Germain v LM a Olympique Marseille v Evropské lize.

V pětiletém žebříčku, který zahrnuje i sezonu 2019/2020, vede v koeficientu zemí Anglie před Španělskem, Itálií, Německem a Francií.