Zvládne Mbappé barcelonskou misi? Vzpomínky na hattrick ožívají, proti je parťák z nároďáku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Zvládne Mbappé barcelonskou misi? Vzpomínky na hattrick ožívají, proti je parťák z nároďáku
Kylian Mbappé se v prvním utkání čtvrtfinále Ligy mistrů proti Barceloně neprosadil.
Kylian Mbappé se v prvním utkání čtvrtfinále Ligy mistrů proti Barceloně neprosadil.AFP
PSG se v úterý večer posedmé v historii představí na půdě Barcelony a znovu půjde o hodně. Když se tito dva giganti potkali, častěji se po závěrečném hvizdu radoval tým z Camp Nou. Ve čtvrtfinále se ale Katalánci představí na olympijském stadionu na hoře Montjuic a budou si muset poradit s Kylianem Mbappém (25). Ten by rád ukázal, že se před týdnem jen špatně vyspal. Dá hvězdný Francouz vzpomenout na tři roky starý hattrick, nebo ho opět vymaže parťák z reprezentace Jules Koundé (25)? Na jeden z příběhů ostře sledovaného čtvrtfinále LM nabízí svůj pohled Pablo Gallego z francouzské redakce Livesport Zpráv.

Minulý týden, v prvním čtvrtfinále mezi PSG a Barcelonou (2:3), jako kdyby Mbappé na hřišti vůbec nebyl. Zatímco komentátoři jeho jméno příliš neskloňovali, novináři a fanoušci si po zápase nebrali servítky. Od prvních přišla kritika, od druhých i výsměch. Na obojí však může přijít rychlá odpověď. Aby byla razantní, potřebuje francouzský forvard předvést podobné představení jako před třemi roky…

Tehdy, 16. února roku 2021, Mbappé na Camp Nou odpověděl na Messiho proměněnou penaltu třemi góly a připravil pro PSG výsledek 4:1, který Pařížanům nakonec pomohl k postupu do čtvrtfinále milionářské soutěže. Ke skvělému výkonu na hřišti katalánského giganta mu možná pomohlo to, že se kvůli koronavirové pandemii hrálo před prázdnými tribunami. 

Nyní to bude v mnoha ohledech jiné. Zatímco tradiční barcelonský stánek je v rekonstrukci, Mbappého čeká tuhý oříšek v osobě Koundeho. První souboj s krajanem a spoluhráčem z reprezentace Mbappé na plné čáře prohrál. Hvězdný forvard neměl jedinou šanci, třikrát se sice odhodlal ke střele, ale ani jednou netrefil bránu. Pětkrát se pokusil o driblink, vyšel mu však pouze jeden. To je v případě hráče, který se v podobných soubojích vyžívá, zatraceně málo.

Osud ve vlastních rukou

Když se jmenujete Kylian Mbappé, jste pod neustálým drobnohledem. Tím spíš, když celý svět ví, že na konci sezony vyměníte PSG za Real Madrid

Pokud pravidelně rozhodujete zápasy, je vám dobře a užíváte si slávu. Pokud je tomu naopak, je zle. Podle fanoušků i médií totiž nemáte právo chybovat. A přesně to se stalo v první utkání.

Nutno říct, že Mbappého výkon byl opravdu mizerný. Francouz na trávníků působil jako bez zájmu, což ostatně potvrzují statistiky i záběry ze zápasu. PSG se muselo spolehnout na Vitinhu a Ousmane Dembélého, který – soudě podle jeho oslavných gest při gólech – měl na svůj bývalý klub spadeno. 

V Barceloně však budou Pařížané potřebovat, aby si Mbappé vzpomněl na zmíněný rok 2021. Tehdy Barcu netrénoval Xavi, ale Ronald Koeman a francouzského forvarda nebránil Koundé, ale Sergino Dest. To mění rovnici o pravděpodobnosti úspěchu.

Kontext celého zápasu byl tehdy úplně jiný. Mbappé byl sice ve výjimečné formě, zároveň ale bojoval o místo s Brazilcem Neymarem. Proti Barceloně tak využil příležitosti k tomu, aby se dostal ze stínu hvězdy z jižní Ameriky. 

Mbappé v Barceloně využil prostoru, který mu obrana Katalánců nechala, a vstřelil hattrick. Trhací kalendář si neudělal jenom z Desta, čisté svědomí po zápase neměli ani Gerarda Piqué a brankář Marc-André ter Stegen. Zkrátka báječný výkon, který by ho jistě v úterý večer na Montjuicu vykoupil z nemilosti.

Individuální statistiky Kyliana Mbappého z prvního utkání.
Individuální statistiky Kyliana Mbappého z prvního utkání.Opta by Stats Perform / Profimedia

Po velmi špatném představení z minulého týdne byly slyšet i všemožné argumenty na Mbappého obranu. Chyboval trenér Luis Enrique, který mu nepostavil sestavu na míru, a údajně ho mohla ovlivnit i ztracená přízeň fanoušků a vedení, které se snažilo bojkotovat jeho rozhodnutí opustit po sezoně Paříž. Ano, dá se to pochopit, ale zároveň je těžké to přijmout. Zvlášť při cenovce, jakou má francouzská superstar na sobě.

Mbappé tak má před sebou výzvu – ukázat jinou tvář než v Parku Princů. Pořád ještě může být tím, kdo dovede jako první v historii PSG k titulu v Lize mistrů. Navíc má stále touhu dokázat, že je nejlepší na světě. Vždyť i přes nesporné úspěchy stále nevyhrál Zlatý míč.

V neposlední řadě bude hrát také o přízeň fanoušků Realu, kteří by před jeho letním příchodem na Santiago Bernabeu jistě ocenili kdyby Barcelonu z prestižní soutěže vyprovodil. 

Barcelona – PSG (21:00+audiokomentář)