Hráč měsíce očima analytiků: Viktor Gyökeres. Švéd vyrostl v jednoho z TOP útočníků světa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Hráč měsíce očima analytiků: Viktor Gyökeres. Švéd vyrostl v jednoho z TOP útočníků světa
Viktor Gyökeres slaví gól svým typickým způsobem – z rukou si udělá přes obličej masku.
Viktor Gyökeres slaví gól svým typickým způsobem – z rukou si udělá přes obličej masku.Profimedia
Když v roce 2017 vzkázal jeden z nejkomplexnějších forvardů posledních dekád Zlatan Ibrahimovic (42) svým fanouškům, že vidí ve Švédsku vyrůstat někoho, kdo bude ještě lepší než on, málokdo jeho slovům věnoval pozornost. Není divu. Tehdy devatenáctiletý Viktor Gyökeres (25) zrovna působil v podřadném druholigovém týmu Brommapojkarna. Dnes je tahounem Sportingu Lisabon, zajímá se o něj půlka Evropy a jeho cena každým dnem roste. V únoru neměly jeho výkony podle analytiků z prestižní britské společnosti Opta konkurenci.

Statistiky, jichž zatím dosáhl ve svém prvním roce v Portugalsku, jsou úctyhodné: 35 zápasů, 32 gólů, 9 asistencí. Za minulých devět utkání se pouze jednou stalo, aby se nezapsal mezi střelce. V lize už má na kontě 18 tref, což je téměř tolik, kolik jich stihl za celý minulý ročník v barvách Coventry v anglické Championship.

Tam na to však potřeboval 49 utkání (ve Sportingu jen 22). Vedle úspěchů v domácí soutěži režíroval v únoru svými zásahy postup přes Young Boys Bern v Evropské lize a v úvodním zápase semifinále Portugalského poháru rozhodl o výhře svého týmu v prestižním derby s Benfikou 2:1.

Jak jinak než gólem z prostoru uvnitř šestnáctky. Ale pozor, rozhodně nestál "na puntíku", ke gólu podnikl zhruba 30metrový sprint. Při té akci ukázal svou rychlost, fyzickou sílu, orientaci na hřišti i zcela chladnou hlavu v zakončení. Ti, kteří jej přirovnávají k legendárnímu Zlatanovi (jehož místo v systému národního týmu ostatně shodou okolností zaujal), nejsou daleko od pravdy.

Gyökeres je i není čistokrevnou devítkou. Co se týče vstřelených branek, jen jednu v lize zaznamenal z prostoru mimo šestnáctku. Dokáže však hru i tvořit, a tak vedle toho, že vede tabulku střelců Ligy Portugal (společně se Simonem Banzou z Bragy), je s osmi asistencemi na skvělém třetím místě mezi nahravači. Zářný příklad Švédovy málo vídané útočné a kreativní všestrannosti.

Gyökeres výrazně překonává hodnotu svých očekávaných gólů.
Gyökeres výrazně překonává hodnotu svých očekávaných gólů.Livesport

I on sám jede nad plán. Svých 18 ligových tref vsítil ze šancí, které mu přisuzují xG v hodnotě pouhých 11,8 (reálný počet je tak o 6,2 gólu vyšší). V sedmi největších evropských soutěžích této sezony překonal pouze Lautaro Martínez z Interu své očekávané skóre výraznějším způsobem.

Co z Gyökerese dělá víc než typického útočníka, jsou jeho běžecké a míčové dovednosti. Rád totiž má balon na kopačkách a překonává s ním velké vzdálenosti. V této sezoně ligy předvedl ohromujících 116 driblinků (z toho 50 úspěšných), v obou případech jej v celé soutěži trumfl pouze Francouz Rafik Guitane z Estorilu.

Gyökeresova mapa střel z této ligové sezony.
Gyökeresova mapa střel z této ligové sezony.Opta Data Insights

Zároveň patří k nejlepším i v počtu progresivních běhů, které hodnotí posun s míčem u nohy minimálně na vzdálenost pěti metrů, zakončených střelou či nahrávkou na ni. Gyökeres jich podnikl 36 (20 střel, 16 vytvořených šancí), v tomto ohledu je v Portugalsku nejlepší úřadující mistr světa Ángel Di María z Benfiky (45).

Dá se říct, že svou roli sehrála u těchto statistik útočníka s maďarskými kořeny i změna soutěže. V Championship totiž nevěnoval tolik sil slalomům mezi hráči, o to častěji však střílel. V období, které zahrnuje obě jeho kompletní sezony v Coventry, vévodil Švéd celé soutěži v počtu branek, na nichž se podílel (55), střel (273) i střel na branku (120).

Gyökeresovy ligové statistiky v aktuální sezoně.
Gyökeresovy ligové statistiky v aktuální sezoně.Livesport

Navzdory zájmu klubů z top pěti evropských soutěží se loni v létě rozhodl pro Sporting. Volba se vyplatila oběma stranám. Jeho nový zaměstnavatel vládne lize, přičemž nasázel o plných 10 branek víc než druhá Benfica, útočníkova hodnota (přestupoval za 20 milionů eur) se navíc od té doby minimálně ztrojnásobila. Po třech výtečných sezonách se Gyökeres zdá být připraven na krok do některého z evropských velkoklubů…

Tabulka Ligy Portugal