Brest si po drtivé otočce upevnil pozice v boji o LM. Monako potvrdilo formu i proti Rennes

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Brest si po drtivé otočce upevnil pozice v boji o LM. Monako potvrdilo formu i proti Rennes
Aktualizováno
Brest doma přestřílel Méty 4:3.
Brest doma přestřílel Méty 4:3.AFP
Brest sice v utkání 28. kola Ligue 1 doma s Métami prohrával, předvedl však drtivý obrat a po vítězství 4:3 si upevnil druhé místo, které zaručuje přímý postup do Ligy mistrů. Na úvodní zásah hostů zareagoval Brendan Chardonnet, otočku pak dokonal Kamory Doumbia. K udržení náskoku před třetím Lille ovšem bylo kvůli závěrečnému vzepětí Les Grenats zapotřebí ještě dalších dvou tref, autorem té vítězné se stal Martín Satriano. Montpellier si poradil s Lorientem 2:0, v zápasech Remeše s Nice a Toulouse se Štrasburkem branka nepadla. Monako přetlačilo Rennes 1:0 a šňůru bez prohry natáhlo na šest utkání, Lyon si z Nantes odvezl porážku 1:3.

Brest – Méty 4:3

Třetí prohře v řadě se Les Grenats vzdálili už po šesti minutách hry, kdy otevřel gólový účet Ismaël Traoré, jenž využil nedůsledného bránění soupeře a přesného centru Lamineho Camary. Vedení však hostujícímu celku vydrželo jen do 12. minuty. Hráči v červeno-bílých dresech rozehráli roh, který po sklepnutí do malého vápna pohotově dopravil na místo určení Brendan Chardonnet.

Defenziva Brestu nepůsobila pevně, z čehož málem vytěžil vedoucí trefu Georges Mikautadze. Střelu gruzínského útočníka ale z brankové čáry odkopl jeden z obránců. Tato promarněná příležitost mrzela nováčka soutěže o to víc ve 31. minutě, kdy vývoj zápasu překlopil na stranu Brestu zakončením z bezprostřední blízkosti Doumbia. Na něj navázal chvíli nato úspěšnou hlavičkou Steve Mounié.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Piráti zdánlivě zlomili odpor soupeře v 60. minutě, kdy se dostali do vedení už o tři branky. Romain Del Castillo korunoval svůj skvělý výkon další asistencí, když centr z rohového kopu posadil přesně na hlavu Satriana, který z hranice malého vápna bez problémů uklidil balon do sítě. Hosté se ovšem nevzdali a v 74. minutě přispěchali se snížením.

Arthur Atta ve finální fázi rychlého protiútoku ještě posunul míč na Mikautadzeho, jehož zakončení z ostrého úhlu přesně zapadlo mezi nohy Marca Bizota. To však nebylo od fotbalistů Mét všechno. Obránci domácího mužstva zbytečně riskovali s rozehrávkou a laxní přihrávku vystihl Cheikh Sabaly. Ránu střídajícího Senegalce ještě Bizot vyrazil, jenže na doklepnutí Mikautadzeho už byl krátký.

Del Castillovy statistiky proti Métám.
Del Castillovy statistiky proti Métám.Opta by Stats Perform / AFP

Montpellier – Lorient 2:0

Hosté byli sice v první půli aktivnější, avšak jejich útočníci byli v zakončení nepřesní. Naopak Montpellier dostal krátce po přestávce možnost penalty, se kterou si bez problému poradil tradiční exekutor Téji Savanier.

La Paillade v závěru přidali ještě jednu trefu a poosmé v řadě ze vzájemných střetnutí před vlastními fanoušky neochutnali hořkost porážky. Vítězstvím si tak navíc v tabulce vytvořili šestibodový náskok na barážovou příčku.

Remeš – Nice 0:0

Během úvodního dějství si vypracovali herní převahu svěřenci Francesca Farioliho, brankou však hosté svého čtyřiatřicetiletého kouče nepotěšili. Radovat se nemohl ani jeho o tři roky mladší trenérský protějšek Will Still, jehož tým nevyužil zaváhání Lens a zůstal na sedmé pozici s tříbodovou ztrátou na příčky zaručující evropské soutěže.

Toulouse – Štrasburk 0:0

Oba celky učinily remízou další krok za bezstarostným závěrem sezony, jelikož si na pásmo sestupu vytvořily již sedmibodový náskok. Le Racing navíc potvrdil, že se mu ve venkovních duelech s fialovými daří, když na jejich hřišti neprohrál již posedmé v řadě.

Monako – Rennes 1:0

Po chaotickém úvodu plném nevyužitých příležitostí se ve 25. minutě vymkl trendu přesným zásahem k pravé tyči Maghnes Akliouche. Další problém pro Les Rennais přišel po změně stran, když byl do srpch předčasně poslán Martin Terrier.

Knížata pak sice kvůli druhé žluté kartě Thila Kehrera musela rovněž dohrávat v oslabení, i tak ale prolomila kletbu Stade Louis II a po šesti domácích kláních bez výhry si připsala důležité tři body. Monako tak potvrdilo formu a doma získalo další tři body.

Nantes – Lyon 1:3

Utkání se však vyvíjelo lépe pro Kanárky, kteří se ujali vedení již v 16. minutě po trefě Matthise Ablineho. Hosté se i přes herní převahu dlouho trápili a vyrovnání se dočkali až v 75. minutě zásluhou Alexandra Lacazetta. Pouhé dvě minuty nato dokonal obrat premiérovou brankou v dresu Les Gones Malick Fofana.

Domácímu celku pravděpodobně nepomohl ani fakt, že se zápas hrál bez podpory diváků. Těm byl vstup na stadion znemožněn poté, co disciplinární komise potrestala klub ze západu Francie za neukázněné chování skupiny fanoušků z březnového duelu se Štrasburkem.

Tabulka Ligue 1