Datová analýza: Jak Mbappé pomůže Realu Madrid?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Datová analýza: Jak Mbappé pomůže Realu a může si vylepšit už tak vynikající statistiky?

Kylian Mbappé na konci sezony opustí PSG a zamíří do Realu Madrid.
Kylian Mbappé na konci sezony opustí PSG a zamíří do Realu Madrid.AFP
Kylian Mbappé (25) se po sedmi úspěšných sezonách v Paříži rozhodl opustit tamního ligového hegemona PSG a míří do Realu Madrid. Co mohou od francouzského mistra světa fanoušci Bílého baletu očekávat? Jaká bude jeho pozice a role na hřišti? A může se díky němu Real stát lepším týmem? Na tyto a další otázky hledá odpovědi datová analýza společnosti Stats Perform vypracovaná pro Livesport Zprávy.

V Ligue 1 Mbappé debutoval v sezoně 2015/16 v dresu Monaka, ale skutečně dařit se mu začalo až v dalším ročníku. Tehdy se AS pod vedením trenéra Leonarda Jardima probojovalo do semifinále Ligy mistrů a překvapivě ovládlo Ligue 1 před hlavním favoritem PSG.

Mbappé byl symbolem tehdejšího monackého týmu, útočníkem, jehož se zdálo nemožné zadržet a který svou energií, nepředvídatelností a hlavně fotbalovým umem uhranul řadu fotbalových fanoušků po celé planetě.

Mbappého bilance v Ligue 1 od sezony 2016/17
Mbappého bilance v Ligue 1 od sezony 2016/17Opta by Stats Perform

Právě sezona 2016/17 pro něj byla v mnoha ohledech nejlepší v kariéře. Dosáhl na nejvyšší hodnotu nadprůměru očekávaných gólů (+8,1) přesnosti střelby (77,8 %) i úspěšnosti zakončení (28,9 %). Tenkrát rovněž zaznamenal své nejlepší defenzivní statistiky (3,4 zisku míče a 0,24 zachycených přihrávek za 90 minut).

V létě 2017 přestoupil do Paris Saint-Germain, kde rychle vyrostl v největší hvězdu ligy. Čím dál víc se u něj projevovala tendence být tím, kdo rozhoduje zápasy. Stával se z něj větší sólista, což mimo jiné dokazuje zvýšený počet driblinků a střel.

V počtu driblinků nemá v Ligue 1 konkurenci.
V počtu driblinků nemá v Ligue 1 konkurenci.Opta by Stats Perform

Jeho hvězda stoupala natolik, že zvolna přerůstala samotný klub. Přestože v kádru PSG byli někteří z nejlepších hráčů světa, zdálo se, že vše je přizpůsobeno Mbappého přáním a ostatní jsou až na dalším místě. Klub, který se toužil usadit mezi evropskou elitou, se zkrátka snažil svůj klenot udržet spokojený za každou cenu.

Jenže tím, že si Mbappé jako svou další destinaci zvolil Real Madrid, se připojí ke klubu, který je větší než kterýkoli hráč. K jednomu z historicky nejúspěšnějších celků světa. Ke klubu, v jehož kádru je hned několik hráčů, kteří se v dalších letech mohou s francouzským kanonýrem přetahovat o pozici nejlepšího hráče planety.

Heat mapa Mbappého.
Heat mapa Mbappého.Opta by Stats Perform

Trenér Realu Madrid Carlo Ancelotti ví o úspěchu své. Je jediným koučem, jenž dokázal vyhrát titul v pěti nejlepších evropských ligách a který čtyřikrát ovládl Ligu mistrů. Bude nadmíru zajímavé sledovat, kam hvězdnou posilu v sestavě ukotví.

Francouz, i když hraje na postu útočníka, má tendenci sbíhat si na pozici levého forvarda. Jenže tento post má v Bílém baletu pod palcem vynikající Vinícius Júnior. Při pohledu na heat mapy těchto dvou hráčů je ostatně patrné, že na hřišti se pohybují v pakticky totožných prostorech.

Heat mapa Viníciuse Júniora.
Heat mapa Viníciuse Júniora.Opta by Stats Perform

Mbappé bude mít s největší pravděpodobností roli čistokrevného útočníka a tím pádem bude muset držet středovou pozici víc, než byl dosud zvyklý. Možná však dostane větší svobodu. Koneckonců to, že Real na přestupovém trhu nebyl v posledním přestupovém okně, co se útočníků týče, příliš aktivní, může naznačovat, že Francouzova role může být podobně silná jako v PSG.

Aktuální lídr La Ligy už dlouho nepodepsal klasickou devítku. Joselu se z hrotu často stahuje do zálohy a brazilský talent Endrick, který přijde po sezoně, s největší pravděpodobností začne své působení na Estadio Santiago Bernabéu v Castille, rezervním týmu Realu.

Styl PSG není nepodobný stylu Realu Madrid.
Styl PSG není nepodobný stylu Realu Madrid.Opta by Stats Perform

S příchodem Mbappého se pragmatik Ancelotti pravděpodobně vrátí k systému 4-3-3. Vepředu bude nejspíš nastupovat trojice Vinícius, Mbappé a Rodrygo, kterou bude doplňovat staženější Jude Bellingham. A když bude potřeba hrát defenzivněji, může kouč přepnout zpět na současné rozestavení se dvěma útočníky a klasickou desítkou.

Tato "škatulata" s formací by se mohla ukázat jako plodná. Koneckonců jednou z nejúspěšnějších sezon Paris Saint-Germain je ročník 2020/21, kdy si útočníci Neymar a Angel Di Maria operativně vyměňovali pozice s Mbappém a obrany soupeřů si s nimi ve většině případů nevěděly rady.

Šance, které Mbappé v LM vytvořil individuální akcí.
Šance, které Mbappé v LM vytvořil individuální akcí.Opta by Stats Perform

S hojným množstvím útočných hvězd a herní inteligencí fotbalistů, které má Real k dispozici, a navíc se schopností zmíněné čtveřice ve vyhledávání a využívání ideálních prostorů by mohl vzniknout smrtící ofenzivní koktejl.

Pokud jde o celkový styl hry, Mbappé nebude mít problém v Madridu zapadnout. Ancelotti po svých útočnících nevyžaduje příliš velký presink ani bránění a rozehrávka PSG se pohybuje v podobně pomalém tempu jako ta Realu Madrid.

Francouzský útočník stylem nejvíc připomíná Lionela Messiho.
Francouzský útočník stylem nejvíc připomíná Lionela Messiho.Opta by Stats Perform

Mbappé do Madridu: Dres po ikoně, nižší plat i rekordní bonus