PSG poslalo pěti góly Ajaccio do druhé ligy, Štrasburk udělal další krok k záchraně

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

PSG poslalo pěti góly Ajaccio do druhé ligy, Štrasburk udělal další krok k záchraně

Sergio Ramos a Kylian Mbappé.
Sergio Ramos a Kylian Mbappé.AFP
Fotbalisté PSG porazili ve 35. kole Ligue 1 AC Ajaccio jednoznačně 5:0 a stvrdili tak jeho sestup z elitní soutěže. Na zisku tří bodů měl tradičně podíl Kylian Mbappé, jenž se po změně stran dvakrát prosadil a osamostatnil se v čele tabulky střelců. Svým výkonem tak zastínil návrat Lionela Messiho, kterému vypršel klubový trest. Štrasburk si ve druhém dnešním utkání poradil s Nice 2:0 a po dvou remízách soupeře znovu po roce a půl ve francouzské nejvyšší soutěži porazil.

Štrasburk – Nice 2:0

Štrasburk se třemi výhrami z posledních čtyř duelů lehce odpoutal od rozšířeného pásma sestupu francouzské nejvyšší soutěže, z níž se budou v tomto ročníku poroučet hned čtyři týmy. Pouze tříbodový polštář ho ovšem nenechal vydechnout, a musel tak pokračovat v dobrých výkonech i proti Nice. Ambiciózní Orli prakticky ztratili sezonu kvůli měsíčnímu trápení započatému v polovině března. Nic na tom nezměnily ani čerstvé triumfy nad Troyes a Rennes.

Start utkání se povedl Alsasanům. Již po necelé minutě našel Ibrahima Sissoko dlouhým pasem za obranu nabíhajícího Dialla, který si šikovně zpracoval míč a přízemní ranou propálil bezmocného gólmana. V dresu Les Aiglons poprvé výrazně zahrozil Terem Moffi v 19. minutě, jenže proti přízemní střele nigerijského útočníka se výborným zákrokem zaskvěl Matz Sels. Domácí byli i nadále lepším týmem, do další vyložené šance už se ale v první půli stejně jako jejich soupeř nedostali.

Převahu přetavil Le Racing ve druhou branku v 59. minutě. Penaltu, kterou rozhodčí nařídil po faulu Jordana Lotomby, suverénně proměnil Diallo. Fotbalisté Štrasburku se následně více zatáhli do defenzivy a nechtěli připustit zdramatizování zápasu. To se jim podařilo, neboť Nice ve druhém poločase zamířilo poprvé mezi tři tyče až v 76. minutě. Ross Barkley však z hranice šestnáctky pálil pouze do středu brány. Krátce nato byl snížení ještě blíže Dante, proti jehož razantní hlavičce směřující do šibenice se ale vyznamenal Sels.

Cesta vzhůru tabulkou tak v případě Štrasburku pokračovala dalším tříbodovým úspěchem. V příštím kole se 21. května představí na půdě jistě sestupujícího Troyes, Nice tenHabibtýž den přivítá Toulouse.

PSG – Ajaccio 5:0

Nepřejícníci Pařížanů v minulém kole marně vyhlíželi jejich ztrátu na půdě Troyes. A nepřišla ani proti Ajacciu. I když akcím vedoucího celku tabulky dlouho absolutně scházela přímočarost. Změnu přinesla až 22. minuta, kdy průniková přihrávka doputovala ke kopačkám Fabiána Ruize, jenž vnějším nártem poslal balon do sítě.

Úvodní trefa ještě zpomalila už tak vlažné tempo pařížských hvězd, přesto se fanoušci radovali do přestávky ještě z jedné branky. Nedůraznou ránu Mbappého vyrazil brankář jen před nohy Achrafa Hakimiho, který neměl problém navýšit vedení.

Navrátilec do sestavy Messi zůstával za očekáváním i po změně stran, naopak Mbappého druhá půle bavila o poznání víc. Svého 25. ligového gólu v tomto ročníku se dočkal už ve 47. minutě, kdy po zmatku ve vápně procedil míč za záda Francoise-Josepha Sollacara. Výrazně pohlednější byl pak Francouzův zásah, který diváci viděli o sedm minut později.

Dlouhý nákop Sergia Ramose odvrátil jeden z obránců jen nad sebe a Mbappé z hranice pokutového území napřáhl k nechytatelnému voleji k levé tyči. Zmar hostů, jimž se do hlav dostala blížící se definitiva sestupu, ještě přiživila 73. minuta, v níž přihrávku Marquinhose srazil za záda Sollacara zkušený obránce Mohamed Youssouf. Zbylý průběh utkání ještě nabídl potyčku, která skončila vyloučením na obou stranách. Pařížský Hakimi dostal druhou červenou kartu v rozmezí dvou týdnů.

Tabulka Ligue1