Kabongo vystřelil v závěru naději, jednadvacítka s Islandem přesto prohrála

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kabongo vystřelil v závěru naději, jednadvacítka s Islandem přesto prohrála

Kabongův gól k bodu nestačil
Kabongův gól k bodu nestačilProfimedia
Čeští reprezentanti do 21 let ve svém úvodním utkání kvalifikace na mistrovství Evropy prohráli na Islandu 1:2. Nově skládaný tým Jana Suchopárka musel po gólu ze závěru první půle v podání Andriho Gudjohnsena (21), syna bývalého hráče Chelsea a jedné z největších osobností historie islandského fotbalu Eidura Gudjohnsena, dotahovat. To se mu nakonec v 87. minutě povedlo, poslední slovo ovšem měl na ostrově známém pro velké množství sopek Andri Fannar Baldursson (21).

Island – Česko 2:1

Po většinu prvního dějství se Islanďané těšili poměrně výrazné převaze v držení míče, úvodní šance si ale vypracovali čeští mladíci. Už v sedmé minutě střelou z přímého kopu orazítkoval břevno Patrik Vydra. O chvíli později si naběhl za obranu Matěj Jurásek, který se po přihrávce Tkáče snažil oběhnout domácího gólmana. To se mu sice podařilo, ale zásahu skluzem zabránil Hlynur Freyr Karlsson.

O první ohrožení Lukáše Horníčka se postaral těsně před půlhodinou hry Óskar Borgborsson, jenž vypálil z hranice velkého vápna a těsně minul pravou tyč. Úvodní změnu skóre obstaral na konci poločasu Gudjohnsen. Islandský kapitán se po nahrávce Ísaka Andriho Sigurgeirssona zorientoval v pokutovém území a překonal brankáře portugalské Bragy.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Druhou půli zahájili lépe Češi, když se po minutě hry objevil sám v šestnáctce Michal Černák. Ten ovšem balon nezpracoval ideálně a zamířil pouze do boční sítě. V dresu Islanďanů poté vyslal dělovku na branku hostů Baldursson, jeho pokus však vyrazil pozorný Horníček. V 64. minutě byli hosté blízko k vyrovnání. Po nízkém centru z pravé strany usměrňoval míč před bránou Adam Karabec, trefil ovšem pouze tyč.

Lvíčata se v závěru utkání dočkala vyrovnání. Po chybě domácího kapitána využil šanci Christophe Kabongo, když ho v levé části pokutového území našel pěknou přihrávkou přes celou šířku vápna skvěle hrající Černák. Ani to ale na zisk bodu Čechům nestačilo. Ve čtvrté minutě nastavení se totiž krásnou střelou do šibenice prosadil Baldursson.

Další výsledky kvalifikace