Plzeň dohra finále poháru mrzí. Povedeme kroky i ve vztahu k našim fanouškům, uvedl klub

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Plzeň dohra finále poháru mrzí. Povedeme kroky i ve vztahu k našim fanouškům, uvedl klub

Po závěrečném hvizdu se fanoušci Plzně vydali směrem k příznivcům Sparty.
Po závěrečném hvizdu se fanoušci Plzně vydali směrem k příznivcům Sparty.Profimedia
Vedení plzeňského fotbalového klubu mrzí, že část fanoušků Viktorie po středečním finále domácího poháru proti Spartě vnikla na hřiště a dopustila se výtržností. Západočeský prvoligový klub v prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že postupoval v souladu s doporučeními a pokyny pořadatele, jímž byla Fotbalová asociace ČR. Viktoria zároveň přislíbila učinit interní kroky i vůči svým příznivcům, aby se podobné události neopakovaly.

Po závěrečném hvizdu středečního finále, v němž Sparta v Doosan Areně zvítězila 2:1 a získala double, se na trávník dostali fanoušci obou klubů a museli proti nim zasáhnout těžkooděnci. Na hřiště nejdříve vniklo pár desítek příznivců Viktorie, kteří postupovali přes hrací plochu směrem ke sparťanským sektorům na opačné straně. Následně na trávník vstoupili i letenští fanoušci.

Došlo i na bitky. Pořadatelům při střetech museli přijít na pomoc policisté a zjednat pořádek, aby mohla být předána vítězná trofej. Výtržnosti narušily také vysílání České televize, na improvizované studio na ploše vedle sparťanského sektoru dopadly židle pro fotografy, kterých se zmocnili fanoušci.

"Při organizaci utkání jsme postupovali v souladu se všemi doporučeními a pokyny pořadatele (FAČR) a vyvinuli v této oblasti maximální úsilí. Směrem k fanouškům jsme opakovaně komunikovali, že si nepřejeme jejich vstup na hrací plochu," uvedla Viktoria v prohlášení.

"Mrzí nás, že přes veškeré úsilí a vyvinutou snahu došlo na trávníku k násilí, které na fotbal nepatří a nechceme ho na stadionech vidět. Zároveň vnímáme, že celý fotbal musí toto řešit, aby se podobné scény v budoucnu již nikdy neopakovaly. A povedeme v tomto směru interní kroky i ve vztahu k našim fanouškům," doplnila Viktoria.

Pořadatelem domácího poháru je FAČR. Asociace v prohlášení uvedla, že se bezpečnostní služba nejprve snažila situaci po utkání řešit bez aktivního zapojení policie. Tu pak o součinnosti dle zákona o podpoře sportu požádal bezpečnostní manažer ve chvíli, kdy na hrací ploše reálně hrozil hromadný střet příznivců obou klubů a docházelo i k dalším výtržnostem.

Podle krajských zdravotnických záchranářů nebyl na stadionu nikdo vážně zraněn. Policie uvedla, že dění bude vyhodnocovat i na základě kamerových záznamů. Událostmi při finále se bude zabývat také disciplinární komise Ligové fotbalové asociace, která může již dnes zahájit s kluby řízení.

Finále se uskutečnilo v Plzni proto, že je hůře postaveným týmem v pohárovém koeficientu za posledních pět let. Výhodu klasického domácího prostředí ale Západočeši neměli, oba kluby pro své fanoušky dostaly 3335 vstupenek. Zbytek z více než jedenáctitisícové kapacity stadionu připadl FAČR a partnerům.

Sparta s Plzní se znovu utkají v neděli odpoledne tentokrát na Letné v posledním kole prvoligové nadstavby. Pražané po zápasu převezmou vítěznou trofej za obhajobu titulu.

Viktoria Plzeň – Sparta Praha 1:2