Slavia v MOL Cupu vyhrála v Kroměříži, Sparta v Líšni. Slovácko, Teplice a Pardubice končí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Slavia v MOL Cupu vyhrála v Kroměříži, Sparta v Líšni. Slovácko, Teplice a Pardubice končí
Aktualizováno
Pohárový souboj dvou Slavií – domácí hanácké z Kroměříže a hostující pražské.
Pohárový souboj dvou Slavií – domácí hanácké z Kroměříže a hostující pražské.Profimedia
Slavia i Sparta uspěly ve třetím kole MOL Cupu, Sešívaní vyhráli v Kroměříži 2:0 a Letenští v Líšni 1:0. Baník si cestu do osmifinále zkomplikoval, když v Zápech přišel o vedení, v nastavení ale dal postupový gól Michal Frydrych. Jablonec nepředvedl přesvědčivý výkon ani v Domažlicích, kde vybojoval postup až po penaltách. Ty naopak nezvládly Pardubice, které po roce znovu vypadly ve Velvarech. Překvapivě končí i Teplice, s Vyškovem prohrály v Drnovicích 0:1, a Slovácko, které doma padlo s Duklou 3:4.

Kroměříž – Slavia Praha 0:2

Diváci na slušně zaplněném stadionu v malebném moravském městě sledovali od úvodních minut ofenzivní podívanou. Týmy se střídaly v útočných výpadech a publikum se, i přes absenci přesných zakončení, slyšitelně bavilo. První úspěšný pokus přišel ve 35. minutě a k nevoli domácích to bylo do jejich sítě. Matěj Jurásek si naběhl za soupeřovu obranu a vyzrál na brankáře Michaela Gergelu. Druhá půle málem začala sérií velkých šancí na obou stranách.

Gergelu nejprve od druhé kapitulace uchránilo břevno, na druhé straně se Šimon Chwaszcz těsně nedostal k nebezpečnému zakončení. Skóre se znovu měnilo v 56. minutě zásluhou Mojmíra Chytila. Ten si skvěle připravil míč do běhu a následně přesně zakončil k zadní tyči. Domácí si vytvořili v závěru několik šancí, jenže se neprosadili. Radost jim tak mohla dělat jen rekordní návštěva čítající více jak čtyři tisíce diváků.

Líšeň – Sparta Praha 0:1

Aktivněji začali překvapivě domácí, ve čtvrté minutě musel Vojtěch Vorel likvidovat nebezpečný pokus Marka Poláška. Následně si navíc Líšeň vytvořila další dva náznaky šancí po rohových kopech. Sparta častěji držela míč, výraznější příležitost si však nevypracovala. Největší problémy měli Marvani se standardními situacemi rozehrávanými Adamem Karabcem. I ty dokázali uhlídat a krátce před poločasem málem udeřili. Opět na sebe upozornil odchovanec Slovácka Polášek, jehož skvělou střelu zastavilo až břevno Vorlovy branky.

Přestávka Letenským pomohla a krátce po návratu z kabin pálil jen těsně vedle Karabec. Ve 48. minutě navíc Sparta předvedla rychlou akci, na jejímž konci Karabec posunul míč Michalu Ševčíkovi, který ranou pod horní tyč otevřel skóre. Líšeň mohla srovnat v 63. minutě, ale Pavel Vandas po chybě Martina Vitíka nedokázal zamířit přesně. Krátce poté přešel na druhé straně Karabec přes dva obránce a připravil palebnou pozici na hranici pokutového území pro Davidu Pavelku.

Tomáš Vajner si však poradil s jeho točenou střelou i následnou dorážkou Tomáše Schánělce. V 75. minutě musel hosty podržet brankář Vorel, když zasáhl proti pokusu Marka Matochy. V závěru si ještě brněnský tým vytvořil několik závarů, jenže svěřenci Briana Priskeho všechny přečkali.

Slovácko – Dukla Praha 3:4

Pražané hned na startu prvního dějství odmítli předzápasové predikce a navázali na formu ze druhé ligy. Lukáš Buchvaldek převzal míč na ose hřiště, odstavil si tělem Jaromíra Srubka a technicky dokonalým lobem překonal Milana Heču. Výkon modrobílých měl do optimálního stavu hodně daleko, a tak se museli dál bránit. Syn slavného desetibojaře Štěpán Šebrle vyslal do úniku Jakuba Zeronika, který své zakončení mířil na zadní tyč a jen těsně minul.

Gólový půst týmu z Uherského Hradiště utnul až Pavel Juroška. Ten využil trestuhodného zaváhání Šebrleho, jenž ve svém pokutovém území nedokázal odkopnout míč a záložník Slovácka už měl úlohu jednoduchou. Krátce před odchodem do šaten zaspala hostující defenziva podruhé. Vlasiy Sinyavskiy se až příliš jednoduše zbavil Jakuba Jeřábka a přízemní ranou poslal svůj tým do vedení.

Střelci zápasu Slovácko –⁠ Dukla.
Střelci zápasu Slovácko –⁠ Dukla.Livesport

Svěřenci Martina Svědíka přidali po změně stran na aktivitě. Pavel Juroška se uvolnil na hranici vápna a levačkou prověřil Filipa Radu. Na druhé straně odčinil svoji chybu z první půle Šebrle, když centrem ideálních parametrů našel hlavu Michala Škody a ten dopravil míč na místo určení. V další šanci Pražanů se ocitl Jakub Barac, ale Heča jeho pokus vykopl mimo dosah dobíhajících hráčů.

V 73. minutě svěřenci Petra Rady profesorský výkon soupeře zaslouženě potrestali. David Kozel vplul elegantně do šestnáctky a střelou na přední tyč nedal gólmanovi šanci. Fotbalisté Slovácka si však pomohli rohovým kopem, po jehož zahrání se radoval Srubek. V nastaveném čase dokonal obrat z pohledu Pražanů Douděra.

Vyškov – Teplice 1:0

Bezzubé Skláře v prvním poločase dlouho držel nad vodou hrdinským výkonem gólman Filip Mucha. Toho se moravskému klubu podařilo překonat ve 37. minutě, kdy Lukáš Lahodný vybídl přihrávkou před prázdnou bránu ke skórování Ondřeje Vintra. Severočechy navíc v 50. minutě oslabil faulem za červenou kartu Nemenja Krsmanovič.

Vyškov tak postoupil a udržel si šanci zopakovat loňskou solidní jízdu soutěží, v níž dokráčel až do čtvrtfinále. Teplice budou mezi 16 nejlepšími týmy chybět poprvé od sezony 2016/2017.

Domažlice – Jablonec 1:2pen

Překvapení nastalo ještě před samotným úvodním hvizdem, neboť Martin Fillo, jeden z mnoha veteránů v řadách Západočechů, začal klání pouze na lavičce náhradníků. Jablonečtí se vydali od první minuty do útoku, v cestě jim ale stála branková konstrukce. Následovala pasáž, která trenérskému lišákovi Pavlovi Horváthovi mohla vykouzlit úsměv na tváři. Domácím se totiž dařilo držet zelenobílé na uzdě.

K pomyslnému výbuchu došlo ve 34. minutě zásluhou Františka Dvořáka, jenž otevřel skóre. Po změně stran třetiligový celek čelil oživené sestavě Severočechů. Trhlina v jeho plánech na udržení dobrého výsledku se objevila v 67. minutě, když svou druhou žlutou kartu obdržel Kryštof Pavlík a poroučel se ze hřiště.

Trenér Látal během druhé půle poslal do hry řadu čerstvých hráčů, za což se mu odvděčil především Matěj Náprstek, když v 84. minutě vstřelil vyrovnávací gól. Prodloužení přineslo několik žlutých karet, nikoliv však branku. O postupujícím tak musely rozhodnout penalty, po kterých byl šťastnější celek z vyšší soutěže.

Zápy – Baník Ostrava 1:2

Postup favorita se nerodil lehce. Slezané nejprve museli v první půli hasit několik soupeřových šancí, aby posléze brankou Mateje Madleňáka, která znamenala vůbec první inkasovaný gól domácího celku v aktuální sezoně, udeřili. Krátce po změně stran se navíc díky vyloučení Jiřího Dubna dostali do početní výhody. Ani souhra těchto faktorů však hosty ke klidné výhře nedovedla, neboť se červenobílým brzy podařilo srovnat, a Ostravany tak musel spasit až v nastaveném čase Frydrych.

Opava – Zbrojovka Brno 3:2

Ve druholigovém souboji se radovali domácí, kteří už ve 36. minutě vedli 3:0. Výraznou postavou úspěchu domácích byl bývalý hráč soupeře Filip Blecha, jenž měl podíl na úvodní trefě Matěje Helebranda a ve 21. minutě sám proměnil penaltu. Zbrojovka při pohárovém utkání nemohla počítat s 11 nemocnými hráči a bylo tak otázkou, zda se víkendové střetnutí těchto soupeřů na stejném stadionu odehraje v plánovaném termínu.

Velvary – Pardubice 2:1pen

Duel měl pro tým z města perníku velmi zvláštní příchuť, neboť to byl právě soupeř z okresu Kladno, který před rokem znepříjemnil Radoslavu Kováčovi jeho premiéru na lavičce červenobílých a prvoligový celek ze soutěže vyprovodil. Loňské selhání mohli hosté zahnat díky brance Vojtěcha Sychry ze 74. minuty, v nastavení ale domácí družina vyrovnala a překvapivý postup završila v penaltové loterii.

Jihlava – Hradec Králové 0:1

Střelce Votroků dlouho trápil domácí odchovanec Ondřej Mastný, jenž se po pěti letech strávených na Britských ostrovech vrátil na Vysočinu. Jeho neprůstřelnost ale nakonec v 72. minutě prolomila letní posila z Českých Budějovic Daniel Hais, jenž první brankou v novém dresu zajistil favoritovi postup do další fáze. Nový kouč Východočechů Václav Kotal tak po úspěšném ligovém vystoupení zvládl navzdory výrazné rotaci hráčů také pohárový duel.

Přehled MOL Cupu