Derby Week: Vánoce ve znamení zápasů rivalů v Severním Irsku a vzájemný duel číslo 646

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Vánoce ve znamení zápasů rivalů v Severním Irsku a vzájemný duel číslo 646

Derby Week: Vánoční nadílka derby zápasů v Severním Irsku
Derby Week: Vánoční nadílka derby zápasů v Severním IrskuProfimedia
Kdo si přeje u vánočního stromečku dopřát si k cukroví i trochu fotbalu, velkou nadílku každoročně nabízejí soutěže ve Spojeném království. Ligový kalendář je na Ostrovech v tomto období naplněn vrchovatě. Nejoblíbenějším termínem je druhý svátek vánoční, tedy 26. prosince. V Británii, kde se tomuto dnu neřekne jinak než Boxing Day, se jedná o tradiční a jeden z nejnavštěvovanějších a nejsledovanějších termínů. V Severním Irsku se i proto Boxing Day nese ve znamení těch nejzajímavějších a nejvypjatějších zápasů – derby. Severoirská Premiership ten den přináší hned čtveřici svých největších.

Ve většině zemí, kde se slaví Vánoce, je druhý svátek vánoční známý jako den sv. Štěpána. Ve Spojeném království a v zemích Commonwealthu se o 26. prosinci nejčastěji mluví jako o Boxing Day. Název by se dal přeložit jako "Den vánočních krabic". Vychází z tradice, kdy se právě tento den obdarovávali chudí. V současnosti se vedle charitativního aspektu vžila tradice, že zaměstnanci od svých zaměstnavatelů dostávají Christmas box (vánoční krabici). 

V křesťanských zemích založených převážně na katolických zvycích se na sv. Štěpána nepracuje, druhý svátek vánoční je tam jedním z hlavních církevních svátků. Ve Spojeném království a mnoha zemích Commonwealthu je však Boxing Day i časem, kdy se kupují krabice nové – je to den velkých slev a lidé berou obchodní domy útokem. Podobně oblíbené a populární jsou na Boxing Day i fotbalové zápasy.

Boxing Day? Derby Day!

Že to není tak úplně svátek klidu a míru, platí ze všech částí Spojeného království nejvíc v Severním Irsku. V tamní lize je tradičně hracím dnem, během nějž proběhnou všechna velká derby. Vedle toho, že se využívá oblíbeného termínu pro nejatraktivnější zápasy, má pořádání "derby kola" právě na Boxing Day i důvod s Vánocemi úzce spojený. 

Proti sobě totiž nastupují největší, a tím pádem zpravidla geograficky nejbližší soupeři, což umožňuje, aby svátek zůstal co možná nejvíc rodinným (i když to běžný průběh a způsob trávení tohoto vánočního dne v Británii, jak je popsáno výše, čím dál víc popírá). Zápasy lokálních soků neobnášejí daleké cestování a fotbaloví fanoušci se tak kromě poměrně krátkého času vyhrazeného na fotbalový zápas mohou celý den věnovat trávení vánočního času se svými nejbližšími. V mnoha rodinách se však stejně Boxing Day točí hlavně a výhradně pouze kolem jediného tématu a vánočního přání – porazit odvěkého rivala v derby!

Big Two derby a North Belfast derby jsou největšími rivalitami severoirského fotbalu.
Big Two derby a North Belfast derby jsou největšími rivalitami severoirského fotbalu.P3K / Google Maps.

Belfastské kluby Linfield a Glentoran jsou největší v Severním Irsku. Mají nejvíc fanoušků a jsou jednoznačně nejúspěšnější. Historicky druhý nejlepší Glentoran získal 23 mistrovských titulů. Linfield se stal mistrem Severního Irska už 56krát, což znamená, že je co do počtu ligových titulů nejlepším týmem na světě (druzí Rangers a třetí Celtic, velcí rivalové z Glasgow a hegemoni skotského fotbalu, získali 55, respektive 53 titulů).

Utkání Linfieldu a Glentoranu se tak právem nazývá Derby "velké dvojky". Dřív ale "velkou dvojku" spolu s Linfieldem tvořil klub Belfast Celtic. Aktuálně stále třetí nejúspěšnější klub (získal 14 titulů) ale v roce 1948 z ligy vystoupil. Od té doby jsou hlavními rivaly Linfieldu fotbalisté Glentoranu.

Oba soupeři ze severoirské nejvyšší fotbalové soutěže od jejího založení v roce 1890 nikdy nesestoupily. Díky tomu (a také protože spolu celky 12členné severoirské ligy hrají v průběhu sezony čtyřikrát) je Big Two Derby, někdy zvané také jako "Bel Clásico" (Belfastské clásico), nejhranějším derby světa. V úterý dojde už k 646. soutěžnímu duelu. Linfield jich vyhrál 304, Glentoran 189. V prvních dvou derby sezony (jednou v lize, podruhé v Ligovém poháru) se radoval z výhry nad rivalem Linfield, minule však triumfovali 4:0 hráči Glentoranu.

North Belfast Derby – náboženský, etnický a politický střet

V Belfastu sídlí i třetí a čtvrtý nejlepší celek severoirské ligy – Cliftonville a Crusaders. Crusaders jsou třetím nejlepším (historicky po zaniknuvším Belfast Celtic čtvrtým) dokonce i historicky. Vyhráli celkem sedm mistrovských titulů. I Cliftonville je s pěti tituly v celkových tabulkách vysoko.

Po většinu historie byla rivalita mezi Cliftonville a Crusaders založena jednoduše na geografické blízkosti obou klubů. Napětí mezi oběma tábory však výrazně vzrostlo během období, kdy v Severním Irsku probíhal konflikt zvaný The Trouble. Trval od 60. let 20. století a skončil až v roce 1998 (přestože ojedinělé projevy násilí mezi znesvářenými stranami se objevují stále). 

Šlo o etnický, politický a náboženský spor. Na jedné straně stojí unionisté, kteří se řadí převážně mezi protestanty britské národnosti. Chtějí zachovat Severní Irsko jako součást Spojeného království. Na straně druhé jsou irští nacionalisté, kteří jsou většinou katolíci a považují se za Iry. Jejich ambicí je odtržení Severního Irska od Spojeného království a sloučení v jednotném Irsku. Během dlouholetého konfliktu se Crusaders a jejich fanoušci vyprofilovali jako přívrženci unionistického hnutí a Cliftonville naopak inklinoval k irské, nacionalistické části obyvatel. Obě dosavadní střetnutí sezony vyhrál jednoznačně Cliftonville shodně 3:0.

Další tradiční severoirskou fotbalovou rivalitou, která je na programu na Boxing Day, je derby mezi kluby Ballymena United a Coleraine. Jejich souboj se nazývá podle dálnice A26, která obě města na severu země spojuje. Oba celky se v aktuální sezoně utkaly už třikrát. Poprvé vyhrál tým Coleraine, podruhé Ballymena. Jejich třetí vzájemný střet v osmifinále Ligového poháru rozhodly až penalty, v nichž byli šťastnější hráči Coleraine.

Střetnou se i týmy z měst Larne a Carrickfergus, které leží 15 kilometrů od sebe ve východní části hrabství Antrim na východě země. Minulé uspělo Larne 2:0. Carrick Rangers čekají na vítězství nad svými rivaly už od roku 2019 (celkem 15 zápasů).

V pátek 22. a v sobotu 23. prosince má severoirská Premiership na programu 22. kolo. Všechna tamní derby na Boxing Day v rámci 23. kola sledujte na Livesportu:

Linfield – Glentoran

Big Two Derby (Derby velké dvojky)

Cliftonville – Crusaders

North Belfast Derby (Derby o sever Belfastu)

Ballymena United – Coleraine

A26 Derby (Derby o dálnici A26)

Carrick Rangers – Larne

East Antrim Derby (Východoantrimské derby)

Další derby týdne

Čtvrtek 21. prosince

Rumunsko – Liga I

CFR Kluž – Universitatea Kluž

Derbiul Clujului (Klužské derby)

Kluž je třetím největším městem Rumunska a hlavním centrem regionu Transylvánie. Sídlí v něm dva tradiční kluby – CFR Kluž a Universitatea Kluž. Poslední derby v lize vyhráli v srpnu fotbalisté CFR po přestřelce 4:3. Poté se oba městští rivalové v rámci domácího poháru rozešli smírně 1:1.

Anglie – Premier League

Crystal Palace – Brighton

El Gatwicko (Derby o letiště Gatwick)

Možná byste řekli, že Crystal Palace bude mít v Londýně větší rivaly, nicméně největším soupeřem mu je Brighton, který leží na pobřeží 75 km jižně od anglické metropole. Derby se přezdívá buď podle dálnice M23 nebo také podle letiště Gatwick, které se nachází na půl cesty mezi oběma městy.

Pátek 22. prosince

Nizozemsko – Eerste Divisie (2. liga)

NAC Breda – Willem II

West-Brabantse derby (Západobrabantské derby)

V západní části nizozemské provincie Severní Brabantsko leží jen 30 kilometrů od sebe dvě podobně velká města. Breda i Tilburg mají téměř 200 tisíc obyvatel. NAC a Willem II jsou nejen velkými regionální rivaly, ale i aspiranty na postup do nejvyšší nizozemské soutěže.

Sobota 23. prosince

Austrálie – A-League

Melbourne City – Melbourne Victory

Melbourne derby (Melbournské derby)

Melbourne je po Sydney druhým největším městem Austrálie. Žije v něm pět milionů lidí a je domovem dvou prvoligových klubů. Ty spolu mají velmi vyrovnanou bilanci – oba vyhrály shodně 15 derby, 11 vzájemných zápasů skončilo remízou. City i Victory získaly po třech mistrovských titulech.

V roce 2014 se Melbourne City stalo součástí portfolia City Football Group, společnosti šejka Mansúra ze Spojených arabských emirátů, která po světě kontroluje už 12 klubů v čele s Manchesterem City.
V roce 2014 se Melbourne City stalo součástí portfolia City Football Group, společnosti šejka Mansúra ze Spojených arabských emirátů, která po světě kontroluje už 12 klubů v čele s Manchesterem City.P3K

Itálie – Serie A

AS Řím – Neapol

Derby del Sole (Derby slunce)

AS Řím a Neapol jsou nejpopulárnějšími kluby mimo severní Itálii, kde díky Turínu, Milánu a mnoha dalším městům a klubům leží těžiště italského fotbalu. Střet dvou největších celků z jižní poloviny země se nazývá Derby jihu (Derby del Sud) nebo také Derby slunce (Derby del Sole).

Neděle 24. prosince

Turecko – Süper Lig

Feberbahce – Galatasaray

Kitalararasi Derbi (Interkontinentální derby)

Na Štědrý den jedno z nejvášnivějších střetnutí světa. Fenerbahce (28 titulů) a Galatasaray (24 titulů) jsou dva nejúspěšnější turecké kluby. Jejich derby se říká interkontinentální, protože Fenerbahce sídlí na asijském břehu průlivu Bospor a Galatasaray je klubem z evropské části Istanbulu.

Pondělí 25. prosince

Alžírsko – Ligue 1

USM Alger – MC Alger

Derby algérois (Alžírské derby)

USM Alžír (celým názvem Union Sportive de la Médina d'Alger) a MC Alžír (Mouloudia Club d'Alger) jsou dva tradiční kluby z hlavního města země. Oba patří mezi nejlepší na tamní scéně. Jejich rivalita započala ještě za dob, kdy bylo Alžírsko francouzskou kolonií.