Česko – Arménie. Poslední tři bitvy: Domácí ostuda i nejpovedenější zápas zapomenutého talentu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Poslední tři bitvy s Arménií: Domácí ostuda i nejpovedenější zápas zapomenutého talentu
Václav Kadlec (vpravo) v duelu s Arménií v srpnu 2016.
Václav Kadlec (vpravo) v duelu s Arménií v srpnu 2016. Profimedia
Celkem pětkrát se čeští fotbalisté utkali s Arménií. Ve čtyřech případech zvítězili vždy rozdílem tří gólů, v tom zbývajícím z toho byl trpký zážitek a skandování fanoušků bažících po odchodu tehdejšího kouče Michala Bílka. Zatím poslední vzájemné střetnutí se odehrálo před sedmi a půl lety a tehdy v něm debutoval kouč Karel Jarolím.

26. března 2013, Arménie – Česko 0:3

Konečný počet bodů ve skupině: 13:15. 

Národní tým letěl do Jerevanu s nožem na krku. V polovině kvalifikace na mistrovství světa 2014 byl v tabulce až čtvrtý, k tomu se sbíral po pár dní staré bolestivé domácí porážce od podobně se trápících Dánů 0:3. Další ztráta by znamenala konec snu o účasti na závěrečném turnaji v Brazílii. Bílkův celek se vzchopil a záludného soupeře nakonec třemi góly ve druhé půli udolal.

Hlavní podíl na tom měl uzdravený kapitán Tomáš Rosický, jenž nahrál na dva góly, a autor dvou tref Matěj Vydra, který se tenkrát prosadil v národním týmu poprvé v životě. Petr Čech udržel při svém jubilejním stém startu za Česko, jehož dosáhl teprve jako druhý hráč v historii, své 48. čisté konto. Navzdory výhře po zápase zasedl výkonný výbor svazu a řešil Bílkovu budoucnost. Nakonec mu vyslovil důvěru.

6. září 2013, Česko – Arménie 1:2

Střely mimo: 14:3.

Jeden z nejostudnějších domácích výsledků v historii reprezentace. Předznamenal konec nadějí na postup na šampionát i kouče Bílka na postu trenéra národního týmu. Obojí stvrdila čtyři dny nato porážka v Itálii. Přitom po šokující jarní domácí prohře Dánů s Arménií (0:4!) měl tým velkou naději na MS. Stačilo porazit Mchitarjana a spol., Maltu a přivézt tři body z Bulharska. Až na první krok se to povedlo a Češi nakonec zaostali za baráží o pouhý bod…

Národní tým prožíval mdlé ofenzivní období bez špičkového útočníka typu Kollera, Baroše či Schicka, trápil se ve finální fázi. V Edenu tehdy nastoupila dvojice Rabušic, Kozák a spíš než jako zakončovatelé fungovali jako "přípravný výbor" pro hráče ze druhé fáze. Češi dlouho prohrávali, ke gólu jim po Rosického střele pomohla teč obránce. Dorazit soupeře? Střely domácích byly hodně nepřesné, ve druhé minutě nastavení navíc přišel knokaut.

31. srpna 2016, Česko – Arménie 3:0

Držení míče v 1. poločase: 66 % – 34 %.

Povedená premiéra Karla Jarolíma na reprezentační lavičce, na níž nahradil po Euru a vyřazení ve skupině Pavla Vrbu. Jeho výběr hrál v přípravě v Mladé Boleslavi od začátku s velkou chutí, protivníka pak úplně odzbrojilo zranění jeho největší hvězdy Mchitarjana (tenkrát z Manchesteru United), jenž musel už v první půli střídat. V úvodních 34 minutách rozhodli o výhře Václav Kadlec s Ladislavem Krejčím starším, kteří si připsali gól i nahrávku.

Pro Kadlece, dnes zapomenutý talent, to byl nejpovedenější z jeho 16 startů v národním týmu. Mimochodem z 22 hráčů, kteří tehdy v českém dresu naskočili na hřiště, není v současném výběru jediný pamětník. Povedená generálka na start kvalifikace o MS se Severním Irskem ovšem klamala dojmem, v ostrém duelu o pár dní později selhal celek na Letné bezbrankovým odvarem.

Chcete být u prvního domácího zápasu reprezentace pod Ivanem Haškem? Vstupenky na Česko – Arménie jsou stále v prodeji.