Gündogan přiblížil Citizens titul. Chelsea po 56 dnech vyhrála, bídu Spurs ukončil Kane

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Gündogan přiblížil Citizens titul. Chelsea po 56 dnech vyhrála, bídu Spurs ukončil Kane

Aktualizováno
Ilkay Gündogan mohl zkompletovat hattrick, ale neproměnil penaltu.
Ilkay Gündogan mohl zkompletovat hattrick, ale neproměnil penaltu.@mancity
Další pohodlné vítězství si připsali na své konto fotbalisté Manchesteru City. Svěřenci trenéra Pepa Guardioly zvládli domácí duel s Leedsem, díky dvěma brankám Ilkaye Gündogana zvítězili 2:1 a v čele Premier League už mají čtyřbodový náskok na Arsenal. Na svém trávníku uspěl i Tottenham, jehož necelý měsíc dlouhé čekání na tři body ukončil kanonýr Harry Kane. Po nekonečných 56 dnech se (poprvé pod koučem Frankem Lampardem) radovala i londýnská Chelsea, která ukořistila výhru 3:1 na půdě Bournemouthu.

Bournemouth – Chelsea 1:3

Úvod utkání se rozhodně neodehrával podle očekávání, The Cherries uzamkli hráče Chelsea na vlastní polovině, větší šanci si ale nevytvořili. Hosté se však dokázali rychle vzpamatovat a už v deváté minutě se dostali do vedení, když si Conor Gallagher dobře naběhl na centr N’gola Kantého z pravé strany a přesnou hlavičkou rozvlnil síť.

Reakce Bournemouthu na sebe ale nenechala dlouho čekat, ve 21. minutě se po krásné kombinaci domácích útočníků dostal ke střele z hranice vápna Matias Viňa a svou dělovku umístil nechytatelně ke vzdálenější tyči. V závěru první půle ještě mohl vrátit vedení Chelsea Noni Madueke, jeho pumelice ale mířila přesně do míst, kde se pohyboval gólman.

Statistiky zápasu Bournemouth – Chelsea
Statistiky zápasu Bournemouth – ChelseaOpta by Stats Perform

Začátek druhého dětství se odehrával zcela v režii Chelsea, obrana Třešní byla zatažena hluboko na vlastní polovině, díky tomu ale zvládla odolávat tlaku The Blues. Po čase se ale i ony dokázaly otřepat a začaly hrozit. V 58. minutě se po hezké kličce dostal do dobré střelecké pozice Ryan Christie, mířil ale těsně vedle bližší tyče.

V 71. minutě se hnal na branku Chelsea Viňa, pod tlakem však nedokázal nebezpečně zakončit. Nakonec se tak přece jen vrátili do vedení hosté, když se v 82. minutě prodral po přímém kopu Hakima Ziyecha k míči Benoit Badiashile a i přes dotyk gólmana jej dostal do sítě. Na jeho zásah pak ještě přidal pojistku po dvou minutách na hřišti Joao Félix, který střílel z prostoru pro penaltu přesně k levé tyči.

Manchester City – Leeds 2:1

Podle očekávání to byli domácí, kteří od startu duelu tlačili na defenzivu Leedsu. Úvodní šance měli po čtvrthodině hry Julián Álvarez a Erling Haaland. První jmenovaný z penaltového puntíku přestřelil branku, norského kanonýra poté skvělým zákrokem vychytal Joel Robles. Citizens se však v 19. minutě přece jen dočkali úvodní branky.

Riyad Mahrez našel na hranici velkého vápna Ilkaye Gündogana, jenž placírkou k pravé tyči poslal svůj tým do vedení. Stejná dvojice si téměř totožnou situaci zopakovala o osm minut později, kdy opět německý středopolař krásnou technickou střelou zamířil přesně k levé tyči.

Statistiky zápasu Man. City – Leeds
Statistiky zápasu Man. City – LeedsOpta by Stats Perform

Ve druhém dějství si chtěl na své konto připsat další branku Haaland, štěstí mu však tentokrát příliš nepřálo, jelikož v 62. minutě trefil střelou z otočky pravou tyč. Citizens měli i po změně stran obrovskou převahu v držení míče, de facto si hlídali příznivý výsledek a do velkých gólových šancí se nehrnuli.

Leeds jim tuto práci usnadňoval, jelikož byl zalezlý v hlubokém defenzivním bloku, ze kterého nakonec ještě vzešel pokutový kop. K penaltě se postavil Gündogan, jenž mohl završit hattrick, tentokrát ovšem napálil pouze pravou tyč. Ve fotbalové terminologii často platí pravidlo nedáš, dostaneš. A to se potvrdilo i tentokrát, jelikož hned vzápětí zdramatizoval závěru zápasu Rodrigo, jenž využil nepozornosti Manuela Akanjiho a dostal míč do hostující sítě.

Tottenham – Crystal Palace 1:0

Domácí po klidné úvodní čtvrthodině zahrozili ze svého prvního rohového kopu, když Cristian Romero orazítkoval z dobré pozice ve vápně břevno. Po zdlouhavé pasáži bez zajímavých šancí se v nastaveném čase první půle ozval kanonýr Harry Kane, který razantní hlavičkou z bezprostřední blízkosti nedal Samu Johnstonovi sebemenší šanci, a zajistil tak Kohoutům poločasový náskok.

Byl to jeho 209. ligový gól, díky němu se osamostatnil na druhém místě historické tabulky střelců Premier League od někdejšího kanonýra Manchesteru United a Evertonu Waynea Rooneyho. Před ním je pouze Alan Shearer s 260 trefami. V aktuálním ligovém ročníku si Kane polepšil na 26 branek a je druhý za hvězdou Manchesteru City Haalandem, který vyšel poprvé po pěti zápasech v Premier League naprázdno. Norský útočník má na kontě rekordních 35 gólů.

Statistiky zápasu Tottenham – Crystal Palace
Statistiky zápasu Tottenham – Crystal PalaceOpta by Stats Perform

Obraz hry se příliš nezměnil ani po návratu z kabin. Diváci viděli minimum šancí a Spurs se snažili držet míč na kopačkách. Zajímavou příležitost si až v 76. minutě vypracoval Heung-Min Son, kterého však při samostatném úniku za obranu skvěle vychytal gólman Johnstone. V zápise o utkání tak místo branek dominovaly žluté karty, které hlavní rozhodčí tasil hned osmkrát.

Wolves – Aston Villa 1:0

Fanoušci na Molineux Stadium se dočkali fantastického startu ze strany domácích oblíbenců. Po skvěle kopnutém rohovém kopu vyskočil nejvýše ze všech Toti. Portugalský obránce nasměroval míč razantním zakončením hlavou nejdříve do břevna, odkud se balon odrazil do sítě. Asistenci si připsal Totiho krajan Ruben Neves.

Ve 31. minutě zamířil těsně mimo akrobatickým zakončením nůžkami Ollie Watkins a o chvíli poté hlavičkoval míč přímo do náruče brankáře Vlků. Přestože modrovínoví stupňovali tlak, do poločasové přestávky šli s nejtěsnějším možným náskokem The Wanderers.

Statistiky zápasu Wolves – Aston Villa
Statistiky zápasu Wolves – Aston VillaOpta by Stats Perform

Hosté zahrozili nacvičeným signálem z rohového kopu, který umožnil vystřelit Ashleymu Youngovi z hranice pokutového území. Zkušený Angličan zamířil těsně vedle tyčky poté, co byl míč mírně tečován. V 70. minutě se neskutečně uvolnil Pedro Neto, ale stejně neuvěřitelně nedokázal proměnit šanci po přízemním centru Matheus Nunes před odkrytou brankou.

Nejspíš totiž nečekal, že se k němu míč vůbec dostane. Na opačné straně se nedokázal prosadit ani Tyrone Mings. Anglický obránce měl šanci využít zaspání obranného bloku Vlků, zamířil však až do jedné z nejvyšší řad tribuny. V závěrečných momentech utkání trenér Lopetegui vyztužil defenzívu svého celku a jednalo se o vítězný tah. The Lions si už do trojnásobného hvizdu hlavního sudího nedokázali vytvořit žádnou vyloženou příležitost.

Liverpool – Brentford 1:0

Liverpool začal lépe a už ve 13. minutě vedl. Fabinho našel na zadní tyči volného Virgila van Dijka, ten ještě vybídl na druhé straně Mohameda Salaha, jenž dokázal před dotírajícím gólmanem na poslední chvíli rozvlnit síť. Byl to pro něj jubilejní 100. gól na Anfieldu, zároveň se jako první v historii klubu trefil v rekordním devátém domácím utkání po sobě. Po půlhodině hry našel Trent Alexander-Arnold úžasným dloubáčkem za obranou Darwina Núňeze, jemuž zbývalo pouze trefit branku, to však nezvládl.

Po změně stran mohlo být vedení dvojnásobné. Diogo Jota prudce nahrál osamocenému Codymu Gakpovi, od něj se míč však neodrazil do prázdné sítě, ale mimo tyče. Hosté chtěli s průběhem utkání něco udělat, začali se hrnout dopředu, nicméně ohrožení branky se neobjevovala.

Až v 78. minutě se opět přihlásili Reds, když jedovatou ránu z hranice šestnáctky vyslal Alexander-Arnold. Předvést se pohotovým zákrokem musel brankář David Raya. V další šanci se po zaváhání obrany zjevil Gakpo, nicméně svou dělovku nenamířil do prostoru mezi třemi tyčemi, a proto domácí zvítězili nejtěsnějším možným rozdílem.

Tabulka Premier League