Události Premier League: Londýn bral jen čtyři body, De Bruyne válí i jako šestka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Premier League: Londýn bral jen čtyři body, De Bruyne válí i jako šestka

Obrana Tottenhamu tuto šanci Maurice Rashforda (v červeném) přečkala, jinak se jí však v poslední době příliš nedaří.
Obrana Tottenhamu tuto šanci Maurice Rashforda (v červeném) přečkala, jinak se jí však v poslední době příliš nedaří.Profimedia
Arsenal sice dál zůstává na prvním místě tabulky anglické ligy, nicméně na Manchester City má už jen dvoubodový náskok. A po středečním vzájemném souboji dvou nejlepších týmů soutěže je pravděpodobné, že titul už si Citizens, kteří mají dva zápasy k dobru, nenechají ujít. Naopak Southampton se pomalu smiřuje s tím, že po 11 letech elitní společnost opustí.

Výprask Arsenalu nebyl jediným selháním londýnského klubu ve 33. kole Premier League. V metropoli zůstaly jen čtyři body, a to jen díky tomu, že se hrálo jedno derby. V něm si Brentford (už snad ani ne překvapivě) poradil s trápící se Chelsea. Padly i týmy Fulhamu, West Hamu a Crystal Palace. Tottenham zachránil doma aspoň bod, i když s Manchesterem United prohrával už 0:2. 

Pro Spurs šlo už o osmý ligový duel v řadě, ve kterém inkasovali. Tentokrát to sice nebyl šestigólový příděl jako v předchozím utkání s Newcastlem, ani tentokrát však obrana týmu nepůsobila příliš jistě. Naštěstí má střeleckou formu Son Heung-Min. Svým třetím gólem v posledních pěti zápasech zařídil korejský křídelník v duelu s United aspoň remízu.

Zatímco Tottenham se pomalu vzdává myšlenek na účast v příštím ročníku Ligy mistrů a začíná se třást i o to, aby se udržel alespoň na pohárových příčkách, ze spodních pater se už do elitní šestky vydrápala Aston Villa. 

Emery: 20 zápasů s gólem

Její těsné vítězství 1:0 nad Fulhamem zařídil stoper Tyrone Mings, jinak si ale fanoušci v Birminghamu libují, že ofenziva funguje parádně. Kouč Unai Emery, který k týmu přišel na začátku listopadu, dodal Villans sebevědomí. Od jeho nástupu v každém zápase skórovali, nyní už je série dlouhá 20 utkání. To žádný jiný manažer po svém příchodu v historii Premier League nedokázal.

Klíčový souboj dvou mužstev ze spodních pater tabulky vyhrál v Southamptonu nejtěsnějším rozdílem 1:0 Bournemouth. Saints tak mají pět kol před koncem ztrátu šesti bodů na záchranu a pomalu se smiřují s tím, že se po krásné dekádě mezi elitou budou stěhovat do neúprosné The Championship. 

S odstupem času se zdá listopadové odvolání Ralpha Hassenhüttla jako nešťastná volba. Rakouský manažer získal na začátku sezony 12 bodů ze 14 zápasů a vedení se to zdálo málo. Jeho nástupce Ruben Sellés stejný počet bodů vydoloval v následujících 19 duelech...

Hráč kola

Hlavním strůjcem vítězství Citizens ve šlágru kola byl Kevin de Bruyne, a to nastoupil na pozici pro něj nezvyklé. "Normálně hraju docela vysoko, ale Pep chtěl větší kontrolu hry, takže jsme se společně s Gündoganem podělili o roli šestky. Šlo o to, abychom nenechali hrát Parteyho nebo Xhaku," glosoval záložník po zápase. Plán, který Guardiola pro zápas vymyslel, se vydařil, Belgičan byl navíc velmi produktivní. 

Zařídil oba góly v první půli. První sám po spolupráci s Haalandem dal, u druhého gólu mu děkoval za dokonalý centr John Stones. Na 3:0 zvýšil opět on, když vystihl rozehrávku Arsenalu a po mistrné spolupráci s Haalandem mazácky zakončil.

Gól kola

Callum Wilson z Newcastlu se v posledních zápasech dostával na hřiště až jako střídající hráč. Jenže když Magpies vyrazili do Goodison Parku, věděl trenér Eddie Howe, že urostlého forvarda pošle do základní sestavy. Wilson si totiž duely s Evertonem doslova užívá. Už v dobách, kdy hrál za Bournemouth, zapsal proti Toffees jeden dvougólový výkon. A v barvách Newcastle v předminulé sezoně měl hned dvě dvougólová představení.

Sázka na Wilsona vyšla. Opět dvakrát skóroval a hlavně gól na 3:0 byl výstavní. Po pasu na hranici velkého vápna se uvolnil, připravil si míč na pravačku a zakroutil střelu do protější šibenice. Byl to už jeho osmý gól do sítě Evertonu. Ještě lepší bilanci má s West Hamem, který pokořil 12x.

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport