Legionáři: Černého gól č. 11, pátá asistence Macka a Koubkovo první čisté konto

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Černého gól č. 11, pátá asistence Macka a Koubkovo první čisté konto

Tomáš Koubek byl jedním ze strůjců vítězství Augsburgu nad Unionem Berlín.
Tomáš Koubek byl jedním ze strůjců vítězství Augsburgu nad Unionem Berlín.Profimedia
Václav Černý (25) potvrdil 11. gólem sezony postavení nejproduktivnějšího hráče Twente a přispěl k výhře, díky níž je celek z Enschede nadále ve hře o přímý postup do předkola Evropské konferenční ligy. Roman Macek (26) zaznamenal pátou asistenci v ročníku, jeho Lugano se v bitvě o Ligu mistrů rozešlo smírně 2:2 s Lucernem Martina Frýdka (31). Tomáš Koubek (30) pomohl zachraňujícímu se Augsburgu prvním čistým kontem sezony k důležité výhře nad Unionem Berlín.

Anglie

West Ham ve 35. kole překvapil, když si poradil s Manchesterem United 1:0 a výrazně se přiblížil jistotě záchrany –⁠ na první sestupovou pozici má tři kola před koncem náskok sedmi bodů. Jediný gól zápasu dal ve 27. minutě Saïd Benrahma, nejistým zákrokem mu k němu pomohl David de Gea. Tomáš Souček (28) odehrál celé utkání a byl vidět.

Ve druhé půli střílel z úhlu, ale španělský brankář jeho prudký pokus vyrazil. Nedlouho poté hlavičkoval po dlouhém autu a balon propadl až do brány, český záložník se však vracel z ofsajdu, rozhodčí navíc signalizoval útočný faul. Reprezentační kapitán odehrál celé utkání a od Livesportu obdržel známku 7,2.

Nehrál: Vladimír Coufal (30), West Ham

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport

Německo

První vychytané nuly a zároveň i premiérového vítězství v sezoně se dočkal Tomáš Koubek, jenž ve svém osmém vystoupení v ročníku pomohl Augsburgu k domácí výhře 1:0 nad Unionem Berlín, která bavorskému týmu značně přiblížila záchranu. Český gólman zlikvidoval čtyři střely hostů, jednou mu pomohla tyč. Livesport jej ocenil známkou 7,6.

Leverkusen si mohl upevnit šestou příčku, avšak doma nestačil 1:2 na Kolín n. R. a pozici zaručující start v předkole EKL udržel jen díky zaváhání konkurentů. Adam Hložek (20) poprvé od 13. dubna chyběl v zahajovací jedenáctce, do hry naskočil v 57. minutě. Vyprodukoval jednu střelu mimo bránu a jeden faul, Liveport mu udělil známku 6,1.

Druhého venkovního vítězství v sezoně se dočkalo Schalke, které i s Alexem Králem (24) v sestavě uspělo 3:2 v Mohuči a vyklouzlo z pásma sestupu. O rozhodující gól se ve 12. minutě nastavení postaral z penalty Marius Bulter. Král se předfinální přihrávkou zapojil do akce před gólem na 2:1, dostal se k jedné střele a oceněn byl známkou 6,9.

Královy statistiky proti Mohuči
Královy statistiky proti MohučiOpta by Stats Perform / @alexkralcz

Werder svedl na Weserstadionu vyrovnanou bitvu s Bayernem, který si nakonec odvezl vítězství 2:1 a uhájil první místo v Bundeslize. Jiří Pavlenka (31) čelil čtyřem střelám, na ty vyslané Sergem Gnabrym a Leroyem Saném neměl nárok. Ještě za bezbrankového stavu Pavlenka, jenž byl ohodnocen čistou šestkou, bravurně zlikvidoval hlavičku Benjamina Pavarda z malého vápna.

Nehráli: Patrik Schick (27), Leverkusen, Pavel Kadeřábek (31), Hoffenheim, Lukáš Ambros (18), Wolfsburg

Tabulka Bundesligy
Tabulka BundesligyLivesport

Nizozemsko

Twente bralo tři body poprvé od začátku dubna, v Emmenu vyhrálo 3:0, k čemuž Václav Černý dopomohl druhou brankou utkání. Přitom už v 11. minutě mohl mít na kontě dva zásahy –⁠ poprvé po kombinaci s Michalem Sadílkem (23) střílel po zemi na zadní tyč, ale jeho pokus lapil gólman, podruhé zblízka těsně minul. Uspěl až čtvrt hodiny před koncem.

Naběhl si na přihrávku Michela Vlapa, jenž v utkání zaznamenal bilanci 2+1, a s pomocí teče protihráče zavěsil k tyči. Sezonní statistiky si Černý vylepšil na 11+8 a je nejlepším kanonýrem i nejproduktivnějším hráčem týmu. Od Livesportu dostal za nedělní výkon čistou osmičku, jeho reprezenační kolega, jenž poprvé od 6. ledna odehrál celý zápas, 6,8.

Matěj Chaluš (25) se poprvé od 2. dubna nevešel do základní sestavy Groningenu. Ten sice poprvé po sedmi ligových porážkách zabral, když remizoval 1:1 na hřišti G.A. Eagles, i tak se ale tři kola před koncem stal druhým jistým sestupujícím celkem z Eredivisie. Český obránce odehrál posledních 19 minut, Livesport jej ohodnotil známkou 6,2.

Nehrál: Tomáš Hájek (31), Vitesse

Tabulka Eredivisie
Tabulka EredivisieLivesport

Švýcarsko

Tahákem 32. kola Superligy byl souboj třetího Lucernu s druhým Luganem, na jedné straně odehrál celé utkání Martin Frýdek, na druhé Roman Macek. Domácí ovládli první půli 2:0, hosté ale ve druhé srovnali. Asistencí na gól na 1:2 k tomu přispěl absolvent akademie Juventusu, když perfektním pasem ze středového kruhu vyslal do úniku slovinského útočníka Žana Celara.

Třetí nejlepší střelec švýcarské nejvyšší soutěž si prvním dotykem obhodil brankáře a druhým zavěsil. Po remíze 2:2 se nejvíc radovalo Servette, které vyhrálo v Curychu nad Grasshopers 3:2 a posunulo se na druhou příčku znamenající předkolo LM. Macek byl ohodnocen známkou 7,4, Frýdek na tom byl o desetinu hůře.

Tabulka Superligy
Tabulka SuperligyLivesport

Polsko

Legia definitivně přišla i o teoretickou naději na titul, který po její porážce 1:2 na hřišti Pogonu Štětín poprvé připadl Rakówu. Varšavští, v jejichž základní sestavě nechyběl Tomáš Pekhart (33), tahali za kratší konec, v prvním poločase nevystřelili na bránu a prohráli jej 0:1. Ve druhém sice srovnali, ale domácí v závěru rozhodli. Pekhart trefil před přestávkou hlavou břevno, do druhé půle už nezasáhl a ohodnocen byl čistou šestkou.

Martin Doležal (33) se po dvouzápasové pauze dostal na hřiště, za Zaglebie naskočil na posledních osm minut utkání v Gdaňsku, kde hosté vyhráli 3:1 a díky druhému vítězství v řadě se tři kola před koncem Ekstraklasy vzdálili sestupovému pásmu na šest bodů. Někdejší útočník Jablonce byl u třetí branky Zaglebie –⁠ při úniku doplňoval Tomasze Pienku, jenž však místo přihrávky na Doležala volil střelu a skóroval.    

Cracovia vedená kapitánem Jakubem Jugasem (31) nepředvedla v Poznani prakticky nic. V prvním poločase se nedostala ke střele na bránu, třikrát inkasovala a i přes zlepšení ve druhé části prohrála s Lechem jednoznačně 0:3. Někdejší stoper Zlína či Slavie dostal za svůj výkon známku 5,6, jasně nejhorší v aktuální sezoně, v jejímž zbytku už celku z Krakova o nic nepůjde.

Jagiellonia i s Michalem Sáčkem (26) a Tomášem Přikrylem (30) remizovala ve Vratislavi se Slaskem 1:1 a zatímco jí po 31. kole chybí k jistotě záchrany jediný bod, domácí, v jejichž sestavě v pátek nescházel Petr Schwarz (31), jsou nadále v kritické situaci. Na první nesestupovou příčku ztrácejí pět bodů. Sáček se hodnocením dostal na 7,3, Přikryl byl podle Livesportu o tři desetiny horší a Schwarz měl známku ještě o další tři desetinky nižší.

Nehráli: Tomáš Petrášek (31), Raków, Martin Hašek (27), Wisla Plock, David Jablonský (31), Cracovia

Pozn.: Widzew Marka Hanouska (31) dohrává utkání 31. kola v pondělí

Tabulka Ekstraklasy
Tabulka EkstraklasyLivesport