Legionáři: Černý potřetí zapsal 1+1. Góly Hložka a Daridy, pět českých asistencí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Legionáři: Černý potřetí zapsal 1+1. Góly Hložka a Daridy, pět českých asistencí
Václav Černý si v neděli připsal desátý gól a osmou asistenci v sezoně.
Václav Černý si v neděli připsal desátý gól a osmou asistenci v sezoně.@fctwente
Potřetí v sezoně, přesněji v její jarní části, si Václav Černý připsal bilanci 1+1 a upevnil si pozici suverénně nejproduktivnějšího hráče Twente. Jeho zásah do sítě Sparty Rotterdam byl oku lahodící, stejně jako trefy Adama Hložka a Vladimíra Daridy. Nadmíru plodný víkend vyslanců tuzemského fotbalu v Evropě podtrhli gólovými asistencemi Vladimír Coufal, Tomáš Souček, Martin Frýdek, Tomáš Přikryl a Michal Sáček.

Anglie

V první sezoně za West Ham posbíral Vladimír Coufal (30) sedm ligových asistencí, ve druhé čtyři, v té aktuální na zápis do statistik čekal. Až do neděle, kdy Kladiváři vyhráli v Bournemouthu hladce 4:0 a rodák z Ludgeřovic přihrál na druhý gól. Ve 12. minutě si na pravé straně potáhl míč a poslal přetažený centr na zadní tyč, kde hlavou zakončil osamocený Lucas Paqueta. Coufala, který v 82. minutě přepustil místo na trávníku Thilu Kehrerovi, ohodnotil Livesport známkou 7,6.

Coufalovy statistiky proti Bournemouthu
Coufalovy statistiky proti BournemouthuOpta by Stats Perform / whufc.com

O tři desetiny lepší známku vyfasoval Tomáš Souček (28), který byl před nedělním zápasem 32. kola Premier League na bilanci jednoho gólu a jedné asistence. Proti Bournemouthu si ji lehce vylepšil, byť v kariéře už rozdal o mnoho pohlednější "áčka". Krátce před odchodem do kabin se při rohovém kopu natlačil do malého vápna, míč jej trefil do temene a odrazil se k Declanu Riceovi, který ho narval k tyči. West Ham je v lize už tři zápasy bez prohry a posunul se na 13. místo.  

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLiveport

Německo

Podruhé za sebou dostal Tomáš Koubek (30) šanci v bráně Augsburgu, který doma remizoval se Stuttgartem 1:1. Bavory poslal v osmé minutě do vedení Dion Beljo, poté se předvedl český gólman. Po chybě domácích v rozehrávce střílel Chris Fuhrich, ale Koubek balon vyškrábl nad břevno. První nulu v sezoně však neudržel. V závěru zaváhal při centru, míč jen vyrazil před Watara Enda a ten zakončil. Pro odchovance hradeckého fotbalu to byl v aktuálním ročníku 13. inkasovaný gól v šesti zápasech.

Po sérii tří vítězství a následné remíze v Mnichově s Bayernem fanoušci Hoffenheimu patrně očekávali body i z domácího střetnutí s Kolínem n. R. Leč nestalo se, domácí tahali za kratší konec, prohráli 1:3 a vrátili se do reality boje o setrvání v Bundeslize. Pavel Kadeřábek (30) odehrál opět celé utkání a z pozice pravého halvbeka poslal do vápna několik nebezpečných centrů, žádný však jeho spoluhráči v gól nepřetavili. Livesport udělil bývalému sparťanovi známku 6,8.

Kadeřábkovy statistiky proti Kolínu
Kadeřábkovy statistiky proti KolínuOpta by Stats Perform / tsg-hoffenheim.de

Werder se po venkovní výhře nad Hertou 4:2 dostal do komfortní situace, ve zbývajících pěti zápasech mu k jistotě záchrany stačí uhrát pět bodů. Na triumf v Berlíně zadělaly Brémy už v prvním poločase, který vyhrály 2:0, půl hodiny před koncem už vedly dokonce o čtyři góly. Domácí, kteří jsou nadále přikování na posledním místě tabulky, se dvakrát prosadili až v závěru. Jiří Pavlenka (31) při prvním gólu předvedl ne úplně jisté vyběhnutí, druhý inkasoval z penalty, jejíž směr vystihl, ale umístěnou a prudkou ránu neměl šanci vytěsnit.  

Adam Hložek (20) navázal na čtvrteční trefu ze čtvrtfinále Evropské ligy a mezi bundesligové střelce se zapsal popáté v sezoně. Skóre domácího zápasu s Lipskem otevřel útočník Leverkusenu ve 40. minutě po rychlé a přímočaré akci. Andrich vybídl k náběhu Moussu Diabyho, který prvním dotykem poslal přízemní centr pod sebe na Hložka a ten z úrovně penalty rovněž bez přípravy poslal míč levou placírkou za záda bezmocného Janise Blaswiche.

Hložkovy statistiky proti Lipsku
Hložkovy statistiky proti LipskuOpta by Stats Perform / @bayer04fussball

Ve druhém poločase měli více ze hry hosté, ale pět minut před koncem Szoboszlai podrazil ve vlastním vápně Frimponga a penaltu proměnil střídající Amiri. Bayer v lize neprohrál poosmé v řadě, po triumfu 2:0 se vrátil na šestou příčku zajišťující účast v Evropské konferenční lize a dál je ve hře o Ligu mistrů. Hložek byl střídán v 68. minutě a od Livesportu dostal známku 7,2. V sezoně zapsal kromě pěti gólů tři asistence, v EL má bilanci 1+2 a jednou skóroval v domácím poháru.

Schalke si z Freiburgu odvezlo příděl 0:4. Ve středu zálohy odehrál pojedenácté v řadě celé utkání Alex Král (24) a patřil k nejaktivnějším hráčům Horníků. Vyprodukoval dvě střely, nebezpečná byla hlavně ta z 63. minuty. Mířila do brány, ale zablokoval ji protihráč. Od Livesportu obdržel Král známku 6,4, na vyšší se v hostujícím týmu dostal jen brankář Alexander Schwolow, který zamezil několika dalším gólům. Jenže co z toho, když se tradiční klub potápí do druhé ligy. Pět kol před koncem sice ztrácí na 16. Stuttgart jen bod, ale má výrazně těžší los.

Nehráli: Lukáš Ambros (18), Wolfsburg, Patrik Schick (27), Leverkusen

Tabulka Bundesligy
Tabulka BundesligyLivesport

Itálie

Necelou hodinu odehrál Antonín Barák (28), jehož Fiorentina v Monze názorně předvedla, jak nedotáhnout do úspěšného konce ideálně rozehraný duel. Už po 13 minutách vedla 2:0, jenže ještě do poločasu bylo srovnáno a půl hodiny před koncem domácí z penalty rozhodli o vítězství 3:2. Český reprezentační záložník nepředvedl nic, co by stálo za zmínku. Před přestávkou viděl žlutou kartu, byla pro něj čtvrtá v sezoně. Nižší známku než on, čistou šestku, nikdo na hřišti neobdržel. Fialky klesly na 10. místo a k pohárům už mají daleko. 

Tabulka Serie A
Tabulka Serie ALivesport

Nizozemsko

Potřetí za sebou sice Matěj Chaluš (25) nastoupil v základní sestavě, ale stejně jako ostatní aktéři zápasu mezi Groningenem a Nijmegenem odehrál jen 18 minut. Poté hlavní sudí utkání za stavu 0:0 ukončil, jeho asistenta totiž trefil kelímek s pivem vhozený z hlediště. Ke striktnímu verdiktu došlo v souladu se směrnicemi zavedenými po nedávném duelu Feyenoordu s Ajaxem, v němž Davyho Klaassena zasáhl zapalovač. Sobotní zápas se patrně dohraje v pozdějším termínu za zavřenými dveřmi.

Václav Černý (25) potvrzuje, že jarní část sezony jej zastihla ve vynikající formě. V přímém souboji o páté místo se Spartou Rotterdam zaznamenal za Twente gól a asistenci. Tu si připsal ve 22. minutě ještě za bezbrankového stavu, když se k němu po jeho vlastní střele míč vrátil a on jej poslal zpět do "ohně" přesně na hlavu zakončujícího Joshuy Breneta. Hosté stihli ještě do přestávky skóre otočit, to však v dramatickém zápase nebylo zdaleka vše. 

Černého statistiky proti Spartě Rotterdam
Černého statistiky proti Spartě RotterdamLivesport

V 65. minutě domácí vyrovnali zásluhou vlastní branky Dirka Abelse, na níž se opět podílel Černý. Z pravé strany poslal přízemní přihrávku na malé vápno, kde se míč po střele jeho spoluhráče a následném nepovedeném odkopu obránce dostal do sítě. Už za dvě minuty Twente vedlo, trefu na 3:2 zařídil Černý a stála za to. Před šestnáctkou převzal přihrávku a byť měl balon na slabší pravačku, vypálil a trefil se přesně za háčky zadní tyče. Jeho branka nakonec nebyla vítězná, hosté v nastavení vyrovnali na konečných 3:3

Příbramský rodák si statistiky v aktuálním ročníku upravil na 10+8 ve 28 zápasech, z toho šest gólů a stejný počet asistencí zaznamenal po lednovém restartu Eredivisie. Po téměř čtvrt roku trvající pauze zapříčiněné zraněním se do základní sestavy Twente vrátil i Michal Sadílek (23), na hřišti strávil na obvyklém postu středního záložníka něco málo přes hodinu a od Livesportu si vysloužil známku 6,6. Černý, který byl v 87. minutě střídán, se dostal na hodnotu 8,4, jasně nejvyšší v domácím týmu.

Nehrál: Tomáš Hájek (31), Vitesse

Tabulka Eredivisie
Tabulka EredivisieLivesport

Švýcarsko

Jednu z nejúspěšnější sezon kariéry, alespoň co do produktivity, prožívá Martin Frýdek (31). V neděli pomohl asistencí na úvodní gól k vítězství 2:0 v Basileji, po němž se Lucern v tabulce vyšvihl na druhou příčku zajišťující předkolo Ligy mistrů. Český krajní obránce poslal v 71. minutě prudkou přihrávku do vápna přesně do nohy Dejanu Sorgičovi, jenž se nemýlil. Frýdek, jenž rovněž obdržel už sedmou kartu v ročníku, se dostal na známku 8, vyšší nikdo na hřišti neměl. Po 22 zápasech je na bilanci 3+4, lepší čísla měl jen v Liberci v sezoně 2014/15.

Podobně podařený ročník jako Lucern, který táhne sérii tří vítězství, prožívá Lugano. V neděli si doma poradilo se Sionem 2:0, byť se dlouho zdálo, že zápas spěje k bezbrankové plichtě. Jenže domácí udeřili dvakrát v samém závěru, konkrétně v 90. a 94. minutě, a po zisku tří bodů se přiblížili třetímu Servette na pouhý bod. Roman Macek (26) v zápase, v němž padly tři červené karty, odehrál 57 minut a se známkou 6,8 patřil k hůře hodnoceným hráčům vítězů.

Tabulka Superligy
Tabulka SuperligyLivesport

Řecko

Čtvrtý gól v Řecku si připsal Vladimír Darida (32), jeho trefa na hřišti Volosu, kde Aris vyhrál 3:0, byla navíc vítězná. Ve 27. minutě převzal český záložník na hranici šestnáctky přihrávku, a protože neměl komu míč předat, z kroku vystřelil a balon zaplachtil do šibenice. Plzeňskému odchovanci, jenž odehrál 85 minut a viděl první žlutou kartu v sezoně, stačilo 16 zápasů, aby se posunul na třetí místo v klubové tabulce střelců. Aris svalil přímého konkurenta v boji o páté místo zaručující účast v EKL, pět kol před koncem má na Volos náskok čtyř bodů.

Nehrál: Jakub Brabec (30), Aris

Tabulka Superligy, skupina o titul
Tabulka Superligy, skupina o titulLivesport

Polsko

Dokonalý obrat se ve 29. kole Ekstraklasy podařil Jagiellonii, která v Plocku po 10 minutách prohrávala už 0:2 a vypadalo to s ní, podobně jako s jejími snahami o záchranu, všelijak. Jenže ještě do poločasu hosté zásluhou španělského útočníka Marca Guala snížili a v první minutě druhé půle vyrovnali. Tomáš Přikryl (30) si na pravém křídle naběhl na dlouhý pas za obranu a našel na zadní tyči osamoceného Guala, který zakončoval do odkryté brány. Za dalších 12 minut už Jagiellonia vedla.

Michal Sáček (26) předal na vlastní polovině balon opět Gualovi, který pelášil až k soupeřovu vápnu, z jehož hranice uklidil míč k tyči a završil hattrick. Hosté záhy přidali ještě čtvrtou trefu, pod níž se muž zápasu Gual podepsal pro změnu asistencí. Krátce poté vystřídali oba Češi, kteří patřili k nejlepším na hřišti –⁠ Přikryl si vysloužil známku 7,4 a Sáček, který opět nastoupil ve středu zálohy, o desetinu nižší. Celek z Bělostoku se díky výhře 4:2 vyhoupl ze 13. místa na deváté.

Přikrylovy statistiky proti Plocku
Přikrylovy statistiky proti PlockuOpta by Stats Perform / Profimedia

Raków pádí za historicky prvním titulem. Po vítězství 2:0 na hřišti poslední Legnice a zaváhání druhé Legie, která padla v Poznani, má v čele už jedenáctibodový náskok. Vzhledem k tomu, že do konce soutěže zbývá pět zápasů, může teoreticky slavit už v příštím kole. Tomáš Petrášek (31) absolvoval celé utkání a s kapitánskou páskou šéfoval obraně, která soupeři dovolila jedinou střelu na bránu. Český stoper dostal čtvrtou žlutou kartu v ročníku a v nastavení si mohl připsat asistenci, když poslal dlouhý pas na Fabiana Piaseckého, jenž ale trefil tyč. Ohodnocen byl známkou 7. 

Cracovia s kapitánem Jakubem Jugasem (30) zvládla zápas na hřišti předposlední Lechie Gdaňsk a po vítězství 2:1 se alespoň matematicky udržela ve hře o poháry. Krakovští se gólově prosadili v obou poločasech, domácí snížili dvě minuty před koncem a na vyrovnání už síly nenašli. Jugas odehrál na stoperu celý zápas, byl jistý v osobních soubojích a stal se autorem jedné klíčové přihrávky. Od rozhodčího si vysloužil pátou žlutou kartu v sezoně a od Livesportu za svůj výkon čistou sedmičku.

Jugasovy statistiky proti Lechii
Jugasovy statistiky proti LechiiOpta by Stats Perform / Profimedia

Mizernou formu z posledních týdnů potvrdil Widzew, který před vlastními fanoušky prohrál s Piastem 2:3, připsal si třetí porážku za sebou a na vítězství čeká už od 17. února, jinak též osm zápasů. Marek Hanousek (31) odehrál kompletní utkání a propracoval se ke dvěma střelám, které však pro bránu hostí neznamenaly nebezpečí. Někdejší záložník Dukly či Plzně zapadl výkonem do šedi domácích, kteří jako by dávali najevo, že jim ve zbytku sezony už o nic nejde. Livesport udělil Hanouskovi známku 6,7.

Petra Schwarze (31) může těšit snad jen skutečnost, že od březnového návratu po zranění byl počtvrté v základní sestavě Slasku a potřetí absolvoval celý duel. Vratislavští totiž potřetí v řadě prohráli, v přímém boji o záchranu v Ekstraklase nestačili na Górnik Zabrze, na jehož hřišti padli 0:2. Do zbývajících kol půjdou z 16., prvního sestupového místa. Schwarz byl za svůj výkon oceněn známkou 6,3 a stejně jako Petrášek vyfasoval čtvrté žluté napomenutí v ročníku. 

Nehráli: Tomáš Pekhart (33), Legia, Martin Hašek (27), Wisla Plock, Martin Doležal (32), Zaglebie, David Jablonský (31), Cracovia

Tabulka Ekstraklasy
Tabulka EkstraklasyLivesport