Legionáři: Souček se podepsal pod čtyři góly, Darida se trefil popáté v sezoně

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Souček se podepsal pod čtyři góly, Darida se trefil popáté v sezoně

Tomáš Souček zaznamenal proti Crystal Palace 20. gól v Premier League.
Tomáš Souček zaznamenal proti Crystal Palace 20. gól v Premier League.Profimedia
Tomáš Souček (28) byl jednou z ústředních postav utkání Crystal Palace – West Ham, zaznamenal gól a asistenci, jeho hlavička navíc předcházela i třetímu gólu Kladivářů a jeho minela pro změnu jedné z branek domácích. Vladimír Darida (32) si připsal pátou trefu za Aris a opět stála za to. Jeden z nejlepších výkonů v sezoně Jiřího Pavlenky (31) k bodům nakonec nevedl, vyhrálo Schalke Alexe Krále (24).

Anglie

Tomáš Souček se po Patriku Bergerovi a Milanu Barošovi stal třetím Čechem, který dal v Premier League 20 gólů. V deváté minutě poslal West Ham v Selhurst Parku do vedení, trefil se po rohu levačkou z malého vápna. Domácí rychle otočili a ve 30. minutě dával po zaváhání českého reprezentačního kapitána už na 3:1 Jeffrey Schlupp. Ten po Součkově špatném prvním dotyku při převzetí přihrávky před vlastní šestnáctkou postupoval na Lukasze Fabianského sám.

Součkovy statistiky proti Crystal Palace
Součkovy statistiky proti Crystal PalaceOpta by Stats Perform / premierleague.com

Už za pět minut Kladiváři snížili, rodák z Havlíčkova Brodu po rohovém kopu prodloužil balon hlavou na zadní tyč, kde neměl složitou úlohu Michail Antonio. Ve druhé půli přidali domácí čtvrtý gól, West Ham 20 minut před koncem už jen snížil. Znovu to bylo po rohu a po práci Součka, jenž opět prodloužil míč na vzdálenější tyč, kde tentokrát zakončoval Nayef Aguerd. Hosté po porážce 3:4 klesli v tabulce na 15. místo, na sestupového pásmo mají náskok pěti bodů.

Souček, jenž odehrál celý zápas a Livesportu jej ohodnotil známkou 8,2, jeho nejvyšší v ročníku, zaznamenal za Kladiváře bilanci 1+1 podruhé. Poprvé to bylo v předkole aktuálního ročníku Evropské konferenční ligy ve Viborgu při výhře 3:0. V sobotu proti Crystal Palace odehrál celé utkání na pravém kraji obrany i Vladimír Coufal (30), který se směrem dopředu kromě dvou nebezpečných centrů k ničemu zásadnímu nedostal, což se promítlo do podprůměrné známky 5,9.

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport

Německo

Schalke s Alexem Králem (24) zvládlo jeden z klíčových zápasů závěru sezony. S Werderem, v jehož bráně předvedl povedený výkon Jiří Pavlenka (31), od 18. minuty prohrávalo po gólu Marvina Ducksche, jehož se marně pokoušel dostihnout český středopolař. Pak ale Horníci soupeře zmáčkli, což nejlépe ilustrují čísla. Vyslali 21 střel, z toho 10 na bránu, měli 11 rohů oproti třem brémským, poměr nebezpečných útoků byl 55:21. Jenže naráželi na Pavlenku.

Královy statistiky proti Werderu
Královy statistiky proti WerderuOpta by Stats Perform / @s04

Ten se zaskvěl zejména při hlavičce Simona Teroddeho před přestávkou, ve druhé půli zlikvidoval nebezpečné střely Mariuse Bültera i Rodriga Martineze. Kapituloval až v závěru. V 81. minutě se z prvního dotyku zpoza vápna trefil k tyči Sepp van den Berg a ve druhé minutě nastavení oživil naděje Schalke na záchranu gólem na konečných 2:1 Dominick Drexler, jenž před bránou "vyplaval" osamocen. Pavlenka obdržel známku 7,9, čtvrtou nejvyšší v ročníku, jeho reprezentační spoluhráč 7,3.

Třetí zápas v řadě a sedmý v sezoně odchytal Tomáš Koubek (30), ani tentokrát se ale vítězství nedočkal, Augsburg jen remizoval ve Frankurtu 1:1. Bývalý brankář Rennes mohl gólu zamezit jen těžko, jeho spoluhráč Elvis Rexhbecaj totiž ve 25. minutě "sáhl" nohou do přihrávky a byl z toho ukázkový vlastňák. Jinak musel Koubek, jemuž Livesport udělil známku 6,3, likvidovat jedinou střelu, domácí z dalších dvou nadějných příležitostí netrefili bránu. 

Pavel Kadeřábek (31) znovu figuroval v základní sestavě Hoffenheimu. V Lipsku, odkud si hosté odvezli porážku 0:1 a v tabulce zůstali pouhý bod nad barážovou 16. příčkou, ale nedohrál, v 69. minutě musel kvůli zranění stehenního svalu střídat. Krátce před přestávkou byl na začátku akce, z níž mohli Hoffe vyrovnat –⁠ po lajně vyvezl míč a odcentroval na Munase Dabbura, který ale Janise Blaswiche nepřekonal a Ihlas Bebou z dorážky překopl prázdnou branku.

Kadeřábkovy statistiky proti Lipsku
Kadeřábkovy statistiky proti LipskuOpta by Stats Perform / @tsghoffenheim

Po dvou zápasech, v nichž dal gól a přidal i asistenci, se Adam Hložek (20) odmlčel. Na hřišti Unionu Berlín sice vyběhl v úvodní jedenácte Leverkusenu, ale až na ostrý centr do vápna v prvním poločase domácí obranu nijak nezaměstnal. V 62. minutě byl střídán, od Livesportu dostal známku 6,3. Opatrný zápas skončil bezgólovou remízou, po níž Bayer zůstal čtyři kola před koncem soutěže na šestém místě, které zaručuje start v kvalifikaci Evropské konferenční ligy.

Nehráli: Patrik Schick (27), Leverkusen, Lukáš Ambros (18), Wolfsburg

Tabulka Bundesligy
Tabulka BundesligyLivesport

Švýcarsko

Martin Frýdek (31) prožívá co do produktivity nejlepší ročník v kariéře. Ve vloženém kole uprostřed minulého týdne pomohl Lucernu asistencí k vítězství 3:1 nad Winterthurem a statistiky si vylepšil na 3+5. Livesport jeho výkon ocenil známkou 8,3, jeho nejvyšší v sezoně. V neděli byl sparťanský odchovanec u debaklu 1:5 na hřišti Young Boys, v obou případech odehrál celé utkání. Lucern přerušil sérii čtyř výher a klesl na třetí místo, ve zbývajících pěti kolech bude hrát o druhou příčku a tím i předkolo Ligy mistrů.

V základní sestavě Lugana v neděli nastoupil Roman Macek (25) a byl u drtivého vítězství 5:1 nad Grasshoppers, po němž se celek z jihovýchodního Švýcarska posunul na druhé místo tabulky o bod právě před Lucern. Zlínský rodák se do statistik zapsal pouze žlutou kartou, byla pro něj třetí v sezoně, přičemž všechny nasbíral za posledních pět týdnů. Od Livesportu dostal známku 6,6, v aktuálním ročníku zůstává na bilanci 0+4.

Tabulka Superligy
Tabulka SuperligyLivesport

Řecko

Vladimír Darida (32) si v Řecku připsal pátou branku od lednového příchodu z Herty a jediný ligový zásah mu chybí k dorovnání gólově nejproduktivnějších sezon kariéry, které zaznamenal v sezonách 2014/15 ve Freiburgu a 2012/13 v Plzni. V neděli na hřišti PAOK Soluň v 70. minutě parádně vyrovnával na 2:2, zhruba 25 metrů od brány se opřel do míče levačkou a poslal jej nechytatelně o břevno do šibenice. Aris nakonec prohrál 2:3, dál však drží pátou příčku, která by jej poslala do předkola EKL.

Nehrál: Jakub Brabec (30), Aris

Tabulka Superligy, skupina o titul
Tabulka Superligy, skupina o titulLivesport

Polsko

Tomáš Pekhart (33) odehrál za Legii 82 minut při vítězství 2:0 na Wislou Plock, v jejímž dresu vyběhl na závěrečné čtyři minuty Martin Hašek (27). Český útočník byl v 10. minutě zatažen ve vápně za dres a sudí po intervenci VAR nařídil penaltu. Z té Josue poslal domácí do vedení, které v nastavení navýšil Ernest Muci. Pekhart viděl třetí žlutou kartu v sezoně a Livesport jej ohodnotil známkou 6,6.

Widzew se v závěru sezony ocitl v krizi, na hřišti Zaglebie prohrál 0:2 a připsal si čtvrtou porážku v řadě. Na pásmo sestupu má náskok sedmi bodů, teoreticky se jej tak ještě může týkat boj o záchranu. Marek Hanousek (31) nastoupil v základní sestavě hostů, ale do dějin zápasu se ničím nezapsal a do druhého poločasu už nevyběhl. Ohodnocen byl známkou 6,5.

To Jagiellonia prochází příjemnějším obdobím, Wartu Poznaň doma přehrála 3:1, když všechny tři góly dala během úvodní půlhodiny. Tomáš Přikryl (30) poprvé od listopadu odehrál celé utkání a obdržel známku 6,8, totožnou měl i Michal Sáček (26), který na hřišti vydržel 69 minut. Jagiellonia se po třetím vítězství z posledních čtyř zápasů posunula v tabulce na osmé místo.

Nehráli: Tomáš Petrášek (31), Raków, Martin Doležal (32), Zaglebie, Petr Schwarz (31), Slask

Pozn.: Cracovia s Jakubem Jugasem (30) a Davidem Jablonským (31) dohrává zápas 30. kola proti Legnici v pondělí.

Tabulka Ekstraklasy
Tabulka EkstraklasyLivesport