Legionáři: Sadílek a Schwarz se blýskli bilancí 1+1. Asistencí se připomněl Ostrák

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Legionáři: Sadílek a Schwarz se blýskli bilancí 1+1. Asistencí se připomněl Ostrák
Václav Černý gratuluje Michalu Sadílkovi ke gólu do sítě Waalwijku.
Václav Černý gratuluje Michalu Sadílkovi ke gólu do sítě Waalwijku.Profimedia
Po třech zápasech, v nichž třikrát skóroval a na stejný počet gólů přihrál, vyšel Václav Černý (25) naprázdno. Plně jej však zastoupil Michal Sadílek (23), jenž z pozice kapitána přispěl k drtivé výhře Twente 5:0 bilancí 1+1. Stejně produktivní byl v Polsku Petr Schwarz (31) a výrazně tak pomohl přiblížit Slask záchraně v Ekstraklase. V MLS si Tomáš Ostrák (23) připsal za St. Louis druhou asistenci v sezoně.

Anglie

West Ham v posledním domácím vystoupení sezony otočil skóre domácího utkání s Leedsem na konečných 3:1 a zapsal čtvrté vítězství z posledních pěti soutěžních zápasů. Plnou minutáž absolvovali Tomáš Souček (28) i uzdravený Vladimír Coufal (30). Starší z českého dua vyslal dvě střely na bránu, zejména s jeho hlavičkou z 61. minuty měl Joel Robles plné ruce práce. Livesport ocenil reprezentačního kapitána známkou 7,7, Coufal na tom byl o pět desetin hůř.

Německo

Tomáš Koubek (30) poprvé od prosince 2019 odchytal šest utkání v řadě. V neděli inkasoval tři góly od Dortmundu, který má po vítězství 3:0 na dosah titul, přesto byl se známkou 7,5 "o parník" nejlépe hodnoceným hráčem Augsburgu. Ti přečkali první půli s nulou, ale ve druhé bez vyloučeného Felixe Uduokhaie už nestíhali. Koubek s góly nic dělat nemohl, naopak několika dalším zamezil –⁠ zlikvidoval sedm střel. Bavorům chybí k jistotě záchrany bod.

Werder po třech porážkách za sebou dosáhl na bod, s Kolínem n. R. remizoval 1:1. Domácí bránu jako již tradičně hájil Jiří Pavlenka (31) a s výslednou sedmičkou v hodnocení patřil k lepším hráčům Brém. Šly na něj čtyři střely, tři zlikvidoval, po gólové hlavičce Steffena Tiggese z bezprostřední blízkosti se v závěru prvního poločasu jen ohlédl. Werder vyhrál jediný z posledních 11 zápasů a už vyhlíží konec sezony, jíž uzavře na hřišti Unionu Berlín.  

Schalke se v letošním kalendářním roce prezentuje nesrovnatelně lepšími výkony i výsledky oproti podzimu, v jarní tabulce Bundesligy je deváté. Jenže zejména vinou zpackaného podzimu je kolo před koncem na pokraji návratu do druhé ligy. Nic na tom nezměnila ani vydřená sobotní remíza 2:2 s Frankfurtem. Alex Král (25) opět odehrál celé utkání, v 72. vyslal dalekonosný projektil, který po teči skončil těsně mimo zařízení. Livesport jej ohodnotil známkou 6,6.

Královy statistiky proti Frankfurtu
Královy statistiky proti FrankfurtuOpta by Stats Perform

Herní vytížení Adama Hložka (20) v květnu pokleslo, do posledních tři zápasů šel do hry vždy na posledních pár minut. Nejinak tomu bylo v domácím klání s Mönchengladbachem, které měl Leverkusen ideálně rozehrané, jenže po dvou strašidelných hrubkách v rozehrávce přišel o dvougólové vedení a bral jen bod za remízu 2:2. I tak se drží na šestém místě zaručujícím start v předkole Evropské konferenční ligy. Někdejší sparťan za sedm minut nic předvést nestihl.

Nehráli: Pavel Kadeřábek (31), Hoffenheim, Lukáš Ambros (18), Wolfsburg, Patrik Schick (27), Leverkusen

Itálie

Ve čtvrtek stačila Antonínu Barákovi (28) čtvrthodina na hřišti, aby vítězným gólem poslal Fiorentinu do finále EKL a udržel ji tak v naději na zisk první evropské trofeje od roku 1961. V neděli nechyběl v základní sestavě ligového duelu v Turíně, odkud si Fialky odvezly bod za remízu 1:1 s FC. Příbramský rodák vydržel na hřišti 84 minut a v 51. minutě vyslal razantní střelu z hranice velkého vápna, jíž srazil jeden z protihráčů. Od Liveportu dostal známku 6,4.

Nehráli: David Zima (22), FC Turín, Lukáš Vorlický (21), Atalanta, Daniel Samek (19), Lecce

Nizozemsko

Na góly a asistence jsou fanoušci Twente zvyklí od Václava Černého, tentokrát byl však produktivní jeho krajan. Michal Sadílek, který na hřišti Waalwijku nastoupil s kapitánskou páskou, se do statistik poprvé zapsal ve 34. minutě. Prudkou přihrávkou od brankové čáry našel na malém vápně osamoceného Manfreda Ugaldeho, jenž do odkryté brány zvyšoval na 2:0. Třetímu gólu předcházela akce Černého, jenž vracel míč pod sebe na úroveň penalty, čtvrtý dal Sadílek.

V rozhozené obraně domácích si na malém vápně počkal na přihrávku Gijse Smala, prvním dotykem levačkou míč dloubl na zadní tyč a dal výsledku konečnou podobu 4:0. Twente sice vzhledem k výhře Alkmaaru definitivně zhasla naděje na čtvrté místo a tím i přímý postup do předkola EKL, ovšem v ligovém play off bude vzhledem k aktuální formě patřit k favoritům. Sadílek si za nedělní výkon vysloužil známku 8,5, Černý na tom byl o stupeň hůř, oba šli ze hry v 78. minutě.

Tomáš Hájek (31) se objevil na hřišti poprvé od 8. dubna, za Vitesse naskočil na závěrečných 13 minut domácího zápasu proti Groningenu. Celek z Arnhemu již jistě sestupujícího soka zdemoloval 6:0 a definitivně si tak zajistil účast v Eredivisie i pro příští sezonu. Odchovanec Zlína však se svým vytížením bude těžko spokojen. V tomto ročníku zasáhl do sedmi ligových zápasů, přičemž jen dvakrát byl v základní sestavě a odehrál pouhých 171 minut.

Nehrál: Matěj Chaluš (25), Groningen

Švýcarsko

Lucern po domácí remíze 1:1 se St. Gallenem přišel o naději na druhé místo a tedy i na účast v předkole Ligy mistrů. Ve dvou zbývajících ligových kolech bude hájit čtvrtou příčku, která by mu vynesla kvalifikaci EKL, přičemž teoreticky může skončit i třetí. Martin Frýdek (31) absolvoval v sobotu celý zápas, individuální statistiky, do nichž v této sezoně zapsal tři góly a pět asistencí, ale nerozšířil. Livesport jeho výkon ocenil známkou 6,9.

Zmíněné třetí místo okupuje Lugano, které hrálo 1:1 v Basileji. Před Lucernem udrželo čtyřbodový náskok a účast v Evropě má už jistou. Na druhý Servette ztrácí tři body a ve dvou závěrečných kolech se tak může prát o účast v nejprestižnější klubové soutěži. Roman Macek (26), který si v rozhovoru pro Livesport Zprávy pochvaloval jak své herní vytížení, tak rostoucí kvalitu týmu, opět nechyběl v základní sestavě. Odehrál 58 minut a dostal známku 6,4.

Pořadí v horní polovině Superligy
Pořadí v horní polovině SuperligyLivesport

USA

V St. Louis nastupuje pravidelně, byť do většiny ze 13 zápasů, do nichž v této sezoně zasáhl, šel Tomáš Ostrák z lavičky. To platilo i v neděním zápase s Kansasem City, který domácí vyhráli 4:0. Rodák z Frýdku-Místku střídal v 69. minutě a už o šest minut později se asistencí podepsal pod poslední gól domácích. Při brejku potáhl míč na hranici vápna, kde jej přiťukl Indianu Vassilevovi, jenž zakončil na zadní tyč. St. Louis se vítězství dočkalo po bezmála měsíci.

Polsko

Na den přesně po roce zaznamenal Petr Schwarz za Slask gól a asistenci v jednom utkání. Vratislavským tak pomohl k vítězství 4:2, po němž opustili sestupové pozice a v posledním kole jim k záchraně stačí uhrát stejně bodů, jako získá Plock. Schwarz v neděli otevřel skóre pravačkou z malého vápna do odkryté brány, po přestávce vystihl špatnou rozehrávku brankáře a předal balon do ideální pozice Nahuelu Leivovi. Dostal žlutou kartu a od Livesportu známku 8,5.

Ještě koncem dubna bylo na ligového padáka, pak ale Zaglebie nasadilo k působivému úprku ze sestupových pozic. Vyhrálo čtyřikrát v řadě, naposledy si ve 33. kole Ekstraklasy poradilo doma se Stalem Mielec 2:0. Na vítězné šňůře měl jen pramalý podíl Martin Doležal (33), za poslední měsíc šel do hry pouze třikrát jako střídající a odehrál 25 minut, z nichž pět přidal právě v pátek. Celkem v sezoně zasáhl do 20 utkání, z nichž má bilanci 2+0.

Záchranářské starosti už se netýkají ani Jagiellonie, která v sobotu remizovala v souboji týmů ze středu tabulky s Cracovií 1:1. Za domácí odehráli celé utkání jak Tomáš Přikryl (30), tak Michal Sáček (26). Předvedli průměrné výkony, prvně jmenovaný si od Livesportu vysloužil známku 6,8, druhý na tom byl o tři desetiny lépe. Na straně hostů absolvoval rovněž plnou minutáž Jakub Jugas (31), jenž z Čechů v utkání vyfasoval nejnižší hodnocení 6,5.

Nehráli: Tomáš Pekhart (33), Legia, Tomáš Petrášek (31), Raków, Marek Hanousek (31), Widzew, David Jablonský (31), Cracovia, Martin Hašek (27), Plock

Tabulka Ekstraklasy
Tabulka EkstraklasyLivesport