Legionáři: Černý zapsal 1+2 a předčil Necida. Frýdek byl zvolen hráčem měsíce

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Legionáři: Černý zapsal 1+2 a předčil Necida. Frýdek byl zvolen hráčem měsíce
Václav Černý s cenou pro nejlepšího hráče utkání Twente –⁠ Nijmegen.
Václav Černý s cenou pro nejlepšího hráče utkání Twente –⁠ Nijmegen.@fctwente
Vítězný gól, navíc premiérový hlavou, zaznamenal za Twente Václav Černý (25). Proti Nijmegenu k němu přidal dvě asistence a velel k výhře 4:0, navíc se stal historicky prvním Čechem, jenž v základní části Eredivisie dosáhl mety 12 branek. Martin Frýdek (31) sice s Lucernem potřetí v řadě nevyhrál a rozplývá se mu vidina předkola Ligy mistrů, hřát jej však může fakt, že ho fanoušci zvolili nejlepším hráčem měsíce.

Anglie

West Ham mohl ve 36. kole získat jistotu záchrany v Premier League, k níž potřeboval vyhrát v Brentfordu. Jenže si odvezl porážku 0:2. V úvodní jedenáctce opět nechyběl Tomáš Souček (28), leč do dějin utkání se zapsal pouze hrubkou v rozehrávce v 50. minutě, po níž Yoane Wissa zakončil těsně vedle tyče. Reprezentační kapitán, jenž v 58. minutě přepustil místo Declanu Riceovi, dostal od Livesportu známku 6,2.

Nehrál: Vladimír Coufal (30), West Ham

Německo

Schalke nemělo v Mnichově nárok, od Bayernu schytalo debakl 0:6. Jako již tradičně si připsal plnou porci minut Alex Král (24) a se známkou 6,5 byl třetím nejlépe hodnoceným hráčem hostů. Střelu v prvním poločase mu zablokoval soupeř, ve druhé části pálil z dobré pozice nad, vyslal dvě klíčové přihrávky. Horníci klesli na barážovou 16. pozici, ve zbývajících dvou kolech vyzvou doma Frankfurt a venku Lipsko.

O čtyři body víc má Augsburg, který ve 32. kole padl na hřišti Bochumi 2:3. Hostující bránu popáté v řadě hájil Tomáš Koubek (30) a i přes tři inkasované góly podal dobrý výkon –⁠ jeho známka 7,2 byla třetí nejvyšší v týmu Bavorů. Připsal si pět zákroků, nejpovedenější byl ten z 51. minuty, kdy na brankové čáře zneškodnil hlavičku Anthony Losilla. Dva góly dostal po smolných tečích spoluhráčů.

Jiří Pavlenka (31) nebyl daleko od páté nuly v sezoně. Werder držel v Lipsku ještě v 86. minutě vedení 1:0 i díky skvělému zákroku, který český brankář předvedl v 77. minutě proti přízemní střele k tyči Christophera Nkunkua. V závěrečné pětiminutovce ale dvakrát kapituloval. Nejdřív jej překonal hlavou Willi Orban a v šesté minutě nastavení rozhodl o výhře RB 2:1 po průniku a zpětné přihrávce Nkunkua Dominik Szoboszlai. Pavlenka dostal známku 6,8.

Leverkusen si komplikuje situaci v boji o Evropskou konferenční ligu. Potřetí za sebou nevyhrál, v neděli jen remizoval 1:1 ve Stuttgartu, a klesl na sedmou, nepohárovou příčku za Wolfsburg, který se poradil s Hoffenheimem. Adam Hložek (20) se tentokrát dostal do hry až v samém závěru, v 87. minutě střídal Sardara Azmouna. Stihl vyprodukovat jednu střelu, jíž ale srazil protihráč.

Nehráli: Patrik Schick (27), Leverkusen, Pavel Kadeřábek (31), Hoffenheim, Lukáš Ambros (18), Wolfsburg 

Tabulka Bundesligy
Tabulka BundesligyLivesport

Itálie

Fiorentina po porážce v úvodním utkání semifinále EKL s Basilejí zabrala, doma si poradila 2:0 s Udinese. Po dvou soutěžních duelech se zařazení do základní sestavy dočkal Antonín Barák (28), na hřišti vydržel 70 minut a Livesport jej ocenil známkou 6,9. V 10. minutě se potřetí v sezoně Serie A zapsal mezi střelce, jeho gól ale neplatil kvůli těsnému ofsajdu jeho spoluhráče. Příbramský rodák tak v aktuálním ročníku zůstává na ligové bilanci 2+0.

Nehráli: David Zima (22), FC Turín, Lukáš Vorlický (21), Atalanta, Daniel Samek (19), Lecce 

Nizozemsko

Ač jej postava ani styl hry nepředurčují k tomu, aby byl obávaným hlavičkářem, dočkal se Václav Černý premiérové trefy v Eredivisie právě hlavou. Ve 38. minutě domácího zápasu s Nijmegenem "zatloukl" z úrovně penalty balon k tyči po přesné přihrávce Virgila Misidjana a poslal Twente od vedení 1:0. Po hodině hry si oba role prohodili.

Nizozemský útočník postupoval po parádní kolmici českého křídelníka sám na bránu a nezaváhal. V závěru pak Černý centrem z přímého kopu vybídl ke skórování Rickyho van Wolfswinkela, jenž uzavřel na konečných 4:0. Při střídání v 90. minutě si příbramský rodák užíval ovace 30 tisíc fanoušků na stadionu De Grolsch Veste.

Navíc se stal prvním Čechem, který v nizozemské nejvyšší soutěži dosáhl 12 gólů. Dosud se tuto cifru dostal v sezoně 2014/15 jen současný útočník Bohemians Tomáš Necid, ten ale téměř přesně před osmi lety zaznamenal 12. trefu za Zwolle až v nadstavbové části ligy, konkrétně v odvetném utkání o EKL s Vitesse.

Černý si znovu upevnil pozici nejproduktivnějšího hráče Twente, v celé Eredivisie je z hlediska součtu branek a asistencí třetí, mezi střelci je na děleném pátém místě, v počtu gólových asistencí na děleném čtvrtém. Od Livesportu dostal za své představení ve 33. kole známku 9,3, nejvyšší v aktuální sezoně.

Černý je třetím nejproduktivnějším hráčem Eredivisie
Černý je třetím nejproduktivnějším hráčem EredivisieLivesport

Tu celek z Enschede stále ještě může uzavřít čtvrtým místem a tím i přímým postupem do předkola Evropské konferenční ligy, ovšem po výhře Alkmaaru už to bude mít složité –⁠ na čtvrté místo ztrácí dvě kola před koncem pět bodů. Proti Nijmegenu nastoupil po zranění potřetí v řadě v základní sestavě i Michal Sadílek (23), odehrál 81 minut a vysloužil si známku 7,1.

Švýcarsko

Důkazem, že Martin Frýdek zažívá mimořádnou sezonu, budiž jeho zvolení nejlepším hráčem měsíce švýcarské nejvyšší soutěže. Sparťanský odchovanec zapsal v dubnu tři góly a jednu asistenci (nebodoval tak pouze v jediném utkání) a pomohl Lucernu k devíti bodům. Syn někdejšího reprezentanta výrazně ožil pod trenérem Mariem Frickem.

Ten k tehdy utrápenému Lucernu přišel v loňské zimní pauze. Od té doby předvádí celek ze středního Švýcarska výrazně povedenější výkony a lepší čísla má i Frýdek. V této sezoně má zatím bilanci 3+5, zaznamenal 17 střel na bránu a se 1721 kontakty s míčem je i důležitou součástí výstavby hry týmu. O víkendu si nicméně osobní statistiky nevylepšil. 

Lucern totiž padl v Curychu s Grasshoppers 0:2, nevyhrál potřetí za sebou a ze čtvrtého místa ztrácí na druhé, které znamená kvalifikaci Ligy mistrů, už pět bodů. Na záda mu navíc tři kola před koncem Superligy začíná dýchat právě jeho sobotní soupeř, na něhož má Lucern náskok tří bodů. Frýdek v sobotu tradičně odehrál celé utkání, oceněn byl známkou 7,5.

O čtyři body před Lucernem je po vítězství 2:1 nad Winterthurem Lugano, které zaznamenalo sedmý ligový zápas bez prohry a na druhé Servette ztrácí pouhý bod. Roman Macek (26) byl potřetí v řadě v základní sestavě, a byť nenavázal na gólovou asistenci z minulého kola, patřil se známkou 7,2 k nejlépe hodnoceným aktérům utkání –⁠ pouze tři hráčů na tom byli lépe.

Tabulka Superligy
Tabulka SuperligyLivesport

Řecko

Aris zakončil skupinu o titul remízou 1:1 na hřišti Panathinaikosu a závěrečným pátým místem, které mu garantuje start v předkole EKL. Vladimír Darida (30) se tentokrát do statistik zapsal pouze žlutou kartou, jinak ale může být s působením v Soluni, kam přestoupil z Herty v lednu, spokojen. V lize odehrál všech 21 zápasů, zaznamenal v nich bilanci 5+4 a vyrovnal tak svou nejproduktivnější sezonu 2013/14, kdy měl ve Freiburgu tři góly a šest asistencí.

Nehrál: Jakub Brabec (30), Aris

Konečná tabulka Superligy, skupina o titul
Konečná tabulka Superligy, skupina o titulLivesport

Polsko

Legia deklasovala 5:1 Jagiellonii a přiblížila se jistotě druhého místa v Ekstraklase. Tomáš Pekhart (33) naskočil až na závěrečných 20 minut a k ničemu zásadnímu se nedostal, od Livesportu obdržel známku 6,3. Na opačné straně figurovali v základní sestavě jak Michal Sáček (26), tak Tomáš Přikryl (30). Starší z Čechů mohl před přestávkou za stavu 1:1 poslat hosty do vedení, ale trefil tyč. Deset minut před koncem střídal, ohodnocen byl známkou 6,4. Sáček, který na hřišti vydržel do konce, na tom byl o desetinu lépe.

Petr Schwarz (31) podstoupil se Slaskem přímý záchranářský souboj s Plockem. Vratislavští po devíti utkáních bez výhry zvítězili 3:1 a na 15. pozici, okupovanou právě Wislou, ztrácejí dva body. Hradecký odchovanec vyslal v 11. minutě střelu, jíž gólman s námahou vytáhl nad břevno, a oceněn byl známkou 6,9. Za hosty se v závěru dostal na hřiště potřetí po přesunu z Turecka Martin Hašek (27), jenž má po víkendu odehráno za Plock přesně 15 minut.

I v utkání Cracovie se Zaglebie došlo na český střet. V domácí úvodní jedenáctce nastoupil Jakub Jugas (31), v té hostující naskočil na posledních 12 minut Martin Doležal (33). Spokojenější byli lubinští, kteří vyhráli 1:0 a mají jistotu, že Ekstraklasu budou hrát i v příští sezoně. Bývalý obránce Slavie odehrál celý zápas a oceněn byl známkou 6,5, někdejší útočník Jablonce obdržel čistou šestku.

Sezonu už pouze dohrává Widzew, který zaznamenal sedmou porážku z posledních 10 utkání. Ve 32. kole podlehl doma rozjetému Górniku 2:3 a klesl na devátou příčku. Marek Hanousek (31) hrál od začátku a obdržel čtvrtou žlutou kartu v sezoně, takže předposlední ligový duel v Radomi se jej týkat nebude. Po necelé hodině hry byl střídán a ohodnocen byl čistou šestkou.

Nehráli: Tomáš Petrášek (31), Raków, David Jablonský (31), Cracovia 

Tabulka Ekstraklasy
Tabulka EkstraklasyLivesport