Legionáři: Asistence Černého a Frýdka, Haškův debut. A z Královy smůly Kadeřábkova radost

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Asistence Černého a Frýdka, Haškův debut. A z Královy smůly Kadeřábkova radost

Alex Král z Schalke přispěl vlastním gólem k výhře Hoffenheimu Pavla Kadeřábka 2:0.
Alex Král z Schalke přispěl vlastním gólem k výhře Hoffenheimu Pavla Kadeřábka 2:0.Profimedia
Z Čechů působících v zahraničí se tentokrát gólově prosadil pouze Alex Král (24) z Schalke, jenže jeho trefa v zápase s Hoffenheimem byla vlastní, a tak měl důvod k radosti po vítězství 2:0 Pavel Kadeřábek (30). V Nizozemsku si sedmou asistenci v sezoně připsal Václav Černý (25) a ve Švýcarsku třetí Martin Frýdek (30), Martin Hašek (27) si odbyl soutěžní premiéru za Wislu Plock.

Anglie, Premier League

Poprvé od 19. února odehráli za West Ham celé utkání jak Tomáš Souček (28), tak Vladimír Coufal (30). Oba předvedli solidní výkon a pomohli k vítězství 1:0 na hřišti Fulhamu. Kladiváři nebyli lepší, ale zachytal jim Lukasz Fabianski a několikrát jim přálo štěstí. Jako při jediném gólu utkání, na němž měl podíl i český krajní obránce. Ve 23. minutě z pravé strany odcentroval a míč se odrazil k Jarrodu Bowenovi, jehož zpětný pas si do vlastní brány srazil Harrison Reed. Souček si oproti Coufalovi plnil výhradně obranné úkoly, což se mu tentokrát dařilo. Nejen fanoušci West Hamu jsou u něj ale zvyklí na nadstavbu v podobě gólů a asistencí, v lize přitom reprezentační kapitán naposledy bodoval 24. října.

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport

Anglie, Championship 

Až do začátku dubna platilo, že Huddersfield v aktuální sezoně druhé nejvyšší anglické soutěže vyhrál maximálně dvakrát v řadě, což se mu podařilo po Vánocích. Po pátečním triumfu 3:2 na hřišti Watfordu však upletl šňůru tří vítězství a přiblížil se záchraně. K důležité výhře pomohl i Tomáš Vaclík (34), jehož sice po půlhodině hry nachytal Yaser Asprilla střelou na bližší tyč, jinak ale český brankář působil jistě. Blýskl se zejména proti ráně Imrana Louzy, celkem zlikvidoval tři střely domácích. V pondělí už byl Vaclík v akci znovu, Huddersfield ve 41. kole Championship hostil o postup do Premier League usilující Blackburn.

Český brankář opět inkasoval dvakrát, několika dalším gólům ale zamezil a proti favoritovi pomohl k remíze 2:2. Nejvíc se ukázal ve druhé půli při přizemní ráně Harryho Leonarda a lobu Joea Rankina-Costella, dohromady zakročil proti devíti střelám. Livesport mu udělil známku 8,2, na vyšší hodnotu se nikdo na hřišti nedostal, zároveň byl Vaclík vyhlášen mužem zápasu. Ve druhé nejvyšší anglické soutěži má někdejší gólman Basileje či Sevilly odehráno zatím 11 zápasů, v nichž obdržel 15 gólů a dvakrát vychytal čisté konto. S ním v bráně získali Teriéři 12 bodů a vyšplhali se na 19. příčku, na sestupové pásmo mají pět kol před koncem náskok dvou bodů.

Nehrál: Tomáš Kalas (29), Bristol

Tabulka Championship
Tabulka ChampionshipLivesport

Německo

S dávkou cynismu lze konstatovat, že Alex Král dal v Bundeslize už tři góly. Jenže o dva, listopadový proti Werderu a únorový do sítě Hoffenheimu, přišel po intervenci videorozhodčího. A ten třetí, kterého dosáhl v nedělním zápase 27. kola znovu proti celku Pavla Kadeřábka, dal do vlastní sítě. Smolný moment přišel ve 22. minutě, když Angeliño opřel střílený centr z rohu malého vápna přímo do nohou reprezentačního záložníka, který neměl nárok reagovat. V závěru, kdy domácí vedli už o dvě branky, se mohl prosadit i na správné straně hřiště, jenže přízemní střelu mu pohotovým zákrokem zlikvidoval Oliver Baumann.

Král tak má i po 22 utkáních v nejvyšší německé soutěži v kolonce gólů a asistencí nulu, Schalke se po porážce 0:2 znovu ocitlo na dně tabulky a v dalším kole musí doma bezpodmínečně porazit Herthu, jinak bude jeho situace kritická. Naopak Hoffenheimu se po sérii tří výher, kterou v tomto ročníku vytvořil podruhé, a díky níž opustil zónu sestupu, dýchá lépe. Kadeřábek odehrál v neděli pošesté v řadě celý zápas a byl druhým nejlépe hodnoceným hráčem vítězů. Do statistik se ale na rozdíl od minulého utkání, kdy přihrál na vítězný gól proti Werderu, nezapsal. V aktuálním ročníku má ve 23 ligových utkáních bilanci 1+1.

Dlouho se zdálo, že Jiří Pavlenka (30) si v Mohuči jde pro páté čisté konto sezony. Werder podržel několika skvělými zákroky. Po hodině hry zlikvidoval hlavičku Ludovica Ajorqueho, krátce poté vyrazil střelu Edimilsona Fernandese a dvakrát během minuty vychytal i Jae-Sunga Leeho. I díky hlučínskému rodákovi byl ještě v 84 minutě stav 0:0, nakonec však padly čtyři góly, po dvou na každé straně. Brémy dokázaly pokaždé bleskově odpovědět na zásahy domácích. Při prvním byl Pavlenka bez šance, Ludovic Ajorque jej propálil zblízka, při druhém si mohl a měl počínat lépe, když slabou hlavičku Jae-Sunga jen vyrazil před dorážejícího Nelsona Weipera. I tak se český brankář, jenž zakročil proti osmi střelám, dostal ve známkování Livesportu na hodnotu 8,1, nejvyšší ze všech účastníků zápasu.

Nehráli: Patrik Schick (27) a Adam Hložek (20), Leverkusen, Tomáš Koubek (30), Augsburg, Lukáš Ambros (18), Wolfsbrug

Tabulka Bundesligy
Tabulka BundesligyLivesport

Itálie

Fiorentina doma překvapivě jen remizovala 1:1 se Spezií a přerušila tak působivou sérii devíti soutěžních výher v řadě, kterou započala 23. února v Evropské konferenční lize proti Braze. Antonín Barák (28) se v lize podruhé za sebou dostal na hřiště až na poslední minuty, tentokrát jich od trenéra Vincenza Italiana dostal k dispozici 20. V samém závěru se přimotal k šanci Luky Joviće, při níž ale srbský útočník netrefil bránu. Víc toho někdejší záložník Verony či Udinese nestihl. Fialky sice ztratily, nicméně díky zmíněné sérii se přiblížily na dostřel pohárovým příčkám a ve zbývajících osmi kolech Serie A tak mají o motivací postaráno.

Nehráli: David Zima (22), FC Turín, Daniel Samek (19), Lecce, Lukáš Vorlický (21), Atalanta

Tabulka Serie A
Tabulka Serie ALivesport

Nizozemsko

Twente po nepovedeném závěru února, kdy prohrálo dvě utkání po sobě, opět prožívá lepší období. Bez porážky je už pět kol, naposledy si doma bez problémů poradilo s posledním Cambuurem 4:0. Nepřekvapí, že se znovu činil Václav Černý. V sedmé minutě si ve vápně navedl míč na levačku a zatočil jej těsně vedle šibenice. Krátce poté poslal přihrávku pod sebe na Rickyho van Wolfswinkela, jenž se nemýlil. Pod další góly už se český křídelník nepodepsal, což bylo ale dáno i mizerným zakončováním jeho spoluhráčů –⁠ třeba půl hodiny před koncem, kdy naservíroval balon na malé vápno přímo před Sema Steijna, jenž ale z malého vápna překopl bránu. Černý vyprodukoval šest střel, počet zásahů v sezoně však na 10 nezaokrouhlil.

Černého statistiky proti Cambuuru
Černého statistiky proti CambuuruOpta by Stats Perform / @fctwente

Matěj Chaluš (25) byl v základní sestavě Groningenu dosud jen jednou, hned po svém příchodu na hostování z Malmö. Od té doby, tedy za dva měsíce, nasbíral v lize nicotných 12 minut. O to překvapivější bylo jeho zařazení do úvodní jedenáctky pro domácí utkání s Utrechtem. Odchovanec Příbrami hrál na pozici stopera do 81. minuty, krátce před vystřídáním dostal žlutou kartu a v hodnocení Livesportu dostal známku 5,8, s přehledem nejnižší ze všech aktérů. Utrecht se radoval z vítězství 2:1 a domácí po páté porážce v řadě ztrácejí alespoň na 16. příčku, z níž by šli do baráže o udržení, šest kol před koncem sedm bodů.

Třetí sezonu ve Vitesse kroutí Tomáš Hájek (31), o velké vytíženosti však hovořit nemůže. Po loňské sezoně, kdy naskočil do 24 zápasů, paběrkuje. V té aktuální zasáhl v lize do pouhých šesti utkání, z toho dvakrát figuroval v základní sestavě. V letošním kalendářním roce odehrál šest minut, jednu v únoru proti Utrechtu a zbylých pět v závěru sobotního klání 28. kola proti G.A Eagles. Celek z Arnhemu vyhrál 2:0, ovšem po letech hojnosti, kdy byl zvyklý na nejvyšší patra tabulky a účast v evropských pohárech, strádá. V lize je až třináctý s náskokem pouhých tří bodů na barážovou pozici.

Nehráli: Michal Sadílek (23), Twente 

Tabulka Eredivisie
Tabulka EredivisieLivesport

Švýcarsko

Vůbec poprvé v aktuální sezoně odehrál Roman Macek (25) celé utkání, jeho Lugano doma remizovalo s konkurentem v boji o poháry St. Gallenem 1:1. Zlínský rodák tentokrát nehrál na kraji zálohy, nýbrž v jejím středu. V 19. minutě vyslal technickou střelu zpoza šestnáctky, brankář ji ale vytěsnil. Tři minuty poté předcházel Mackův nákop gólu domácích, hosté vyrovnali až v 95. minutě z penalty. Lugano se momentálně nachází na pátém místě, v mimořádně vyrovnané tabulce švýcarské Superligy však třetí a sedmý tým dělí pouhé dva body.

Totožný bodový zisk a o pouhé dva góly lepší skóre má na čtvrté příčce Lucern, který v pondělní dohrávce slavil zisk tří bodů za vítězství 2:1 na půdě posledního Winterthuru. Zásadně k němu pomohl Martin Frýdek, který v 60. minutě přihrál na vítězný gól, když přesným pasem našel zakončujícího Dejana Sorgiće. Někdejší sparťan potvrdil, že v jarní části sezony se dostal do zatím nejlepší formy za své bezmála tříleté působení ve Švýcarsku. Z posledních sedmi zápasů má bilanci tří gólů a jedné asistence, v neděli si vysloužil i šestou žlutou kartu v ročníku.

Tabulka Superligy
Tabulka SuperligyLivesport

Řecko

Účast ve skupině o titul je pro Aris tak trochu za trest. Ze čtyř zápasů vydoloval jen bod za venkovní remízu s Olympiakosem, naposledy padl v Aténách na hřišti AEK 1:3 a v tabulce ztrácí z pátého místa propastných 19 bodů na čtvrtou příčku, z níž by se kvalifikoval do předkola Evropské konferenční ligy. I při posledním nezdaru byli v základní sestavě celku ze Soluně Vladimír Darida (32) a Jakub Brabec (30), první odehrál celé utkání, druhý byl ve 29. minutě kvůli zranění střídán. Darida začal angažmá v Řecku skvěle, v jedenácti zápasech zapsal tři góly a stejný počet asistencí, počínaje nadstavbou se ale bodově odmlčel. Do konce zbývá odehrát šest kol.

Tabulka Superligy, skupina o titul
Tabulka Superligy, skupina o titulLivesport

Polsko

Martin Hašek (27) se sice Wisle Plock upsal už poslední únorový den, nicméně nastoupit za ni vinou administrativních nedorazů na straně svého bývalého zaměstnavatele Erzurumsporu mohl až o uplynulém víkendu. A v domácím utkání proti Zaglebie si debut skutečně odbyl, byť naskočil až na posledních pět minut už za rozhodnutého stavu 2:0 pro domácí. Pro Haška jde o třetí angažmá od neslavného rozvodu se Spartou z ledna 2021, ovšem poprvé v nejvyšší soutěži. Jak v Turecku, kde měl v 45 zápasech bilanci 6+4, tak předtím v německém Wurzburgeru (1+1 ve 13 utkáních) hrál jen druhou ligu.

Ve Slasku mohou bít na poplach, vratislavský celek totiž na svém stadionu prohrál s Piastem Gliwice 0:1 a po páté ztrátě v řadě se ocitl na patnácté, poslední nesestupové příčce. Petr Schawrz (31) podruhé v řadě absolvoval plnou minutáž, k ničemu zásadnímu se ovšem nedostal. To platí pro celý domácí tým, jehož hráči ani jednou nevystřelili na bránu a dostali se k jediné kloudné příležitosti. Zatímco v předminulé sezoně skončil Slask čtvrtý a kvalifikoval se do předkola EKL, v té minulé se zachránil o pouhé tři body a boj o setrvání v Ekstraklase bude podstupovat i v každém ze sedmi zbývajících zápasů letošní sezony.

Zatímco před startem jarní fáze sezony mohl Widzew pomýšlet na umístění garantující předkola evropských pohárů, po deseti kolech je zpátky na zemi. Uhrál v nich pouze devět bodů a na vítězství čeká od poloviny února. Naposledy i s Markem Hanouskem (31) v základní sestavě nestačil na domácím stadionu na Stal Mielec, s nímž prohrál 0:2. Bývalý středopolař Dukly či Plzně se svezl s (pod)průměrným výkonem celého týmu, nicméně vyslal tři střely, což je na jeho poměry vysoce nadprůměrný počet. Také se ale podepsal pod první gól hostů, když se v úvodu utkání nechal v šestnáctce předskočit zakončujícím Bartlomiejem Ciepielou.

Hanouskovy statistiky proti Stalu Mielec
Hanouskovy statistiky proti Stalu MielecOpta by Stats Perform / widzew.com

I Cracovia prožila solidní podzim a i ona je na jaře z formy. Na výhru čeká šest zápasů, v nichž uhrála jen tři remízy, a sesunula se do středu tabulky. Poslední utkání na hřišti Pogonu Štětín prohrála 2:3, přitom ho měla slušně rozjeté. Od třetí minuty vedla, a přestože soupeř skóre otočil, dokázala po přestávce znovu srovnat. Už krátce předtím měl ke změně stavu na 2:2 blízko Jakub Jugas (30), který s kapitánskou páskou odehrál celý zápas. V 54. minutě si nikým nehlídán naskočil na centr z rohového kopu a vystřelil hlavou pod břevno, ale brankář Karol Niemczycki míč pohotově vyškrábl. Tým z Krakova pět minut před koncem pohrdl vyloženou šancí na vítězný gól a záhy za to pykal, v 88. minutě přiřkl tři body domácím Alexander Gorgon.

O záchranu bojující Jagiellonia si v pondělí připsala důležité tři body za výhru 1:0 nad Lechií Gdaňsk. Pomohl k ní i oba Češi, Michal Sáček (26) nastoupil v základní sestavě a odehrál 62 minut, Tomáš Přikryl (30) šel ze hřiště 12 po něm. Domácí soupeře přehrávali i přestříleli, ale neproměňovali ani vyložené šance. Tu největší španělský útočník Jesus Imaz, jenž v nastavení prvního poločasu nedal penaltu mizerným pokusem o vršovický dloubák. Vítězného gólu se tak Jagiellonia dočkala až v 84. minutě, je už pět zápasů bez prohry a v tabulce se posunula na 12. místo. Na sestupovou 16. příčku má momentálně náskok čtyř bodů.

Do posledních tří ligových zápasů Tomáš Petrášek (31) nezasáhl a v základní sestavě Rakówa chyběl i při pondělní dohrávce 27. kola na hřišti Radomiaku Radom. Po zranění srbského stopera Milana Rundiće však do hry zasáhl už ve 21. minutě. Zápas nabídl dietní podívanou, k vidění byly jen tři střely, všechny v podání hostujícího celku. Gól padl jeden, čtvrt hodiny před koncem jej dali domácí, ale záhy ho odvolal VAR. O historicky první titul usilující celek z Čenstochové tak podruhé za sebou klopýtl, po porážce ve Varšavě jen remizoval 0:0 a dal druhé Legii šanci snížit ztrátu na čtyři body.

Jenže tým z polské metropole ji nevyužil, na půdě poslední Legnice překvapivě zaznamenal pouze plichtu 2:2 a ztratil poprvé po čtyřech vítězných ligových zápasech. Tomáš Pekhart (32) odehrál 78 minut a dostal se ke dvěma střelám, v největší šanci ve 24. minutě pálil hlavou z malého vápna vedle. Za bod mohla být Legia ráda, dvakrát totiž musela dotahovat ztrátu a podruhé vyrovnala až v páté minutě nastavení z penalty. Poté se hrálo ještě dalších sedm minut a právě v čase 90+12 se domácí dočkali vítězné trefy, tu ale anulovalo video. Hosté tak na lídra z Rakówa i po 27. kole nadále ztrácejí šest bodů. 

Nehráli: Martin Doležal (32), Zaglebie, David Jablonský (31), Cracovia

Tabulka Ekstraklasy
Tabulka EkstraklasyLivesport