Legionáři: Pekhart pomohl gólem dotáhnout lídra, trefili se i Frýdek a Krmenčík

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Legionáři: Pekhart pomohl gólem dotáhnout lídra, trefili se i Frýdek a Krmenčík
Martin Frýdek srovnával proti Sionu z volného přímého kopu na 1:1, Lucern nakonec prohrál 1:2.
Martin Frýdek srovnával proti Sionu z volného přímého kopu na 1:1, Lucern nakonec prohrál 1:2.fcl.ch
Čtveřice v zahraničí působících českých fotbalistů se o uplynulém víkendu prosadila gólem či asistencí. Tomáš Pekhart (33) dal první branku polského šlágru mezi Legií a Rakówem, který domácí ovládli 3:1 a přiblížili se lídrovi Ekstraklasy na rozdíl šesti bodů. Martin Frýdek (31) skóroval za Lucern potřetí v ročníku, což se mu v kariéře dosud nepodařilo. V Indonésii se po pětitýdenním půstu trefil Michael Krmenčík (30), Pavel Kadeřábek (30) čekal na zápis do statistik výrazně déle, bezmála půl roku. O záchranu bojujícímu Hoffenheimu pomohl přihrávkou na vítěznou trefu k důležité výhře v Brémách.

Anglie

West Ham v mimořádně důležitém záchranářském duelu přetlačil poslední Southampton 1:0 a v součtu s dvojzápasem play off Evropské konferenční ligy neprohrál počtvrté za sebou, což se mu podařilo teprve potřetí v sezoně. Hlavně ale získal veledůležité tři body, díky nimž se od nedělního soupeře odpoutal na rozdíl čtyř bodů a ve vyrovnané spodní třetině tabulky Premier League se posunul na 14. místo. V domácí úvodní jedenáctce figuroval Tomáš Souček (28), ovšem do dějin zápasu se nikterak výrazně nezapsal a v 68. minutě přenechal místo Flynnu Downesovi. O vítězství Kladivářů rozhodl po standardní situaci ve 25. minutě přesnou hlavičkou marocký obránce Nayef Aguerd. Další branka už nepadla, byť oba týmy ve velkých šancích jednou trefily břevno.

Nehrál: Vladimír Coufal (30), West Ham

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport

Německo

V cestě za záchranou pokračuje Hoffenheim. Tým, který donedávna táhl černou šňůru sedmi porážek, vyhrál podruhé za sebou a barážové 16. pozici se vzdálil na tři body. Na vítězství v Brémách 2:1 se vydatnou měrou podílel i Pavel Kadeřábek (30). V 52. minutě ze svého pracoviště na pravém kraji zálohy poslal přesný centr na hlavu Christopha Baumgartnera, jenž zblízka nedal Jiřímu Pavlenkovi (30) šanci. Hosté tím završili povedený vstup do druhého poločasu, dvě minuty před rakouským středopolařem se totiž rovněž hlavičkou prosadil Andrej Kramarič. Werder čtvrt hodiny před koncem snížil a ve druhé minutě nastavení měl na noze vyrovnání Maximilian Philipp, ale trefil jen tyč. Pro českého brankáře to byl smolný zápas, s góly nic dělat nemohl, navíc šlo o jediné dvě střely Hoffenheimu na bránu. Brémy čekají na výhru už čtyři utkání a zůstávají na 11. místě tabulky.

V zápase Schalke s Leverkusenem na český souboj nedošlo, hrál pouze Alex Král (24), jenž jako obvykle absolvoval plnou minutáž. Horníci však doma na Bayer neměli, prohráli 0:3, přetrhli šňůru osmi utkání bez porážky a nevyužili zaváhání konkurentů v boji o záchranu. Někdejší záložník Teplic, Slavie či West Hamu se tentokrát svezl s matným výkonem celého týmu. Ve středu pole sice vyhrál několik soubojů a dostal se k jedné střele, nicméně na nadprůměrné výkony z předchozích bundesligových duelů či reprezentačního představení s Polskem nenavázal. O bytí či nebytí Schalke v příští sezoně nejvyšší německé soutěže hodně napoví další dvě kola, v nichž se tým z Gelsenkrichenu střetne s dalšími sestupem ohroženými celky Hoffenheimem a Hertou.

Nehráli: Patrik Schick (27) a Adam Hložek (20), Leverkusen, Tomáš Koubek (30), Augsburg, Lukáš Ambros (18), Wolfsburg

Tabulka Bundesligy
Tabulka BundesligyLivesport

Itálie

Forma Fiorentiny budí v posledních týdnech respekt. Fialky naposledy ztratily body 19. února za domácí remízu s Empoli, od té doby jen vyhrávají. V sobotu si na San Siru připsaly skalp Interu, který porazily 1:0 gólem Giacoma Bonaventury a připsaly si osmé soutěžní vítězství v řadě. Vděčit za něj mohou zejména střelecké nemohoucnosti domácích, kteří zahodili několik ložených šancí. Tu patrně největší Romelu Lukaku, jenž po přestávce ještě za nerozhodného stavu minul na malém vápně míč před prázdnou bránou. Antonín Barák (28) se tentokrát do základní sestavy nevešel, na hřiště se podíval až čtvrt hodiny před koncem v době, kdy jeho tým bránil vedení, a k ničemu zásadnímu se nedostal.

Nehráli: Lukáš Vorlický (21), Atalanta

Tabulka Serie A
Tabulka Serie ALivesport

Nizozemsko

Twente mělo na hřišti sestupem ohroženého Excelsioru trvalou a mohutnou převahu, na střely vyhrálo 26:6, na pokusy na bránu dokonce 8:1 a v kolonce očekávaných gólů se dostalo na hodnotu 2,77. Jenže co je to hostům platné, když balon do brány dostat nedokázali a brali jen bod za remízu 0:0. Václav Černý (25) na rozdíl od dvou březnových reprezentačních zápasů, kdy měl k dispozici všehovšudy dvě minuty proti Polsku, odehrál celé utkání a opět patřil k nejlepším hráčům Twente. Ostatně ve známkování Livesportu obdržel 8,1, víc, 8,6, měl ze všech hráčů pouze domácí gólman Stijn van Gassel, který hostům lapil několik vyložených šancí.

Černého statistiky proti Excelsioru
Černého statistiky proti ExcelsioruOpta by Stats Perform / @fctwente

Černý rozehrával rohy, rozdával průnikové přihrávky, zakončoval. Ve 22. minutě trefil zdálky jen protihráče, v 56. minutě si naběhl do vápna a dostal přihrávku do nohy, ovšem mířil jen doprostřed branky a nechal vyniknout Van Gassela. Krátce poté vyslal další projektil zpoza vápna, nicméně i tentokrát trefil jednoho z domácích hráčů. Po nečekané remíze se týmu z Enschede vzdálila vidina třetího místa a tím přímého postupu do předkola Evropské konferenční ligy. Sedm kol před koncem na něj ztrácí osm bodů a s největší pravděpodobností se bude muset spokojit s baráží o Evropu, která se v Eredivisie týká celků na čtvrté až šesté příčce.

Nehráli: Michal Sadílek (23), Twente, Tomáš Hájek (31), Vitesse, Matěj Chaluš (25), Groningen

Tabulka Eredivisie
Tabulka EredivisieLivesport

Švýcarsko

Gólově nejúspěšnější sezonu kariéry zažívá Martin Frýdek (31), jehož Lucern však začíná v boji o poháry pozvolna ztrácet. V neděli na vlastním hřišti překvapivě podlehl předposlednímu Sionu, jehož barvy hájí někdejší italský reprezentant Mario Balotelli, 1:2. Pro domácí se zápas nevyvíjel šťastně, od 50. minuty prohrávali a o čtvrt hodiny později šli do deseti, když se během jediné minuty vykartoval Max Meyer. I tak dokázali vyrovnat, o což se v 80. minutě postaral právě český krajní obránce. Podruhé v aktuálním ročníku skóroval ze standardní situace, když z volného přímého kopu nachytal brankáře střelou na zadní tyč. Lucern však nakonec nebral ani bod, v páté minutě nastavení rozhodl o výhře hostů Kevin Bua.

Lugano, které je rovněž ve hře o Evropu, našlo po šesti utkáních v řadě přemožitele, když si do Curychu přijelo pro porážku 1:2 od Grasshoppers. Roman Macek (25) počtvrté v řadě nechyběl v základní sestavě, tentokrát nehrál na kraji zálohy, nýbrž v jejím středu. Pro hosty přitom zápas začal dobře, po půlhodině hry je poslal do vedení slovinský útočník Zan Celar, který navázal na trefu z minulého kola proti Servette a se 13 góly mu schází jediný zásah na čelo tabulky střelců švýcarské Superligy. Grasshoppers však ještě do přestávky srovnali a ve druhé půli vývoj zápasu otočili, odchovanec zlínského fotbalu byl v 74. minutě střídán.

Tabulka Superligy
Tabulka SuperligyLivesport

Řecko

Aris si ve skupině o titul připsal první bod, když na hřišti Olympiakosu zvládl ve druhém poločase dotáhnout dvougólovou ztrátu a remizoval 2:2. Oba Češi figurovali v základní sestavě, Vladimír Darida (32) byl v 57. minutě střídán, Jakub Brabec (30) opět odehrál celé utkání. Jelikož se v řecké Superlize hraje nadstavba formátem doma –⁠ venku, zbývá do konce sezony ještě osm kol. Celku ze Soluně už se však boj o postup do Evropy téměř jistě týkat nebude, na čtvrtou příčku zajišťující předkolo EKL ztrácí propastných 16 bodů. 

Tabulka Superligy, skupina o titul
Tabulka Superligy, skupina o titulLivesport

Polsko

Naposledy se Martin Doležal (32) v základní sestavě Zaglebie objevil 4. listopadu, od té doby střídal lavičku s tribunou a na trávník naskakoval sporadicky. V páteční domácí předehrávce s Wartou Poznaň však v úvodní jedenáctce překvapivě figuroval, nicméně se, stejně jako nikdo ostatní na hřišti, gólově neprosadil a utkání skončilo 0:0. Někdejší útočník Olomouce či Jablonce příliš vidět nebyl, všehovšudy vyhrál osm soubojů, rozdal pět úspěšných přihrávek –⁠ a to bylo všechno. V kolonce střel mu poté, co byl v 69. minutě střídán, zůstala nula. Lubinský celek se sice díky získanému bodu vzdálil sestupovému pásmu na tři body, nicméně bude-li pokračovat v podobných výkonech a výsledcích, boji o záchranu se nevyhne.

To u Petra Schwarze (31) bylo důvodem dlouhé absence v sestavě Slasku zranění. Před reprezentační přestávkou se na hřiště vrátil, když odehrál posledních 10 minut zápasu se Stalem Mielec, a v sobotu už byl v základní sestavě. Utkání na hřišti Lechie Gdaňsk odehrál uprostřed zálohy celé, dostal se ke třem střelám a v největší šanci krátce před přestávkou pálil po přiklepnutí Cayetana Quintany z hranice šestnáctky nad bránu. Byť byli domácí zejména v první půli výrazně lepší a měli několik gólových šancí, nakonec se mohl radovat tým z Vratislavi. Patryk Szwedzik však samostatný únik v 88. minutě zakončil mizerně, slovenský brankář Dušan Kuciak jej vychytal, a i díky němu skončil duel bezbrankovou remízou.

Přes 28 tisíc diváků, 12 střel na bránu, čtyři góly a možná až nečekaně hladké vítězství domácích. Takový byl hit 26. kola Ekstraklasy a vlastně i celé sezony nejvyšší polské soutěže mezi Legií a Rakówem, který mohl mnohé napovědět o tom, kdo získá titul. Tým z Čenstochové by jej v případě vítězství měl na dosah, neboť by sobotnímu soupeři osm kol před koncem odskočil na rozdíl 12 bodů. Stal se však pravý opak, náskok se smrskl na šest bodů, na čemž měl podíl Tomáš Pekhart. V 15. minutě střílel po zpětné přihrávce z úrovně penalty, ovšem i za přispění zákroku protihráče trefil jen tyč. Následoval aut a po něm už český útočník skóroval.

A to způsobem, jaký je mu vlastní. Naskočil si na centr Ernesta Muciho a hlavou trkl míč pod břevno mimo dosah brankáře Vladana Kovačeviće. Domácí za další čtvrthodinu po signálu z rohového kopu navýšili vedení, a přestože Raków záhy snížil a po přestávce nebyl po kiksu domácích při rozehrávce daleko od vyrovnání, půl hodiny před koncem zápasu znovu odskočili na rozdíl dvou branek a vedení 3:1 udrželi do konce. Hosté zaznamenali první prohru od 3. září, naopak celek z polské metropole nenašel přemožitele už 16 zápasů, přičemž posledních pět vyhrál. Pekhart v sobotu vydržel na hřišti do 76. minuty, po návratu do Legie dal v osmi ligových zápasech čtyři góly, jeden přidal v domácím poháru.

Pekhartovy statistiky proti Rakówu
Pekhartovy statistiky proti RakówuOpta by Stats Perform / @LegiaWarszawa

Marek Hanousek (31) znovu odehrál celý zápas, jeho Widzew remizoval 1:1 na stadionu Cracovie. V její základní sestavě nescházel stoper David Jablonský (31), jenž na rozdíl od svého krajana nedohrál, v 68. minutě byl střídán. Někdejší záložník Plzně patřil k lepším hráčům svého celku. Ve 20. minutě vybojoval míč a Widzew šel do brejku, z této akce se ale gól ještě nepadl. Ty byly ve vyrovnaném utkání k vidění až v závěru: Krakovští šli do vedení v 81. minutě, hosté srovnali v nastavení z penalty. Oba týmy tak zůstaly na šestém, respektive sedmém místě tabulky a ve zbytku sezony už vlastně nemají o co hrát. Od pohárových příček jsou daleko a týkat by se jich neměl ani boj o záchranu.

Nehráli: Tomáš Petrášek (31), Raków, Martin Hašek (27), Wisla Plock, Jakub Jugas (30), Cracovia

Pozn.: Jagiellonia s Tomášem Přikrylem (30) a Michalem Sáčkem (26) dohrává zápas 26. kola v pondělí.

Tabulka Ekstraklasy
Tabulka EkstraklasyLivesport

Indonésie

Poprvé od 12. února a po pěti zápasech skóroval v dresu Persije Michael Krmenčík (30). V utkání s Persibem Bandug dal výsledku konečnou podobu 2:0, když si v 72. minutě na rohu malého vápna nikým nehlídaný naskočil na centr a hlavou jej poslal pod břevno. Duel přitom začal na střídačce, do hry se dostal až tři minuty před gólovým momentem. Kromě něj stihl ještě vyfasovat žlutou kartu. Ty má v aktuální sezoně už čtyři, gólů sedm a k nim jednu asistenci. Celý zápas odehrál i další bývalý slávista Ondřej Kúdela (36). Persija po solidní první polovině ročníku začala ztrácet, z posledních osmi klání čtyři prohrála a tři kola před koncem ztrácí ze třetího místa na lídra PSM Makassar nedostižných 15 bodů.     

Pořadí na čele Ligy 1
Pořadí na čele Ligy 1Livesport