Liverpool – Arsenal v číslech. V čem jsou Kanonýři silní a jak dlouho už nedal Jota gól?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Liverpool – Arsenal v číslech. V čem jsou Kanonýři silní a jak dlouho už nedal Jota gól?
Diogo Jota dal Arsenalu v osmi vzájemných zápasech sedm gólů.
Diogo Jota dal Arsenalu v osmi vzájemných zápasech sedm gólů.Profimedia
Londýnský Arsenal má po 19 letech na dosah titul. Jednou z posledních těžkých překážek je večerní duel v Liverpoolu, kde se mu však nevede. Prohrál tam šestkrát za sebou (při celkovém skóre 4:22). Naposledy se tam radoval z vítězství v září 2012, kdy u toho byl ještě jako hráč nynější trenér týmu Mikel Arteta (41). Co všechno odhalil pohled do statistik?

Vzájemná bilance v lize

Poprvé se oba kluby utkaly v roce 1893, víc zápasů v historii ligy odehrál Liverpool jen proti městskému rivalovi Evertonu. Arsenal patří v posledních letech k jeho nemilejším soupeřům, v Premier League nad ním zvítězil čtyřikrát v řadě se skóre 12:1. Až v této sezoně Arsenal strádání proti rivalovi ukončil.

Vzájemná bilance Liverpoolu a Arsenalu.
Vzájemná bilance Liverpoolu a Arsenalu.Livesport

Dlouhodobá forma

Liverpool

Po sedmibrankové kanonádě do sítě Manchesteru United nasbíral tři porážky a remízu. Pokud by vydržel na nynější osmé příčce, bude to vyrovnané historické minimum.

Arsenal

Posledních sedm ligových vystoupení = sedm výher! Kanonýři útočí na svůj první titul od roku 2004 a na druhý Manchester City mají komfortní náskok pěti bodů.

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport

Útok

Liverpool

V posledních třech ligových vystoupeních vstřelil pouhopouhý jeden gól. Týmu (a možná nejvíc Salahovi) chybí Sadio Mané, jenž před sezonou odešel do Bayernu.

Arsenal

Má ho druhý nejlepší v soutěži po Manchesteru City. Zvlášť silný je ve standardních situacích, z nichž nashromáždil v Anglii druhý nejvyšší počet gólů.

Obrana

Liverpool

Možná to podle celkových čísel nevypadá, nicméně Reds jsou dozadu druhým nejlepším týmem ligy v domácích zápasech. Aktuálně v ní na Anfieldu neinkasovali 446 minut.

Arsenal

V Premier League není tým, který by dostal méně gólů na hřištích soupeřů. Londýnský klub udržel ve 14 vystoupeních venku čisté konto celkem devětkrát!

Disciplína

Liverpool

Patří k těm úplně nejslušnějším týmům Premier League. A to ve všech ohledech – co do počtu vyloučení, žlutých karet, zaviněných penalt i faulů na zápas.

Arsenal

Tři roky byl v počtu vyloučení vždy první nebo druhý. Byl to velký problém. Nyní? Téměř se tomu nechce věřit, ovšem tým v této sezoně v lize ještě nedostal červenou kartu.

3 hráči ve formě

Liverpool

Mohamed Salah

Po slabším úvodu si zvykl na nové spoluhráče vepředu. A z posledních 10 gólů týmu v lize čtyři dal sám a na dva nahrál. Přesto bude mít zřejmě gólově nejméně vydařený rok u Reds.

Darwin Núñez

Uruguayský kanonýr je s osmi trefami druhým nejlepším střelcem týmu. Potenciál má však na víc – z celé Premier League má nejvyšší průměr střel na branku na zápas (2,2).

Cody Gakpo

Od lednového přestupu z Eindhovenu zvládl v 11 utkáních v nejvyšší soutěži čtyři góly, to je velice slušný úvod. Zvlášť, když je mu teprve 23 let…

Darwin Núñez míří na branku soupeře průměrně 2,2krát za zápas.
Darwin Núñez míří na branku soupeře průměrně 2,2krát za zápas.Livesport / @lfc

Arsenal

Leandro Trossard

Lednový nákup tohoto belgického křídelníka byl trefený jackpot. Během 13 zápasů (jen sedm v základní sestavě) v lize za nový klub nahrál na sedm gólů a jeden dal sám.

Gabriel Jesus

Po zranění kolene, jež si přivezl z mistrovství světa, se vrátil na trávník teprve v březnu. V minulém kole se poprvé objevil v základní sestavě a Leeds to odskákal dvěma góly.

Martin Ödegaard

Pořád si drží pozici nejlépe střílejícího záložníka anglické nejvyšší soutěže, na kontě už má 10 zásahů. Navíc je hodně platný v aktivním bránění, v útočné třetině získá spoustu míčů.

Z databanky Livesportu

Roberto Firmino sice nedostává v útoku Liverpoolu příliš prostoru, to by se proti Arsenalu mělo změnit. Leccos indikuje i jeho zařazení do základní sestavy v minulém kole proti Chelsea. Pokud totiž někdo na Kanonýry umí, je to tenhle Brazilec. Ve 14 zápasech v lize jim nasázel 10 branek a je proti nim nejúspěšnějším střelcem v historii klubu.

Nemoc připravila Bukaya Saku v minulém kole o mimořádnou sérii. Útočník Arsenalu zmeškal předzápasový trénink a po 485 dnech (poprvé od prosince 2021) chyběl v lize v základní sestavě Arsenalu. Nicméně na hřiště přišel jako náhradník a prodloužil ještě delší šňůru. Od 2. května 2021 totiž nevynechal v lize jediný zápas, dohromady už to dělá 71 utkání.

Diogo Jota má na Arsenal také spadeno, v osmi vzájemných duelech mu nastřílel sedm branek a možná bude spoléhat na to, že se mu proti oblíbenému soupeři povede ukončit gólový půst. Ten totiž trvá už téměř rok! Jota se v této sezoně Premier League zmohl za 609 minut na pouhé tři střely na branku! Naposledy do ní poslal míč loni 10. dubna proti Manchesteru City.

Více o zápasu Liverpool – Arsenal