Manchester City – Arsenal: Poslední tři bitvy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Man. City – Arsenal. Poslední tři bitvy: Nejhorší pasáž v sezoně i královnin odkaz
Eling Haaland se raduje z gólu v minulém utkání proti Arsenalu.
Eling Haaland se raduje z gólu v minulém utkání proti Arsenalu.Profimedia
Ve středu na sebe potřetí během necelých tří měsíců narazí dva rivalové v souboji o letošní mistrovský titul v Premier League. Hráči Manchesteru City půjdou do přímého duelu o trofej proti Arsenalu s vědomím, že svého soupeře v obou zápasech zdolali. Jaká byla minulá tři vzájemná utkání?

1. ledna 2022, Arsenal – Man. City 1:2

Červené karty: 1:0.

Razítko na dominanci Sky Blues v ligových duelech proti Arsenalu. Tohle byla už jejich 10. výhra v řadě, přičemž pouze ve třech duelech se londýnský celek zmohl na gól. Celkové skóre z těchto utkání: 3:26! Rozeklané nůžky z úvodu sezony se už však sevřely. City sice pořád vedli (toto bylo jejich 11. vítězství za sebou), Gunners se vyšplhali na čtvrté místo tabulky. A dokonce sahali po bodu. Jenže v 93. minutě je umlčel Španěl Rodri

Poražení se po zápase zlobili na rozhodčího, který jim na začátku upřel penaltu, naopak soupeři ji udělil za ochotný pád k zemi. Spílat ovšem mohli i svému obránci Gabrielovi, jenž krátce po vyrovnání nasbíral během dvou minut dvě žluté karty a byl vyloučen. Jednalo se o jubilejní 100. červenou kartu pro tým v historii ligy, nikdo jich neinkasoval víc.

27. ledna 2023, Man. City – Arsenal 1:0

Nebezpečné útoky: 27:43.

Oba protivníci si ve 4. kole FA Cupu střihli generálku na daleko prestižnější souboj a radovali se opět svěřenci Pepa Guardioly. Třebaže nebyli tentokrát tolik dominantní a v držení míče a počtu přihrávek se jim soupeř vyrovnal. Oba trenéři přitom k duelu volili jiný přístup. Zatímco domácí nastoupili v plné síle, lodivod Arsenalu Mikel Arteta dal jasně najevo, kde má priority. A nechal odpočívat řadu stabilních opor v čele s Martinellim či Odegaardem

City nakonec v poněkud opatrném střetnutí dosáhli na svém stadionu sedmé výhry nad Arsenalem v řadě. Po hodině hry jí jediným gólem zápasu zařídil nizozemský stoper Aké, jenž se prosadil zblízka citovou střelou k tyči. Pro londýnský klub to byla první prohra od listopadu. Předznamenala jeho dosud nejhorší pasáž sezony (tři prohry ve čtyřech utkáních). 

15. února 2023, Arsenal – Man. City 1:3

Držení míče: 64 % : 36 %.

Původně se měl duel hrát v říjnu, jenže po zářijovém úmrtí královny Alžběty II. a odložení Evropské ligy musel Arsenal v tomto termínu nastoupit proti Eindhovenu. Což se pro něj ukázalo jako nevýhoda. Zatímco v původním datu měl formu a na kontě sedm výher v řadě ve všech soutěžích, na přelomu ledna a února na něj přišel útlum. Po prohře se City v poháru nechal v lize všechny body na půdě Evertonu, o další dva pak přišel doma remízou s Brentfordem.

Načež následovala tato porážka. Vítězové se vyhoupli do čela ligové tabulky, ovšem trenér Arsenalu Mikel Arteta zůstal nad věcí. Prohlásil, že po výkonu svého týmu v titul věří ještě víc než před zápasem. V jednu chvíli se nicméně dostal do potyčky se soupeřovou oporou De Bruynem, jemuž nechtěl vydat míč zatoulaný k lavičkám náhradníků a belgický záložník do něj strčil.

Tabulka Premier League.
Tabulka Premier League.Livesport