Události Premier League: Falešný únik Arsenalu, pokoření sobci a Smithova liščí stezka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Premier League: Falešný únik Arsenalu, pokoření sobci a Smithova liščí stezka
Svěřenci Mikela Artety se pod vidinou zisku prvního titulu od roku 2004 nevyvarovali nečekané ztrátě.
Svěřenci Mikela Artety se pod vidinou zisku prvního titulu od roku 2004 nevyvarovali nečekané ztrátě.AFP
Fotbalisté Arsenalu ukázali, že duel prvního s posledním nemusí vždy končit výhrou favorita. Newcastle pokračoval ve svých famózních výkonech a po demolici Tottenhamu už se zařadil na třetí místo za dvojici bojující o triumf v lize. Čtvrtý Manchester United však zaostává jen o skóre, navíc má o zápas méně.

Jediné štěstí Arsenalu bylo o víkendu v tom, že jeho soupeř v bitvě o titul v lize nenastoupil, neboť se věnoval semifinále FA Cupu. Gunners tak opticky zvýšili svůj náskok v tabulce na pět bodů, i když kdekdo tuší, že spíš dva body ztratili. Útočník Gabriel Jesus je však přesvědčen o tom, že Arsenal je na středeční "finále" připraven.

Každopádně domácí nečekaná remíza 3:3 se Southamptonem jeho týmu výrazně zkomplikovala cestu za mistrovským pohárem. Svěřenci Mikela Artety měli v hlavě spíš středeční zápas proti City, jenže v duelu prvního s posledním je o záchranu usilující hosté ztrestali. Gunners s tímto soupeřem potřetí za sebou remizovali a nakonec byli rádi za bod, neboť ještě v 88. minutě prohrávali 1:3. Byla to třetí remíza Arsenalu po sobě.

Statistiky utkání Arsenal – Southampton 3:3

Tottenham ve zmatku

V St. James Parku uběhlo pouhých 21 minut a sklíčení fanoušci Tottenhamu už proudili k východům poté, co sledovali, jak jejich trápící se miláčky rozcupoval Newcastle. Přitom se na Tyneside vydali s nadějí na vítězství, které by jejich tým katapultovalo zpět do boje o postup do Ligy mistrů. Místo toho je na dlouhé cestě domů přepadly skličující myšlenky na to, že Tottenham si jednak milionářskou soutěž v příští sezoně nezahraje, a co hůř, že čelí nejisté budoucnosti i mimo hřiště.

Debakl 1:6 je vrcholem krize, v níž se už předtím objevily drsné výroky odcházejícího trenéra Antonia Conteho. Ital v nich své bývalé svěřence označil za sobce a kritizoval kroky klubu, jenž od roku 2008 nezískal žádnou velkou trofej.

Tabulka Premier League.
Tabulka Premier League.Livesport

Tottenham nyní ztrácí na čtvrtý Manchester United šest bodů, přičemž má odehráno o dva zápasy víc než Ten Hagův tým. K tomu, aby se Spurs dostali mezi nejlepší čtyři, tak bude potřeba spíš zázrak. Zvlášť, když se není o co opřít, jejich prozatímní trenér Cristian Stellini označil prvních 25 minut v Newcastlu za nejhorších, jaké kdy viděl...

Statistiky utkání Newcastle – Tottenham 6:1

Boj o sestup se vyostřuje

Leicester a West Ham si připsaly cenná vítězství, která posílila jejich snahu o přežití, a v sestupovém pásmu tak zůstaly Southampton, Nottingham Forest a Everton. Timothy Castagne svým prvním gólem od srpna zajistil Leicesteru cenné vítězství 2:1 nad Wolves a "Lišky" tak vyklouzly ze spodní trojice. 

Jejich první vítězství po 10 ligových zápasech bylo premiérovým ziskem tří bodů pro Deana Smithe, jenž před 11 dny nahradil propuštěného Brendana Rodgerse. Teď však Leicester čekají snad ještě důležitejší záchranářské duely – v úterý cestuje do Leedsu a příští pondělí hostí Everton.

West Ham se díky čtyřem trefám do sítě Bournemouthu dostal o šest bodů nad sestupové pásmo. Pro "Kladiváře" to bylo nejvyšší vítězství venku na hřišti soupeře po téměř roce (4:0 v Norwichi v květnu 2022) a zároveň se stalo poprvé v sezoně, že se trefili v úvodní čtvrthodině. Z týmů přímo ohrožených pádem do druhé nejvyšší soutěže nebodoval jen předposlední Nottingham, i když v Liverpoolu podlehl až po velkém boji 2:3.

Hráč kola

Hlavně díky Bukayo Sakovi zachránil Arsenal doma se Southamptonem aspoň remízu. Útočník první trefu svého týmu připravil pro Martinelliho, druhou zařídil v poslední minutě základní hrací době vyrovnání. Saka přitom není žádný střelec, v sezoně má na kontě 13 branek, což je jeho maximum v kariéře. S 11 asistencemi mu však patří v lize druhé místo hned za Belgičanem De Bruynem ze City (15 gólových přihrávek).

Gól kola

Když anglická liga, tak parádní "angličan". Na svědomí jej má Harry Wilson z Fulhamu. Velšský záložník jím nasměroval svůj tým k vítězství nad Leedsem a posílil tak naděje na účast v příštím ročníku evropských pohárů. Wilson byl v minulé sezoně klíčovým hráčem při postupu týmu mezi elitu (10 gólů a 19 asistencí), ovšem letos dlouhých 20 zápasů střelecky mlčel. Promluvil až v minulém kole proti Evertonu a teď na to navázal další trefou.