Norský démon Haaland překonal gólový rekord. Výjimečný večer, nevím, co říct, rozplýval se

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Norský démon Haaland překonal gólový rekord. Výjimečný večer, nevím, co říct, rozplýval se
Haaland slaví překonání rekordu Premier League.
Haaland slaví překonání rekordu Premier League.Reuters
Další rekord je překonán. Tentokrát jde o počet gólů v anglické Premier League. Erling Haaland (22) z Manchesteru City pokračuje ve svém neuvěřitelném tažení a po krásném lobu do sítě West Hamu United má na svém kontě v první sezoně v Anglii už 35 branek.

Norský gólový démon Haaland (22) se v 70. minutě utkání Manchesteru City s West Hamem prosadil po přihrávce Jacka Grealishe a na dělené druhé místo odsunul Alana Shearera a Andyho Cola, kteří dokázali dát v jedné sezoně 34 branek.

"Je to výjimečný večer a výjimečný okamžik. Jsem opravdu šťastný a hrdý. Nevím, co víc říct," vyprávěl Haaland v pozápasovém rozhovoru pro Sky Sports. "Samozřejmě jsme o tom rekordu věděl, ale nebylo to snadné. Snažili jsme si vytvářet šance, ale oni chtěli jen bránit. V prvním poločase jsme se trápili, ale nakonec naše chvíle přišly."

Utkání Manchester City – West Ham 3:0

Po zápase vytvořili hráči Manchesteru City pro Haalanda špalír. Kanonýrův otec Alfie Haaland, někdejší hráč i kapitán týmu, sledoval zápas v jedné z lóží s širokým úsměvem a přijímal gratulace. "Tu čestnou stráž od spoluhráčů si zasloužil. Ale zaslouží si ji celý tým, protože ani on by to bez týmu nedokázal. Ale je to výjimečný útočník," přitakal manažer Pep Guardiola.

"Máme z něj velkou radost. Nejen já, že s ním mohu pracovat jako trenér. Myslím, že všichni jsou šťastní, že ho tu máme. Když je nějaká zvláštní příležitost, tak musíme ukázat, jak je výjimečný. Dnes se to stalo, překonal Andyho Colea a Alana Shearera, dva neuvěřitelné a výjimečné útočníky." Je nutné zmínit, že Shearer i Cole měli na dosažení rekordu 42 zápasů, zatímco Haaland stihl 35 gólů během 33 utkání. 

Má víc gólů než celé týmy

Sám Haaland dal v aktuální sezoně zatím víc gólů než týmy Chelsea (31), Nottingham (30), Wolves (29), Southampton (28) a Everton (27).

Také Haaland si bral slovo a v šatně promluvil k týmu. "Nevím, co víc říct, ale moc vám děkuji, kluci," řekl. Pochválil také spoluhráče Grealishe za jeho nahrávku. "Před zápasem jsme spolu s Jackem mluvili a říkal mi, že by rád měl asistenci u toho rekordního gólu. Byl to perfektní pas, trochu to odskočilo a napadlo mě to podkopnout," popisoval geniální zakončení, při kterém brankáře Lukasze Fabianskeho překonal efektním lobem.  

Haaland, kterému je teprve 22 let a hraje svou první sezonu v Premier League, má na vylepšení rekordu ještě pět zápasů.

Rekordní statistiky drží i v Lize mistrů, kde mu stačilo pouhých 27 zápasů k dosažení 35 gólů. Na 30 branek dosáhl jako nejmladší, francouzského útočníka Kyliana Mbappého překonal o 116 dní.

Haaland je také teprve třetím hráčem v historii, který vstřelil pět gólů v jednom zápase Ligy mistrů, povedlo se mu to 14. března, když Manchester City porazil v osmifinále soutěže RB Lipsko poměrem 7:0.

Minulý týden se také stal prvním hráčem nejvyšší anglické od roku 1931, který vstřelil 50 gólů napříč všemi soutěžemi. Tehdy se to podařilo Tomu Waringovi z Aston Villy. Ještě jeden historický rekord na Haalanda možná čeká. Dixie Dean z Evertonu dal v sezoně 1927-28 celkem 63 gólů, z toho 60 v tehdejší First Division.