Překvapení víkendu podle dat: Fulham, Bochum a Alavés mají na to, aby zaskočily bookmakery

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení víkendu podle dat: Fulham, Bochum a Alavés mají na to, aby zaskočily bookmakery

Bochum s Unionem neprohrála minulé tři vzájemné duely.
Bochum s Unionem neprohrála minulé tři vzájemné duely.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Livesport Zprávy proto vždy v pátek přinášejí ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Brentford – Fulham, sobota 16:00

Brentfordu se navzdory týden staré prohře na hřišti Evertonu podařilo potřetí za sebou obhájit ligovou příslušnost, i když tentokrát nešlo o nic jednoduchého. Tým okolo oblíbeného kouče Thomase Franka kosilo jedno zranění defenzivních opor za druhým, což se výrazně projevilo také na počtu inkasovaných branek. Po odečtení penaltových zásahů jich bylo průměrně 1,66 na zápas. Hůř už si v tomto ukazateli vedou pouze nováčci Sheffield United, Luton a Burnley.

Ačkoliv bude tým v samotném závěru sezony výrazně profitovat z návratu stopera Ethana Pinnocka a defenzivního záložníka Christiana Norgaarda, stále platí, že londýnský souboj s Fulhamem nemá jasného favorita. Co do kvality vytvořených i povolených střeleckých příležitostí jsou na tom oba týmy velmi podobně a ve vzorku utkání letošního kalendářního roku si měly připsat shodný bodový zisk.

Zatímco proti dobře bránícím Toffees se Brentford příliš neprosazoval, sobotní duel by měl být výrazně ofenzivnější. Oba soupeři umějí ze svých nízkých bloků vyrážet do nebezpečných brejků, ovšem zároveň dokážou předvést také pěkné kombinace v postupném útoku. A protože jsou domácí hodně aktivní při presinku i rychlém napadání po ztrátě míče, možná se koučovi Marku Silvovi podaří identifikovat, jak tenhle taktický záměr využít ke svému prospěchu. 

Oba celky se v právě probíhající sezoně vyznačují také velmi dobře zvládnutými ofenzivními standardkami. Zatímco ale Brentford dovádí k dokonalosti i jejich bránění, Fulham svým soupeřům z těchto situací často dovolí nebezpečné šance. Silnou zbraní hostů bude každopádně skvěle hrající Brazilec Rodrigo Muniz.

Autor devíti ligových tref si udržuje skvělý průměr 0,49 očekávaných branek a takřka čtyř střeleckých pokusů na zápas. Častá střelba by se měla Fulhamu vyplatit už jen proto, že brankář Mark Flekken patří podle modelů hodnotících kvalitu chytání mezi nejhorší gólmany Premier League.

Union Berlín – Bochum, neděle 15:30

Takřka dokonalá definice zápasu o šest bodů. Čtrnáctý Union a patnáctá Bochum mají na svém kontě tři kola před koncem Bundesligy totožný bodový zisk, přičemž rozdíl ve skóre má tým z Berlína lepší pouze o jednu jedinou branku. Na Mohuč, která hraje v dobré pohodě a aktuálně drží pozici znamenající účast v baráži o udržení, mají oba celky pouze dvoubodový náskok. Emoce tedy utkání chybět rozhodně nebudou.

Zatímco Union si v posledních pěti duelech připsal jen dva body, Bochum nakopl nedávný příchod nového trenéra Heika Butschera, který povýšil teprve v polovině dubna z pozice trenéra tamní devatenáctky. A překvapivý krok se zatím vyplácí. Tým od té doby sehrál vyrovnaná utkání s Heidenheimem a Wolfsburgem, načež v atraktivním duelu přestřílel devátý Hoffenheim. Suma sumárum čtyři cenné body a podstatně radostnější vyhlídky.

Oba týmy se z hlediska svých výkonů mají nacházet ve vyšších patrech tabulky. Aktuálně se jejich bilance zastavila na 30 bodech, podle matematických modelů by jich ovšem měly mít na svém kontě shodně o osm víc. V obou případech je hlavním důvodem střelecká nemohoucnost jejich hráčů – za svými očekávanými brankami zaostává Union o 14 zásahů a Bochum o 13.

Analýza skutečných důvodů opravdu vysokého počtu neproměněných šancí je výrazně nad rámec tohoto článku, jisté je však to, že minimálně jeden z týmů by mohla nízká produktivita nakonec pořádně mrzet. Ačkoli je Union o víkendu jasným favoritem sázkových kanceláří, podle všeho se bude jednat o přinejmenším vyrovnanou záležitost. Mimochodem, v prvním utkání si Bochum vytvořila jasnou územní převahu i výrazně lepší šance a zvítězila jednoznačně 3:0.

Valencie – Alavés, neděle 18:30

Pět kol před koncem LaLigy se domácí Valencie nachází přesně na pomezí pohárových pozic, přičemž rozhodně není nic ztraceno, neboť na sedmý Betis aktuálně ztrácí jen dva body. Právě s týmem ze Sevilly prohráli "netopýři" před dvěma týdny, načež odevzdali všechny tři body také Barceloně a podle bookmakerů se vrátí znovu na vítěznou vlnu proti dvanáctému Alavésu.

Tak jednoduché to však nebude. Proti Barceloně viděl červenou kartu brankář a jedna z největších opor týmu Giorgi Mamardašvili. Gruzínský reprezentant patří mezi nejlépe chytající brankáře španělské ligy a v metrice, která ukazuje, kolika gólům svými zákroky zabránil, se pohybuje na podobné úrovni jako Andrij Lunin z Realu Madrid, Rui Silva z Betisu nebo veterán Guaita hájící barvy Celty Vigo. Navrch je pak třeba připočíst také zranění obou krajních beků Gayi a Foulquiera.

Výkonnostně na tom navíc Valencie není aktuálně vůbec dobře. V letošním kalendářním roce, tedy v posledních 15 zápasech, si dokonce měla připsat druhý nejmenší počet bodů mezi všemi ligovými týmy. Kamenem úrazu je především nefungující útok, jenž si v tomto období připsal jen průměrně 0,78 branky na zápas. Alavés má navíc velmi slušně fungující obranu. Minimálně remíza v tomto duelu by proto nebyla velkým překvapením.