Tottenham hledá náhradu za Conteho aneb 5 hlavních kandidátů na jeho místo

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Tottenham hledá náhradu za Conteho aneb 5 hlavních kandidátů na jeho místo
Mauricio Pochettino je velkým adeptem na uvolněné místo trenéra v Tottenhamu.
Mauricio Pochettino je velkým adeptem na uvolněné místo trenéra v Tottenhamu.Profimedia
Éra Antonia Conteho (53) v pozici trenéra Tottenhamu skončila – bez trofeje – po šestnácti měsících, zbytek sezony má dotrénovat Christian Stellini (48). Pro fandy Spurs je ale mnohem zásadnější otázkou, kdo bude vést jejich celek v dalším ročníku? Livesport vybral pět nejpravděpodobnějších kandidátů.

Mauricio Pochettino

První jméno na seznamu většiny fanoušků Spurs. Argentinec dovedl klub během svého minulého působení ke dvěma nejvyšším umístěním v historii Premier League a též do finále Ligy mistrů, přičemž sehrál zásadní roli ve zvýšení konkurenceschopnosti Tottenhamu, a to vše se vzrušujícím ofenzivním fotbalem.

Před čtyřmi lety ale jeho kouzlo vyprchalo a byl nahrazen Josém Mourinhem. Pochettino si v mezičase vyzkoušel francouzskou ligu a kočírování superhvězd v PSG, kde vyhrál Ligue 1 a Coupe de France, odtamtud byl ale po loňské sezoně vyhozen a od té doby čeká na ideální nabídku. Zdroje jemu blízké přitom naznačují, že Pochettino cítí, že má v Tottenhamu "nedokončenou práci". Navíc stále bydlí nedaleko tréninkového hřiště Tottenhamu v severním Londýně. Kandidát číslo jedna.

Tabulka Premier League.
Tabulka Premier League.Livesport

Julian Nagelsmann

Je známo, že předseda představenstva klubu Daniel Levy je velkým obdivovatelem mladého německého trenéra a už dříve zvažoval, že se ho po Pochettinově odchodu pokusí z místa jeho tehdejšího působiště (RB Lipsko) získat. Shodou okolností je Nagelsmann velmi čerstvě volný, pětatřicetiletého trenéra minulý týden propustil Bayern Mnichov.

 

Přes nízký věk má Nagelsmann za sebou řadu úspěchů. V Lipsku dovedl klub do semifinále Ligy mistrů a několikrát se umístil v první čtyřce Bundesligy, před svým vyhazovem z Bayernu získal v sezoně 2021/22 jeden bundesligový titul a dva německé superpoháry. Rozhodně je to někdo, s kým chce vedení Spurs mluvit. Nagelsmann sám by mohl vidět přesun do Premier League jako ideální cestu pro obnovení své nyní mírně pošramocené pověsti.

Roberto De Zerbi

Šéf Brightonu v této sezoně převzal vedení po Grahamu Potterovi a po pomalém rozjezdu a jisté adaptaci na Anglii dovedl Seagulls do semifinále FA Cupu a k aktuálně velmi pěknému sedmému místu v lize. To mimo jiné znamená, že Brighton v podstatě tlačí právě na Spurs. Na jeho pozici zajišťující Ligu mistrů má sice sedm bodů ztrátu, ale též tři zápasy k dobru.

Italský trenér je velmi kladně hodnocen, proti jeho přesunu do severního Londýna nicméně hovoří skutečnost, že ve své současné funkci je teprve šest měsíců a Levy může považovat Potterovy výsledky v Chelsea od doby, kdy opustil skvěle vybudovaný Brighton, za varovné znamení. Druhá věc pak je, zda by De Zerbi měl vůbec zájem opustit svůj současný projekt a ke Spurs odejít...

Paulo Fonseca

Fonseca je oblíbencem výkonného ředitele Fabia Paraticiho a v minulosti už byl angažmá v Tottenhamu blízko. Po Mourinhově vyhazovu byl zařazen do užšího výběru uchazečů, nicméně klub nakonec oznámil, že se šéfem stane Nuno Espirito Santo.

Portugalský trenér Fonseca není anglickým fanouškům příliš znám, ale s francouzským Lille se mu solidně daří. Klub překračuje předsezonní očekávání a v současné době se nachází na šestém místě, z něhož usiluje o postup do evropských pohárů. Fonseca je v tomto kvintetu outsider, nicméně Paratici je v Tottenhamu notoricky známý jako rozhodující činitel s pevnou vůlí a tentokrát by mohl přitlačit na pilu, aby získal svého člověka.

Luis Enrique

Enrique je bez práce od chvíle, kdy po mistrovství světa opustil roli manažera španělské reprezentace. Má prý zájem se vrátit do klubového fotbalu a údajně by též rád otestoval své schopnosti v Premier League. Bývalý šéf AS Řím a Barcelony si ve svých předchozích funkcích užil úspěšná období a byl chválen za atraktivní, přímočarý a vzrušující fotbal, zejména pokud jde o rychlé protiútoky a přechod z obrany do útoku.

Jeho styl by mohl dobře vyhovovat hráčům jako je Son nebo Kulusevski a mohl by též imponovat fandům Spurs. Enrique byl navíc velmi úspěšný i ve sbírání trofejí, když jich během svého působení na Camp Nou získal hned devět z třinácti možných. Kromě triumfu v mistrovství světa klubů dokázal ovládnout i Ligu mistrů a dvakrát La Ligu. Mohl by mít Levy u Enriqueho šanci?

Aktuální forma Tottenhamu.
Aktuální forma Tottenhamu.Livesport