Události Premier League: Leeds potřebuje zázrak, Arsenal daroval titul na zlatém podnose

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Premier League: Leeds potřebuje zázrak, Arsenal daroval titul na zlatém podnose
Robin Koch z Leedsu ví, že jeho klub na tom není dobře.
Robin Koch z Leedsu ví, že jeho klub na tom není dobře.AFP
Premier League už zná svého šampiona pro tento rok. Stal se jím Manchester City. Hráči bohatého klubu navíc nemuseli tento víkend ani kopnout do míče, aby se stali mistrem Anglie, protože Arsenal prohrál na hřišti Nottinghamu Forest 0:1. Opačné potíže má po další porážce, tentokrát s West Hamem, tým Leedsu.

Titul na zlatém podnose

Tvrzení, že City je pravděpodobně nejlepším týmem, jaký kdy anglický fotbal viděl, je podpořeno třetím titulem v řadě a aktuálně pátým za posledních šest sezon. Svěřenci trenéra Pepa Guardioly mohou v červnu zkompletovat treble, a to díky možným výhrám ve finále FA Cupu a Ligy mistrů.

Navíc se na obojí mohou soustředit, bitvu o titul jim prohra Arsenalu 0:1 hodně usnadnila. Gunners vyhráli jen dva z posledních osmi zápasů a projevila se jejich nezkušenost i nedostatek hráčů.

Trenér Mikel Arteta během utkání proti Nottinghamu.
Trenér Mikel Arteta během utkání proti Nottinghamu.AFP

Pokud chce Arsenal navázat na první umístění v TOP čtyřce po sedmi sezonách, čeká vedení klubu celkem náročné léto.

"V hlavách jsme si věřili, že to můžeme dotáhnout až do konce a ligu vyhrát, ale to se nám nepodařilo," popisoval trenér Arsenalu Mikel Arteta. "Teď se nad vším musíme zamyslet, udělat další správná rozhodnutí a každým dnem se na výhru připravovat," dodal.

Příliš pozdě pro Liverpool

Sedmizápasová vítězná série dala Liverpoolu naději, že se mu podaří zamaskovat mizerný ročník a proklouznout mezi nejlepší čtveřici. Ale to vše vzalo za své s nedělní remízou 1:1 proti Aston Ville, která také hraje o pohárovou Evropu.

Svěřenci Jürgena Kloppa po většinu sezony měli mizerně fungující střed pole a děravou obranu. "Myslím, že celá sezona spíš směřovala k tomu, že si vybojujeme Evropskou ligu než Ligu mistrů. Příliš dlouho jsme nebyli dostatečně dobří a nebylo to zkrátka ono," přiznal Klopp.

Jürgen Klopp sleduje utkání proti Aston Ville.
Jürgen Klopp sleduje utkání proti Aston Ville.AFP

Postup do Ligy mistrů už si v pondělí díky remíze 0:0 proti Leicesteru po dvaceti letech zajistil tým Newcastlu. Manchester United chyběl v nejlepší evropské klubové soutěži pouze sezonu, ale návrat do Ligy mistrů, který doplňuje únorový zisk Ligového poháru a finále FA Cupu, je pro trenéra Erika ten Haga vynikajícím začátkem na Old Trafford.

Modlitby trápícího se Leedsu nevyslyšeny

Leeds je ponechán svému osudu a po dalším bídném výkonu, tentokrát po prohře 1:3 s West Hamem, může tak akorát čekat na zázrak. V posledním venkovním zápase sezony se část fanoušků Leedsu převlékla za jeptišky – další skupina byla oblečena do košil, kravat a masek s tváří trenéra týmu Sama Allardyce.

Tabulka Premier League.
Tabulka Premier League.Livesport

Kostýmy jako z maškarního dodaly smuteční scéně při závěrečném hvizdu surrealistický nádech. Allardyce a jeho soubor museli přijmout porážku, která je zanechala jen dva body od bezpečné zóny. A to s jediným utkáním před sebou.

A nic nemá ve svých rukou, pokud Everton v posledním zápase sezony porazí Bournemouth, Leeds poprvé od roku 2020 spadne o patro níž. Sedmnáctému Evertonu k záchraně může stačit i bod, pokud Leeds neporazí Tottenham na Elland Road o tři góly.

Leeds se za podobných okolností vyhnul sestupu v posledním zápase minulé sezony 2021/22, ale na základě výkonu proti West Hamu bude klub potřebovat boží zásah, aby se mu podařil další velký únik.

Hráč kola

Další fantastický zápas v neděli prožil teprve osmnáctiletý mladík Evan Ferguson, který Brightonu pomohl dvěma góly k výhře 3:1 nad Southamptonem. Zmíněné vítězství Rackům zajistilo historicky první účast v evropských pohárech.

Talentovaný útočník Brightonu vstřelil obě branky už v prvním poločase. Nejprve se trefil ve 29. minutě po přihrávce Mac Allistera, načež o 11 minut později přidal i druhý zásah – tentokrát po přihrávce Mitomy. Vzhledem k jeho věku a produktivitě by o něj mohl být v letním přestupovém období velký zájem.

Gól kola

Fanoušci Tottenhamu zažívají hořký konec letošního ročníku Premier League. V posledních sedmi duelech dokázali Spurs vyhrát pouze jednou a nic na tom nezměnil ani sobotní duel s Brentfordem, který na domácí půdě prohráli 1:3.

O jediný zásah Tottenhamu se v 8. minutě postaral Harry Kane svým 28. gólem v sezoně – a tahle trefa stála za to. Spurs si vybojovali výhodu standardní situace zhruba 30 metrů od brány, kterou hájil David Raya. Exekuce přímého kopu se ujal Dejan Kulusevski, jenž však nevystřelil, ale jen posunul míč směrem ke Kaneovi a ten vyslal na bránu Brentfordu nechytatelnou ránu do pravého horního rohu. 

Bohužel pro fanoušky Tottenhamu to však byla jediná gólová trefa, která na body nestačila, což znamená, že londýnský klub vypadl z pozic zajišťujících evropské poháry.