Události Premier League: Útok Arsenalu na titul se zkomplikoval, špatná nálada v Chelsea

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události Premier League: Útok Arsenalu na titul se zkomplikoval, špatná nálada v Chelsea

Arsenal byl nakonec Aaronu Ramsdaleovi vděčný za to, že z Merseyside odjel s bodem.
Arsenal byl nakonec Aaronu Ramsdaleovi vděčný za to, že z Merseyside odjel s bodem.AFP
Arsenal na cestě za titulem v Premier League ve 30. kole klopýtl, proti Liverpoolu v neděli urval jen dramatickou remízu 2:2. Návrat trenéra Franka Lamparda (44) do Chelsea se nevydařil, zato Manchester United si i přes zranění Marcuse Rashforda (25) upevnil pozici v první čtyřce. Co všechno se tedy v prestižní soutěži dělo?

Arsenal nezvládl tlak

Po sérii sedmi po sobě jdoucích ligových výher se Arsenal nakonec prohnul pod tlakem vyvolaným sobotní výhrou Manchesteru City 4:1 v Southamptonu. Zdálo se sice, že Gunners na Anfieldu směřují k rozhodujícímu vítězství, když Gabriel Martinelli a Gabriel Jesus během půl hodiny zvýšili na 2:0. Nakonec byl ale Arsenal vděčný Aaronu Ramsdaleovi za to, že z Merseyside odjížděl s bodem. 

Přestože se Reds v této sezoně trápí, prohráli doma zatím jen jeden ligový zápas a i v něděli se v napínavém střetnutí vrátili do zápasu. Gólman Gunners pak v závěrečných fázích duelu předvedl úžasné zákroky, kterými zrušil pokusy Mohameda Salaha, Darwina Núněze a Ibrahima Konateho.

Jürgen Klopp a Mikel Arteta
Jürgen Klopp a Mikel ArtetaLivesport

Dva ztracené body by se mohly ukázat jako rozhodující v boji o titul, protože City se v pravý čas dostalo do nejlepší formy. Na rozdíl od hráčů Mikela Artety jsou svěřenci Pepa Guardioly po čtyřnásobném zvednutí trofeje v posledních pěti letech slušně ostřílení. I přes šestibodovou ztrátu nyní Citizens vědí, že pokud vyhrají zbývajících devět zápasů, titul téměř jistě obhájí.

Chelsea při Lampardově návratu prohrála

Stejně jako před ním Thomas Tuchel a Graham Potter, i Frank Lampard rychle zjistil, že problémy Chelsea jsou zakořeněné hluboko a nelze je vymazat ze dne na den. Lampard se vrátil na Stamford Bridge jako třetí trenér v tomto ročníku poté, co souhlasil, že do konce sezony nahradí propuštěného Pottera.

Návrat klubové legendy po vyhazovu z Chelsea v lednu 2021 a následném propuštění z Evertonu na začátku této sezony však k oživení příliš nepřispěl, protože gól Matheuse Nunese z prvního poločasu odsoudil Blues k sobotní porážce 0:1 na Molineux. Navzdory tomu, že Chelsea v této sezoně utratila více než 500 milionů liber za posily, zůstává před středečním utkáním čtvrtfinále Ligy mistrů na půdě Realu Madrid na chmurném 11. místě.

Frank Lampard musel při návratu přihlížet prohře.
Frank Lampard musel při návratu přihlížet prohře.Livesport

Kdyby se Lampardovi podařilo proti Bílému baletu dosáhnout překvapivého vítězství, mohl by alespoň dát zapomenout na nevydařený sobotní zápas, ve kterém Chelsea proti Wolves nečekaně prohrála 0:1.

Záložník Conor Gallagher shrnul bídnou náladu v táboře Chelsea: "Nemůžeme si příliš stěžovat. Jsme zklamaní a naštvaní, protože jsme to moc chtěli. V současné době to prostě neklape. Je spousta oblastí, které můžeme zlepšit a dělat lépe. Musíme se podívat sami na sebe, individuálně i kolektivně. V ten den jsme toho neudělali dost."

Manchester United ukázal sílu

Harry Maguire věří, že Manchesteru United se může dařit i bez Marcuse Rashforda. Ten si ke konci sobotního zápasu proti Evertonu na Old Trafford natáhl tříslo a šéf United Erik ten Hag přiznal, že zranění nevypadalo dobře.

United jsou jen tři body před pátým Tottenhamem v souboji o kvalifikaci pro příští sezonu Ligy mistrů a trvalá absence Rashforda by ho bolela. Obránce Manchesteru Maguire je však přesvědčen, že posílený tým se s problémem dokáže vypořádat, zatímco se bude hrát o umístění v první čtyřce a bojovat v FA Cupu a Evropské lize.

Tabulka Premier League.
Tabulka Premier League.Livesport

Do sestavy se vrací po suspendaci Casemiro a Christian EriksenAnthonym Martialem jsou zpět v plné kondici. "Ve stejných jedenácti hráčích nikdy nebudeme úspěšní. Hrajeme ve všech soutěžích, k tomu je jich potřeba víc. Mít zpět Christiana a Anthonyho je skvělé, to jsou pro nás důležití hráči. Máme dobrý tým, který se dokáže vyrovnat s nároky, které na nás jsou kladeny," řekl Maguire.

Hráč kola

Udržel Aaron Ramsdale Gunners v boji o titul? Poté, co Arsenal zahodil dvougólový náskok oživlého Liverpoolu a diváci na Anfieldu se dožadovali vítězství v poslední minutě, čtyřiadvacetiletý gólman zázračně odvrátil odraženou střelu Mohameda Salaha a poté se vrhl doleva, aby na čáře vytlačil pokus Ibrahima Konateho. Pokud Arsenal vyhraje ligu o jediný bod, bude jasné proč.

Gól kola

Před střetem Wolves s Chelsea na Molineux se mluvilo o emotivním návratu Franka Lamparda na lavičku Blues a o tom, zda by jeho přítomnost mohla stabilizovat potápějící se loď. Ale po pouhých třiceti minutách Matheus Nunes smetl ze stolu všechny sentimentality, když poslal balon za Kepa Arrizabalaga a zajistil Wolves tři důležité body v boji o udržení se v nejvyšší soutěži. Byl to gól, na který by byl pyšný i Lampard ve svých nejlepších letech.