Zásadní faktor zisku třetího titulu Manchesteru City v řadě? Démon jménem Haaland

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Zásadní faktor zisku třetího titulu Manchesteru City v řadě? Démon jménem Haaland
Erling Haaland je v premiérové sezoně v Premier League k nezastavení.
Erling Haaland je v premiérové sezoně v Premier League k nezastavení.Reuters
Když Erling Haaland (22) před necelým rokem přicházel do Manchesteru City, zaznívaly pochybovačné hlasy, zda útočné "beranidlo" jeho typu zapadne do vyladěného a takticky náročného stylu manažera Pepa Guardioly. Ukázalo se, že dokonale. Důkazem budiž titul, k němuž norský útočník pomohl Citizens (zatím) 36 ligovými góly a sedmi asistencemi.

Haaland se v úžasné premiérové sezoně v Premier League probojoval k několika střeleckým rekordům. Rychle se stal tváří týmu a hlavním důvodem, proč se Citizens v sobotu, aniž by vyběhli na hřiště, podařilo dosáhnout na pátý ligový triumf z posledních šesti sezon.

Přestože základním stavebním kamenem hry City je týmová práce, nezabránilo to norskému internacionálovi ve sbírání individuálních prvenství. Se 36 vstřelenými góly v jedné sezoně překonal předchozí novodobý rekord Andyho Colea a Alana Shearera, který platil téměř tři desetiletí.

Jeho 52 gólů napříč soutěžemi v této sezoně přimělo fanoušky ohlédnout se i za zaprášenými rekordy. A přestože 63 gólů Dixieho Deana za Everton v sezoně 1927/28 zůstává nedostihnutým počinem, v jisté fázi sezony se zdál v ohrožení.

Stihne Haaland do konce sezony zaokrouhlit počet ligových gólů na 40?
Stihne Haaland do konce sezony zaokrouhlit počet ligových gólů na 40?Opta by Stats Perform / Reuters

Gary Neville nedávno popsal Haalanda jako "skutečně jedinečného" a nazval tohoto urostlého útočníka kombinací Harryho Kanea, Wayna Rooneyho a Brazilce Ronalda v jejich nejlepší formě s Kaneovým zakončením, Rooneyho silou a Ronaldovou výbušností.

Zatímco City dlouhodobě sklízí chválu za brilantní přihrávky, držení míče a trpělivost při vytváření šancí, Haaland podle bývalého anglického obránce Nevilla přinesl něco nového. na hrotu útoku se stal pomyslným beranidlem, které zatlouká balony do brány jakoby nic.

"Haaland je světová hvězda, která přišla jako světová hvězda a hraje jako světová hvězda," zmínil Neville ve svém podcastu. A norský démon jeho slova opakovaně potvrzuje. Góly dává mnoha různými způsoby, ze všech úhlů i nejkrkolomnějších pozic – a vždy to v jeho podání vypadá tak snadné.

Dosáhnou na vysněný treble?

City jsou na pokraji vysněného treble. Na začátku června se představí ve finále FA Cupu proti Manchesteru United, mimochodem dosud jedinému anglickému týmu, který dokázal v jedné sezoně kromě ligy a Anglického poháru vyhrát i Ligu mistrů.

Městský rival jej může napodobit, dominantní výkon, který předvedl v semifinále LM proti Realu, mu ve finále s Interem dává velké naděje. Byť v prvním semifinále v Madridu byl úspěšně bráněn a ve druhém jeho střely likvidoval Thibaut Courtois, zapsal Haaland své jméno i k některým rekordům Ligy mistrů.

V osmifinálové odvetě nasázel pět gólů Lipsku, čímž se připojil k Luizi Adrianovi (2014) a Lionelu Messimu (2012), dalším pětigólovým kanonýrům v milionářské soutěži.

Touto koláží se Haaland prezentoval na Twitteru po zisku titulu.
Touto koláží se Haaland prezentoval na Twitteru po zisku titulu.@ErlingHaaland

Právě ve zmíněném březnovém duelu se Haaland stal nejmladším hráčem, který dosáhl na metu 30 gólů v Lize mistrů, nyní jich má na kontě 33 v 25 zápasech. A ve stejném zápase navíc překonal 94 let starý rekord Tommyho Johnsona v počtu gólů za City v jedné sezoně.

Je až k nevíře, že Haaland, jemuž spoluhráči přezdívají Daemon pro jeho nápadnou podobnost s podobně blonďatou a dlouhovlasou postavou Daemona Targaryena z fantasy seriálu Rod draka, vlastně stále teprve začíná kariéru. Vždyť v červenci mu bude teprve 23 let.