Man. City – Arsenal v číslech. V čem se zlepšili domácí a proč soupeř vzpomíná na Čecha?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Man. City – Arsenal v číslech. V čem se zlepšili domácí a proč soupeř vzpomíná na Čecha?
Jediným střelcem ligového lídra v minulém zápase proti City byl Bukayo Saka z penalty.
Jediným střelcem ligového lídra v minulém zápase proti City byl Bukayo Saka z penalty.AFP
Pokud by si mohl Arsenal vybrat soupeře do rozhodujícího duelu sezony, byl by to kterýkoliv tým, jen ne Manchester City. Svěřenci Mikela Artety a nynější vládci tabulky na De Bruyneho a spol. absolutně nezvládají zahrát, vytvořili proti nim dokonce smutný klubový rekord. Co dalšího odhalila čísla aktérů večerní bitvy o titul v Premier League?

Vzájemná bilance v lize

Celková

Man. City – Arsenal 189 58 44 87 238:297

Posledních 10 zápasů

Man. City – Arsenal 10 0 0 26:3

Zatímco historicky má navrch Arsenal, pohled do nedávné minulosti vyvolává v jeho fanoušcích mdloby. Jejich miláčci neumějí na City najít recept, prohráli s nimi 11 utkání v řadě, což je vůbec nejdelší série porážek klubu v Premier League s jedním soupeřem. A kdyby jen to, mizérii podtrhává hrůzostrašné skóre. Naposledy nevyhrál Guardiolův tým v dubnu 2017 (tedy před šesti lety!), kdy se na Emirates zrodila remíza 2:2.

Posledních pět vzájemných zápasů.
Posledních pět vzájemných zápasů.Livesport

Dlouhodobá forma

Man. City

Zvlášť doma je tým fantastický. V tomto kalendářním roce tam sehrál ve všech soutěžích 11 zápasů, ve všech zvítězil a nastřílel v nich 43 branek (průměr 3,9 na utkání!).

Arsenal

Prochází útlumem, minulé tři duely remizoval, což je jeho nejdelší pasáž bez vítězství v tomto ročníku Premier League. Třikrát po sobě v lize nevyhrál už jen na začátku února.

Útok

Man. City

Má ho sice jen o gól lepší než soupeř, ovšem odehrál o dva zápasy méně. Jeho dvorní střelec Erling Haaland (32 gólů) vede s přehledem o osm zásahů tabulku střelců.

Arsenal

V posledních pěti ligových zápasech nasázel 15 branek, to je o jednu víc než za stejný úsek zvládli Citizens. Venku dokonce zaznamenal nejvíc gólů z celé soutěže (32).

Obrana

Man. City

V poslední době se její prostupnost snížila. V minulých pěti ligových duelech inkasoval tým jen třikrát, ve čtvrtfinále Ligy mistrů ji za 180 minut pokořil Bayern pouze jednou.

Arsenal

V této chvíli hodně probírané téma. Po zranění Francouze Saliby už nefunguje tak dobře jako předtím, sedm obdržených branek za poslední tři zápasy jsou toho důkazem.

Disciplína

Man. City

V sezoně čelil v lize třem penaltám. Dvě z nich zavinil Joao Cancelo, který už od ledna hostuje v Bayernu. Tu zbývající nařídil rozhodčí v únorovém duelu s Arsenalem.

Arsenal

Vzdor svému smutnému historickému rekordu v počtu červených karet patří v této sezoně do šestky týmů, které vyloučení unikají. Má také třetí nejnižší průměr faulů na zápas (9,5).

3 hráči ve formě

Man. City

Erling Haaland

Aby se v lize netrefil nebo na gól nepřihrál, to se mu stalo naposledy před více než dvěma měsíci! Činí to už osm zápasů v řadě. Mezi střelce se zapsal i minule proti Arsenalu.

Kevin de Bruyne

Po nepovedeném období kolem mistrovství světa, kdy jej opustila forma, je teď zase v laufu. S 15 gólovými přihrávkami vede pořadí soutěže, tři zapsal v posledních třech duelech.

Jack Grealish

Předloni se stal nejdražším hráčem historie Premier League, částku začíná podle expertů konečně splácet až teď. V dubnu zvládl rychlík dva zápasy po sobě s gólem a asistencí.

Arsenal

Gabriel Martinelli

Možná objev sezony. Jeho bilance v posledních pěti utkáních je skvělá: 3+3! Brazilský mladík je navíc v zakončení největším univerzálem z elitní desítky střelců anglické ligy.

Bukayo Saka

Byl to on, kdo v pátek zachránil svůj tým proti Southamptonu před ještě větší pohromou. Na remíze 3:3 se podílel gólem a přihrávkou, jichž má v lize po De Bruynem nejvíc.

Martin Ödegaard

Ve všech důležitých metrikách co se týče nebezpečných přihrávek je v nejlepší pětici soutěže. K sedmi gólovým asistencím přidal 10 tref, z toho dvě v minulých dvou utkáních.

Z databanky Livesportu

Dosud poslední výhra Arsenalu nad Manchesterem City se zrodila krátce před Štědrým dnem roku 2015. V brance vítězů k ní přispěl Petr Čech, jenž se blýskl především za stavu 0:0, kdy zlikvidoval De Bruyneho ránu k tyči. Krátce nato šel jeho tým do vedení a nakonec se radoval z úspěchu 2:1. Belgičan, jenž v dresu City nastupoval první sezonu, je jediným pamětníkem onoho duelu na současných soupiskách.

Erlingu Haalandovi scházejí jen tři góly k překonání historického rekordu Premier League. S 32 zásahy v lize útočí na maximum 34 branek za sezonu, o něž se dělí výkony z 90. let Alan Shearer (Newcastle) a Andy Cole (Manchester United). Už stihl vymazat z tabulek Mohameda Salaha a Ruuda van Nistelrooije, kteří drželi maximum v celkovém počtu branek ve všech soutěžích hráčem anglického klubu (44). Haaland jich má nyní 48.

Gabriel Martinelli vyrovnal svou páteční brankou do sítě Southamptonu střelecký rekord Roberta Firmina z Liverpoolu ze sezony 2017/18. Jejich 15 tref je nejvyšším nástřelem brazilského hráče v Premier League. Martinelli je pak společně se Sakou teprve druhým útočným duem mladíků, kteří se každý podíleli na 20 gólech za sezonu. Dosud jediným byli Cristiano Ronaldo a Wayne Rooney v dresu Manchesteru United v ročníku 2006/07.

Více o zápasu Man. City – Arsenal.