Inter si zajistil místo v první čtyřce, Fiorentina v závěru otočila duel proti AS Řím

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Inter si zajistil místo v první čtyřce, Fiorentina v závěru otočila duel proti AS Řím
Aktualizováno
Výhra přinesla Interu účast v LM.
Výhra přinesla Interu účast v LM.AFP
Fotbalisté Fiorentiny s Antonínem Barákem (28) v základní sestavě v předposledním 37. kole Serie A otočili domácí zápas proti AS Řím, který po brankách Luky Joviče (25) a Jonathana Ikoneho (25) porazili 2:1. Ztratila také Spezia, jež podlehla Turínu jednoznačně 0:4 a zkomplikovala si boj o záchranu. Inter Milán porazil 3:2 Bergamo a zajistil si umístění v první čtyřce, která znamená start v Lize mistrů.

Salernitana – Udinese 3:2

První zajímavá událost utkání nastala v 10. minutě, kdy jeden z obránců vracel míč hlavou na brankáře Marca Silvestriho. Přihrávka k němu však nedoletěla, protože se do ní vložil Erik Botheim. Nor ovšem nedokázal zamířit jinam než do gólmana, jenž si dobře vyběhl. Lépe si na druhé straně vedl Marvin Zeegelaar, který se trefil přesně k tyči po střele z úhlu a radoval se z premiérového zásahu v ligovém ročníku.

Vzápětí se vedení Bianconeri zvýšilo. Roberto Pereyra naservíroval dokonalou přihrávku před prázdnou bránu, kde stál Ilija Nestorovski, jemuž v zakončení nikdo nebránil. Před koncem poločasu se výstavní ránou do šibenice postaral o snížení Grigoris Kastanos.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Krátce po zahájení druhé půle se mohl kyperský útočník radovat podruhé, když se šikovně uvolnil a pádil sám vstříc brankáři. Silvestri si ovšem dobře vyběhl a zažehnal nebezpečí. V 57. minutě se ovšem aktivita Salernitany přetavila v branku. Z přímého kopu se prosadil Antonio Candreva přesnou střelou k tyči.

Vrátit Udine vedení se pokusil Walace, který si naběhl na přihrávku do vápna, ale Vincenzo Fiorillo vytasil skvělý zákrok. Po nešikovném zákroku si v 87. minutě vysloužil druhou žlutou kartu Zeegelaar. Granata tak získala výhodu a v poslední minutě obrátila vývoj utkání ve svůj prospěch. Na centr do vápna si naběhl William Troost-Ekong a v pádu se mu podařilo trefit levou šibenici.

Spezia – Turín FC 0:4

Diváci čekali na větší šanci do 14. minuty. Po opatrném úvodu napřáhl zpoza šestnáctky Aleksej Mirančuk, jenž však technickým pokusem pouze orazítkoval břevno. O 10 minut později už se ale hosté radovali. Centr od rohového praporku spadl přímo ke kopačkám Stephana Singa, který sice netrefil míč ideálně, ale díky nešťastnému odrazu od Przemyslawa Wisniewského se dostali Býci do vedení.

Domácí měli před přestávkou několik možností standardních situací ze zajímavých pozic, ani jednu ovšem nedokázali přetavit ve vyrovnávací trefu a do kabin šli s jednogólovým mankem.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Hráči Spezie se po změně stran tlačili do ofenzivy častěji a v 58. minutě se téměř dočkali i gólu. Dimitrios Nikolaou si narazil míč se spoluhráčem a nebezpečně vystřelil na přední tyč, brankáře Vanju Milinkoviče-Saviče ale neprostřelil. Na druhé straně naopak prokázal klid v zakončení Samuele Ricci, k němuž se balon dostal po dobrém průniku Sanabrii a mladý záložník Turína upravil na rozdíl dvou branek.

O čtyři minut později navíc přidal třetí trefu celku z Turína Ivan Ilič a definitivně přiblížil domácí k pádu do Serie B. Černobílí se sedm minut před koncem mohli dočkat alespoň čestného úspěchu zásluhou M’baly Nzoly, gólovou radost jim ale překazil ofsajd, který odhalil VAR. Tečku pak za utkáním udělal Yann Karamoh, jenž přidal v nastavení čtvrtý přesný zásah hostů.

Fiorentina – AS Řím 2:1

V Toskánsku však začali svěřenci portugalského stratéga skvěle. Už v 11. minutě si centr na zadní tyči našel Ola Solbakken, jehož elegantní sklepnutí hlavou připravilo Stephanu El Shaarawymu ideální příležitost ke skórování. Té hráč s extravagantním účesem využil a pohotovou střelou poslal tým z hlavního města do vedení. To bylo ovšem na dlouhou dobu jediné, co Vlci směrem dopředu předvedli.

Ofenzivní smršť se nekonala ani na straně domácích. Největší šanci Fialek v úvodním dějství měl z přímého kopu kapitán Cristiano Biraghi, jeho prudkou střelu však Mile Svilar pokryl. Před odchodem do šaten ještě stihl vyslat ostrou ránu Andrea Belotti, Michele Cerofolini ji ale vyrazil na roh.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Do druhé půle vstoupili aktivněji hráči Fiorentiny. Římané však proti zvyšujícímu se tlaku domácích nasadili proslulý Mourinhův autobus. V 54. minutě se přesto Fialkám podařilo propasovat míč do malého vápna, kde byl připravený Luka Jovič. Dříve velmi žádaný útočník ale pověst kanonýra nepotvrdil, jelikož jeho zakončení skluzem bylo defenzivou AS zblokováno.

Krátce po hodině hry se do vzduchu zavěsil Nikola Milenkovič, jenže ani jeho hlavička nepřinesla na stadionu ve Florencii nadšení, neboť ji zneškodnil ledově klidný Svilar. V 85. minutě ale přece jen přišlo zasloužené vyrovnání, o které se postaral Jovič, jenž úspěšně uzavíral prostor na zadní tyči. Téměř analogickým způsobem navíc o tři minuty později La Viola dokonala fantastický obrat, tentokrát měl snadnou úlohu Jonathan Ikoné.

Inter – Atalanta 3:2

Nástup do zápasu vyšel mnohem lépe Interu. Už v první minutě Lautaro Martínez vyslal do samostatného úniku snajpra Lukaka, jenž udělal kličku gólmanovi a poslal míč do odkryté brány. O dvě minuty později bylo na San Siru ještě veseleji. Marco Sportiello vyrazil střelu z úhlu pouze k Nicolóvi Barellovi a ten bez problému dorazil balon do sítě.

O snížení se po uvolnění ve vápně pokusil Rasmus Höjlund, ale jeho snažení skončilo u brankáře. Jeho kolega Mario Pašalič si vedl lépe, když se mu podařilo při pádu poslat odražený míč přesně pod břevno.

Tabulka Serie A.
Tabulka Serie A.Livesport

Ve druhé půli mohli domácí navýšit vedení po střele Hakana Calhanoglua. Jeho pumelici z velké dálky ovšem dokázal Sportiello vyrazit. Ani jednomu z mužstev se nedařilo vypracovat si s blížícím se koncem utkání nějakou šanci, a tak to hráči zkoušeli alespoň z dálky. Jeden dobře mířený projektil vyslal Barella, ale brankář byl proti, aby záložník zdvojnásobil svůj střelecký zápis.

Zničehonic se následně vyrojili tři fotbalisté z Nerazzurri, kteří pádili na samotného gólmana. Na konci akce byl Martínez, jenž uklízel balon do odkryté brány. V nastavení se o úpravu skóre ještě postaral Luis Muriel, ten i s přispěním Onany a břevna dostal míč do sítě. Na vyrovnání se ovšem Orobici nezmohli.