Juventus ve šlágru kola porazil AS Řím 1:0, AC doma udolalo trápící se Sassuolo

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Juventus ve šlágru kola porazil AS Řím 1:0, AC doma udolalo trápící se Sassuolo

Aktualizováno
Juventus se může radovat z výhry 1:0.
Juventus se může radovat z výhry 1:0.AFP
Juventus se rozloučil s kalendářním rokem 2023 výhrou 1:0 nad AS Řím. Šlágr 18. kola Serie A nabídl souboj takticky skvěle připravených týmů, takže útočná esa obou celků se dostávala do šancí jen sporadicky. Rozhodující branka přišla krátce po změně stran, kdy stál na konci krásné kombinace Adrien Rabiot (28). Dramatický duel byl k vidění také na San Siru, kde AC vyhrálo 1:0 nad Sassuolem.

Atalanta – Lecce 1:0

Kombinační hra Atalanty nenesla v úvodu střetnutí proti zpevněné obraně Lecce žádné ovoce, a tak se museli domácí spolehnout na standardní situace. Při jedné takové prodloužil míč na zadní tyč Mario Pašalič, tam byl připravený Gianluca Scamacca, z ostrého úhlu ale nastřelil pouze brankovou konstrukci.

Na druhé straně těžil z laxní rozehrávky gólmana Marca Carnesecchia Mohamed Kaba. Jeho křižný projektil však chybující Carnesecchi vyrazil mimo dosah dorážejících hráčů. Nepovedený odkop následně zaznamenal také Wladimiro Falcone. Balon vybojoval Lookman, předložil jej Teunu Koopmeinersovi, jenže ten z dobré pozice nastřelil pouze bránícího Federica Baschirottoa.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Po změně stran dopadla na Nerazzurri herní krize a fotbalisté Lecce se zásluhou Nikoli Krstoviče málem dostali do vedení. Ten si nikým nehlídaný naskočil na centr z dílny Kaba, jenže svůj hlavičkový pokus nedokázal nasměrovat mezi tři tyče.

Opařené Orobiky nakonec vysvobodil Lookman. Nigerijský útočník si na hranici pokutového území pohrál se svými strážci a nechytatelnou střelou na zadní tyč poslal domácí tým do vedení. Po třech minutách pobytu na hřišti byl blízko vyrovnání Roberto Piccoli. Ten si zaběhl za defenzivu Atalanty, jenže se mu nepodařilo trefit míč čistě a svůj pokus poslal pouze vedle pravé tyče.

Cagliari – Empoli 0:0

Cagliari hrálo na vlastním hřišti s Empoli nerozhodně 0:0. Po prvním dějství, v němž ani jeden z celků nezamířil mezi tři tyče, měl nejblíže ke skórování hned dvakrát domácí Nicolas Viola. V prvním případě jej ovšem o gólovou radost obral verdikt rozhodčího, chvíli před koncem navíc zkušený záložník neproměnil penaltu.

Již třetí z posledních čtyř vzájemných duelů tak přinesl remízu, přičemž hosté neskórovali už potřetí v řadě. Jakub Jankto se na trávníku ocitl až v nastavení druhé půle.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Udinese – Boloňa 3:0

Fotbalisté Udinese si nečekaně poradili s Bolognou 3:0, a vůbec poprvé v sezoně tak v ligovém střetnutí zvítězili na domácím trávníku. Bianconeri možná i k překvapení vlastních fanoušků od úvodu posledního klání tohoto roku střelecky dominovali a zaslouženě šli ve 23. minutě po dorážce Roberta Pereyry do vedení.

Po změně stran navíc přidali další dvě trefy a v tabulce se odpoutali od sestupových příček. Hosté naopak nenavázali na sérii čtyř výher v řadě a poprvé v aktuálním ročníku inkasovali více než dvakrát.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuOpta by Stats Perform

AC Milán – Sassuolo 1:0

Fotbalisté AC Milán zvládli utkání, v němž porazili Sassuolo nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Bezbrankový stav dokázal po ofenzivním trápení změnit až v 59. minutě domácí útočník Christian Pulišič, jenž zblízka prostřelil soupeřova brankáře.

Rossoneri tak v lize před vlastními fanoušky zvítězili počtvrté v řadě a pojistili si třetí příčku. Hosté naopak prohráli z posledních pěti zápasů hned čtyřikrát a nadále zůstávají nepříjemně blízko sestupovému pásmu, od kterého je dělí pouze dva body.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Verona – Salernitana 0:1

Salernitana porazila domácí Veronu 1:0, a po předchozí velmi cenné remíze s AC Milán si tak připsala důležitý skalp v boji o záchranu. Hosté byli už v první půli výrazně nebezpečnějším týmem, několikrát však ztroskotali na výborně chytajícím Lorenzu Montipóvi.

Přesného zásahu se proto dočkali až ve 48. minutě, kdy Loum Tchaouna zamířil přesně do dolního rohu brány. Mladý útočník si zároveň připsal první ligovou trefu od letního příchodu z Francie. Granata sice stále zůstala poslední, na 17. Scaligeri už ale ztrácí jen dva body.

Juventus – AS Řím 1:0

Římané zahrozili jako první, když se po rohovém kopu dostal ke střele z otočky Bryan Cristante a orazítkoval tyč. Na druhé straně hýřil aktivitou zejména navrátilec do startující jedenáctky Dušan Vlahovič, veškeré jeho útočné snahy si však defenziva hostů hlídala. Srb hrál ve velké pohodě a ve 28. minutě se pokusil o efektní nůžky, těm ovšem scházela přesnost i razance.

Následně o sobě dal vědět také Dybala, netradičním kopem šajtlí ale těsně minul. Domácí si nechali největší příležitost až na samotný závěr poločasu, v němž překonal Ruie Patrícia skákavou ranou Filip Kostič a AS uchránil od inkasovaného gólu až za brankáře zaskakující obránce Evan Ndicka.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Zatímco v první půli se Juventus rozjížděl pomalu, do té druhé vletěl jako uragán. Na konci svižné kombinační akce se ocitl neomylný Rabiot a domácí se stejně jako v nedávném šlágru proti Neapoli ujali krátce po změně stran vedení. Tím dostala Stará dáma impuls k tomu, aby se ještě pečlivěji soustředila na činnost, která ji zdobí nejen v aktuální sezoně, tedy bránění.

Svěřenci Josého Mourinha tudíž měli výraznou územní převahu, žádné šance na vyrovnání si ale nevytvořili. Skórovat naopak mohli ještě jednou Bianconeri, kdyby ovšem Weston McKennie netrefil z ideální pozice jen střed branky, kde stál Patrício.

Tabulka Serie A