Francie – Maroko. Všech pět vzájemných bitev: Lvi z Atlasu naposledy urvali remízu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Francie – Maroko. Všech pět vzájemných bitev: Lvi z Atlasu naposledy urvali remízu
Samir Nasri (v bílém) v zatím posledním vzájemném střetnutí.
Samir Nasri (v bílém) v zatím posledním vzájemném střetnutí.Profimedia
Maročtí fotbalisté dosud porazili v oficiálních duelech Francii jen jednou, a to ještě na penalty. Z pěti odehraných vzájemných zápasů kromě toho dosáhli ještě na remízu, při posledním setkání v roce 2007. Historie měření sil obou zemí je však bohatší. Záložní či amatérské (v případě Francie na Středozemních hrách) výběry se od 60. let utkávaly v neformálních kláních. V tom prvním, pár let po získání nezávislosti na Francii (1956), svým dlouholetým kolonizátorem, Maročané dokonce zvítězili.

5. února 1988, Francie – Maroko 2:1

Finále třídenního přípravného turnaje čtyř zemí v Monaku. Maroko se do něj dostalo přes Rakušany, domácí tým zdolal Švýcary. Francie tehdy prožívala hluché období, reprezentace se krátce předtím neprobojovala na mistrovství Evropy, kam měla jet obhajovat zlato. Maročané dokázali v úvodu vyrovnat, když svůj vlastní gól odčinil Lemriss, po pauze rozhodl hlavou Stopyra. Pro dlouholetého reprezentačního útočníka to byla poslední trefa za Francii.

29. května 1998, Maroko – Francie 2:2, 6:5 na pen.

Jen dva týdny před mistrovstvím světa se oba týmy střetly v Casablance na Poháru Krále Hassana II. A v sestavě Francie byl i její nynější kouč Didier Deschamps. Domácí dvakrát vedli, Les Bleus, kteří pár týdnů nato zvedli na šampionátu pohár pro vítěze, pokaždé vyrovnali. Podruhé se to povedlo Djorkaeffovi úžasným akrobatickým volejem. Podle regulí turnaje se v případě remízy rozhodovalo při penaltách, v nichž uspěl tým pořádající země.

20. ledna 1999, Francie – Maroko 1:0

Jediný zápas ve společné historii, v němž se netrefily oba týmy. Duel v jihofrancouzském Marseille, kde žije silná marocká komunita, rozsoudil gólem opět Djorkaeff. Bylo to zároveň jediné ze čtyř vzájemných utkání, jichž se zúčastnil kouč Henri Michel, kdy stál na straně poražených. V předchozích dvou kláních vedl vždy vítěze, v remízovém střetnutí v roce 2007 trénoval Maroko. I jeho osoba dokládá silné kulturní vazby mezi oběma státy.

6. června 2000, Maroko – Francie 1:5

Debaklu na turnaji Krále Hassana II. v Casablance přihlíželo 57.000 diváků. Francie demonstrovala svou sílu, jíž pár týdnů nato potvrdila ziskem trofeje pro evropské šampiony a završila své mimořádné období. V zápase si zvedli sebevědomí útočníci: trefili se všichni čtyři, kteří se dostali na trávník, pátým střelcem byl opět Djorkaeff. Pro Maročany, kteří přitom ještě v 78. minutě drželi stav 1:2, to byla jediná porážka v onom kalendářním roce.

16. listopadu 2007, Francie – Maroko 2:2

Francie měla tenkrát postup na evropský šampionát v Rakousku a Švýcarsku téměř v kapse, proto dal kouč Raymond Domenech v přípravném zápase v St. Denis šanci mladíkům. Do vyprodaného kotle před 78.000 diváků vyběhl i v té době ještě ne 20letý Karim Benzema. Hrdinou zápasu byl ovšem  jiný potomek alžírských přistěhovalců. Drobný záložník Samir Nasri jeden gól dal a na další přihrál. Maročané se vyrovnání dočkali až v 85. minutě.