Francie vyšle ve středu při zápase s Marokem do ulic 10 tisíc policistů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Francie vyšle ve středu při zápase s Marokem do ulic 10 tisíc policistů

Maročané v Paříži slavili sobotní vítězství nad Portugalskem.
Maročané v Paříži slavili sobotní vítězství nad Portugalskem.Profimedia
Francie ve středu večer vyšle do ulic 10 tisíc policistů, kteří budou mít za úkol zajistit pořádek po semifinálovém zápase mistrovství světa mezi Les Bleus a Marokem. Stát na severozápadě Afriky je bývalou francouzskou kolonií, nezávislost získal v roce 1956. Ve Francii žije početná marocká menšina, podle posledních odhadů přes milion lidí.

Polovina z nasazených policistů a četníků bude nasazena v Paříži a okolí, nejsilněji budou strážci zákona hlídat bulvár Champs-Élysées v centru metropole. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin nicméně podle řekl, že slavná ulice nebude uzavřena pro silniční dopravu. Z bezpečnostních důvodů se ovšem uzavřou některé stanice metra a příměstských vlaků RER na okrajích Paříže. Pode Darmanina jde o "dohled nad oslavami a projevy radosti často za účasti rodin, a to v kontextu teroristické hrozby".

V sobotu, když postoupilo nejprve Maroko a poté i Francie, bylo na Champs-Élysées na 20 tisíc lidí. V celé Paříži bylo ten den 1500 policistů a četníků, ve středu jich bude 2200. Po celé zemi bylo v sobotu kvůli výtržnostem zadrženo 170 lidí.

Před středečním zápasem měli policisté za úkol prohledat sklepy a podobné prostory, kde by lidé mohli ukrývat větší množství zábavní pyrotechniky. Zaměřit se měli na oblasti, kde se v sobotu odehrály nepokoje. Dalším úkolem bylo odstranit z ulic, kde by se ve středu mohly shromáždit slavící davy, koše a popelnice nebo mobilní zátarasy. Vedení policie se obává, že by je dav mohl použít jako zbraně.

Na konci listopadu po výhře Maroka nad Belgií na mistrovství světa vypukly v několika belgických a nizozemských městech nepokoje, v Bruselu policie nasadila na rozehnání davu vodní děla a slzný plyn. Bujaré oslavy a střety s policií ve Francii i Belgii vyvolal také historický postup marocké fotbalové reprezentace do semifinále světového šampionátu po sobotním vítězství 1:0 nad Portugalskem.