Maroko proti dalšímu gigantovi, v cestě do finále čeká obhájce titulu z Francie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Maroko proti dalšímu gigantovi, v cestě do finále čeká obhájce titulu z Francie

Maroko proti dalšímu gigantovi, v cestě do finále čeká obhájce titulu z Francie
Maroko proti dalšímu gigantovi, v cestě do finále čeká obhájce titulu z FrancieAFP
Maroko na šampionátu v Kataru přepisovalo před pár dny historii, stalo se vůbec prvním africkým semifinalistou turnajů MS. Ale oslavy musely stranou, v cestě totiž stojí další protivník, úřadující mistři světa Francouzi. "Jestli nás podcení, budou to mít nesmírně obtížné," podotkl trenér Walid Regragui.

Semifinálová účast Maročanů není výsledkem náhody. Už v základní skupině triumfovali a předčili i Chorvatsko, dalšího účastníka semifinále. V play off pak poslali domů duo týmů z Pyrenejského poloostrova. Na první pohled je přitom zřejmé, na jaké disciplíny se parta kouče Walida Regraguie spoléhá – klíčovým faktorem je obranná činnost.

Skvělá obrana Maroka klíčem k úspěchu

Defenzivní fotbalové pojetí Maroka sice bývá kritizováno, jenže Lvům z Atlasu to vůbec nevadí. Pobláznili Afriku, ale hrdě se hlasí hlavně k arabskému kousku světa a při oslavách prezentují i vlajku Palestiny. Tato energie jim dává sebevědomí i pro souboj s úřadujícími mistry světa.

Ač už se Maroko zapsalo do fotbalových dějin, chce víc. "Chceme být ve finále. Pevně věřím, že dokážeme změnit celou mentalitu našeho kontinentu. Možná, že většina Afriky i světa je spokojená s tím faktem, že jsme mezi čtyřkou nejlepších, ovšem já chci podniknout ještě další krok," prohlásil Regragui.

Sestřih zápasu Maroko – Portugalsko
Livesport CZ

Maroko zatím obdrželo za pět zápasů jediný gól, navíc vlastní, a čelilo Chorvatsku, Belgii, Kanadě a již zmíněnému Španělsku a Portugalsku. Francouzský útok je ale na ještě vyšší úrovni, vždyť Olivier Giroud a Kylian Mbappé zapsali společně již devět gólů.

Pět jich dal Mbappé, který se mimochodem na hřišti potká se svým kolegou z PSG Achrafem Hakimim. Ten bude čekat na svém obvyklém postu na pravém kraji obrany a Mbappé hrající zleva bude zřejmě narážet na něj. "Achraf je hodně motivovaný svého kamaráda porazit. Nechceme ale vymýšlet plán jen na Mbappého, on v týmu není jediný. Známe třeba kvality Antoina Griezmanna. Hakimi je každopádně velký šampion, vůbec se o něj nebojím," upozornil Regragui.

Francouzi dokázali nahradit chybějící opory

Francie už musela řešit několik nepříjemných absencí, ale ukázala, že má stále kde brát a že různé ztráty umí bezpečně nahradit. V semifinále je i bez Karima Benzemy.

Je ale nutné připomenout, že svěřenci Didiera Deschampse nebyli ve čtvrtfinálovém vystoupení proti Anglii lepším týmem. Především ve druhém poločase v mnoha ohledech ztráceli. Klíčové okamžiky ale zvládli lépe a pořád tak mohou snít o obhajobě prvenství, což se naposledy povedlo Brazílii v roce 1962.

Sestřih zápasu Anglie – Francie
Livesport CZ

Francouzi na úvod snadno přehráli Austrálii, vítěznou mentalitu přetavili do utkání s Dánskem, čímž si zajistili postup. Následovala sice porážka s Tuniskem, která ale byla zapříčiněná hlavně chaotickým systémem, do nějž Deschamps poslal tým složený téměř celý z náhradníků. Polsko pak v osmifinále pro Francii tak složitou překážku nepředstavovalo.

Kouč Les Bleus ví, že ideální by bylo zlomit Maroko co nejdříve. "Chceme najít řešení na marockou defenzivu, i když ho zatím nikdo nenašel. Náš soupeř je schopný velmi dobře bránit, je také nesmírně organizovaný, hráči se v systému cítí dobře. Ale Maroko má kvalitu i v útoku, vůbec se neomezuje jen na obranné pojetí," vysekl soupeři poklonu.

Řada hráčů Maroka hraje v Ligue1

Maroko navíc disponuje výhodou znalosti francouzského fotbalu, spousta jeho hráčů totiž prošla Ligue 1. Kromě Hakimiho působí na nejvyšší francouzské scéně ještě Sofiane Boufal, Azzedine Ounahi, Achraf Dari i Zakaria Aboukhlal, ještě minulou sezonu tam působil Nayef Aguerd a tamní ligou si prošel třeba i kapitán Romain Saïss. Ti všichni dobře vědí, co znamená čelit Mbappému.

Otázkou ale zůstává, zda se Aguerd se Saïssem objeví v sestavě, podle zdrojů RMC Sport nejsou stále dostatečně fit. Prvně jmenovaný má problém s podkolenní šlachou a zároveň jej trápí nachlazení, druhý pak pro poranění stehna nedohrál duel s Portugalskem. Na druhou stranu na levém kraji obrany by měl opět vyrukovat Noussair Mazraoui. Pro čtvrtfinále jej nahradil Yahia Attiat-Allah, ale současný zdravotní stav beka Bayernu Mnichov je již výrazně lepší.

Po minulém střetnutí se také spekulovalo o tom, zda tvůrce hry a klíčový prvek marocké ofenzívy Hakim Ziyech opouštěl hřiště kvůli zranění, či zda došlo k jeho stažení z taktických důvodů. V podstatě to samé tvrzení platí i na Abdelhamida Sabiriho, který trpí menšími bolístkami, ale měl by být k dispozici. Na hrací plochu se na každý pád nedostane Walid Cheddira, který se v utkání s Portugalskem vykartoval.

Francie má podstatně méně problémů se zraněními. Dva dny před zápasem sice netrénovali s mančaftem Aurélien Tchouaméni i Dayot Upamecano, ale nejsou u nich hlášeny žádné vážnější důvody. "Jsme v dobré náladě, chceme si uchovat svou dynamiku. Je teď radost pracovat s týmem na denní bázi," popsal atmosféru v kabině Deschamps a dodal: "Moji hráči vědí, co od Maroka mají očekávat."

Oba týmy se na mistrovství světa utkají poprvé, utkání budou řídit rozhodčí z Mexika v čele Césarem Arturem Ramosem, s nímž už Maročané měli čest v duelu s Belgií.

Přehled zápasu Francie – Maroko