Házenkářské překvapení, Španělé nečekaně skončili na ME už v základní skupině

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Házenkářské překvapení, Španělé nečekaně skončili na ME už v základní skupině
Remíza Španělsku nestačila.
Remíza Španělsku nestačila.Profimedia
Házenkáři Španělska nečekaně skončili na mistrovství Evropy v Německu už v základní skupině. Medailisté z posledních pěti kontinentálních šampionátů v závěrečném utkání skupiny B remizovali 33:33 s Rakouskem, jež na jejich úkor postoupilo společně s Chorvatskem do další fáze.

Španělé, kteří na minulých čtyřech ME byli ve finále a získali dva tituly, si zkomplikovali situaci hned úvodní porážkou s Chorvatskem. Po výhře nad Rumunskem měli postup ve svých rukou, pokud by porazili Rakousko, ale na výhru těsně nedosáhli. Vyrovnávací branku vstřelil osm sekund před koncem Janko Bozovic a Španělé při posledním pokusu strhnout vítězství na svou stranu selhali.

Úřadující bronzoví medailisté z olympijských her a mistrovství světa tak obsadili na ME až třinácté místo, své nejhorší v historii. Po dohrání všech skupin patří českému týmu konečné 15. místo, před dvěma lety byl také po vyřazení ve skupině třináctý.

Ze skupiny A doprovodili domácí německé házenkáře do další fáze Francouzi, kteří si díky výhře 33:30 ve vzájemném souboji zajistili vítězství ve skupině. Olympijští vítězové po nečekané nedělní remíze se Švýcary získali jistotu ještě před zápasem s Německem, protože švýcarský tým podlehl Severní Makedonii 27:29.

Švýcaři neuspěli navzdory 12 gólům Andyho Schmida. Čtyřicetiletý veterán, jenž byl pětkrát nejlepším hráčem sezony v německé bundeslize v dresu týmu Rhein-Neckar Löwen, odehrál zřejmě poslední utkání za národní tým. "Žádný házenkářský bůh neexistuje. Protože kdyby byl a viděl tenhle zápas, tak by nás nechal vyhrát," řekl Schmid se slzami v očích.

Ze skupiny C postoupily Island a Maďarsko.

Výsledky ME v házené