Vítězství nad Estonci a postup. Házenkáři se kvalifikovali na mistrovství Evropy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vítězství nad Estonci a postup. Házenkáři se kvalifikovali na mistrovství Evropy

Čeští házenkáři zvládli kvalifikaci a postoupili na Euro.
Čeští házenkáři zvládli kvalifikaci a postoupili na Euro.Profimedia
Čeští házenkáři postoupili na mistrovství Evropy. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého (46) v předposledním z šesti utkání kvalifikace zvítězili v Estonsku 32:30 a po čtvrté výhře ve skupině stvrdili účast na šampionátu v příštím roce v Německu. Favorizovaní hosté v Tallinnu po celý zápas vedli, osmi brankami se blýskl nejlepší střelec Jakub Hrstka (33).

Estonsko – Česko 30:32

Český celek získal definitivní jistotu, že ve čtyřčlenné skupině neskončí hůře než druhý za dosavadním lídrem tabulky Islandem. Na lednové Euro do Německa postoupí z každé skupiny dva týmy a doplní je čtveřice nejlepších mužstev z třetích míst.

Kvalifikaci reprezentanti zakončí v neděli domácím zápasem s Izraelem. Český tým po loňském vyřazení v play off o mistrovství světa se Severní Makedonií dosáhl na první úspěch pod trenérem Sabatém a probojoval se na osmý z posledních devíti evropských šampionátů.

Soupeře pro závěrečný turnaj určí národnímu celku los v Düsseldorfu 10. května. Na minulém Euru vloni v lednu nepostoupili Češi v Bratislavě ještě pod předchozím koučem Rastislavem Trtíkem ze základní skupiny.

Sabatého svěřencům stačilo k definitivě postupu uhrát v Tallinnu remízu, na nerozhodný výsledek ale viditelně nechtěli spoléhat a do zápasu vstoupili zostra. Český tým vstřelil úvodních pět branek a poprvé inkasoval až v sedmé minutě.

Následně si favorit udržoval poměrně pohodlný náskok a v 25. minutě získal už sedmibrankové vedení poté, co se z dálky prosadil Vojtěch Patzel. Estonci, kteří ještě nikdy nestartovali na velké akci, pak trochu přidali a do poločasu snížili na 14:18.

Po změně stran hosté nejprve znovu odskočili na sedm gólů, ale nakonec se o vítězství ještě museli strachovat. Estonci začali mocně dotahovat a v 55. minutě se přiblížili už na rozdíl jediné trefy.

Tabulka kvalifikační skupiny 3
Tabulka kvalifikační skupiny 3Livesport

Češi ale stihli zareagovat a na konci jim za dvoubrankového vedení pomohlo i štěstí po břevnu. Když pak Mrkva v poslední minutě chytil sedmičku, ustál hostující tým i závěrečné oslabení.

Sabatého svěřenci navázali na říjnové domácí vítězství nad Estonskem 31:23 z úvodu kvalifikace a stále ještě mají teoretickou šanci na prvenství ve skupině. Vedle domácí výhry nad Izraelem k tomu ale potřebují také zaváhání Islandu, s nímž utrpěli dosud jedinou ztrátu v kvalifikaci a vinou vysoké venkovní porážky mají horší vzájemnou bilanci.