Také odveta se vydařila, házenkářky i podruhé porazily Švýcarky a postupují na MS

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Také odveta se vydařila, házenkářky i podruhé porazily Švýcarky a postupují na MS

Aktualizováno
Kamila Kordovská a její radost.
Kamila Kordovská a její radost.Profimedia
České házenkářky si podruhé za sebou zahrají na mistrovství světa. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla zvítězily v domácí odvetě kvalifikačního play off nad Švýcarskem 36:27 a po sobotní venkovní výhře 32:31 stvrdily postup na prosincový šampionát. Národní tým dnes v Brně od začátku dominoval a prakticky rozhodl už v první půli, po níž vedl o sedm branek. Devět gólů zaznamenala nejlepší střelkyně utkání Markéta Jeřábková (27).

Češky vyřadily Švýcarsko v play off o světový šampionát podruhé za sebou, předloni uspěly po domácí remíze a venkovním vítězství o šest branek. Národní tým se představí na třetím z posledních čtyř MS. Předloni Češky skončily na 19. místě, jejich maximem je osmá příčka z Německa v roce 2017. Letošní šampionát se uskuteční od 29. listopadu do 17. prosince v zemích házenkářských velmocí Dánsku, Norsku a Švédsku.

Poté, co se těsně před zahajovacím hvizdem rozloučila s reprezentační kariérou opora Jana Knedlíková, začal český tým velmi zostra. Díky třem brankám střelkyně Jeřábkové favorit v bouřlivé atmosféře v Brně rychle odskočil na 4:1 a postupně náskok navyšoval.

Utkání Česko – Švýcarsko 36:27

Češky mnohem lépe než v sobotu v Basileji bránily, na opačné straně nápaditými kombinacemi rozebíraly soupeřovu defenzivu a už po čtvrthodině je Zachová po úniku poslala do vedení o šest branek. Švýcarky se pak přiblížily na rozdíl čtyř gólů, těsně před pauzou Dahlův výběr znovu zabral a do kabin šel s pohodlným náskokem 17:10. Šestkrát v první půli skórovala Jeřábková, téměř padesátiprocentní úspěšnost zákroků měla v úvodním dějství brankářka Kudláčková.

"Šly jsme do toho jako do nového zápasu. Jsme rády, že to nebylo žádné drama, protože taky máme jen jedny nervy," řekla novinářům s úsměvem Kudláčková. "Nejdůležitější byl vstup do zápasu. Vytvořily jsme si náskok a pak si ho postupně udržovaly po celý zápas," podotkla Jeřábková.

Po změně stran domácí hráčky odskočily do vedení o devět gólů. Švýcarky, které na rozdíl od českého výběru vloni v listopadu startovaly na mistrovství Evropy, ale na světový šampionát ještě nikdy nepostoupily, pak po několika soupeřových chybách v útoku snížily těsně před polovinou druhého dějství na 18:24, ale to bylo z jejich strany vše.

Dahlovy svěřenkyně po oddychovém čase přidaly a ve 49. minutě poprvé v utkání vedly dvouciferným rozdílem, když Cholevová trefila opuštěnou branku. V závěru si mohl Dahl dovolit prostřídat sestavu a dát šanci všem hráčkám z lavičky. Domácí tým dal hned 11 gólů z rychlých brejků.

Reprezentantky rázně odvrátily hrozbu, že po neúčasti na listopadovém Euru budou chybět na druhé velké akci po sobě. Trenér Dahl, jenž převzal český výběr v létě, prožil po sérii osmi přípravných zápasů úspěšné první dva soutěžní duely na lavičce týmu.